Friday, December 01, 2006

Γ.Α. Παπανδρέου για την πρόταση των 16 σημείων στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ (1/12/06)

...Τρίτον, επένδυση στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, ως αιχμή του δόρατος για το σήμερα και το αύριο, από την απασχόληση μέχρι την δημιουργικότητα, από την καινοτομία μέχρι και την περιφερειακή ανάπτυξη.

Η μείωση του κόστους για την οικογένεια, αλλά και η επένδυση στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, ώστε να μπορεί να υπάρχει ίση πρόσβαση και ποιότητα για όλους, είναι για μας προτεραιότητα.

Στην πρόταση μας, που καταθέσαμε προ ημερών, έχουμε 16 ρηξικέλευθα σημεία μεταρρυθμίσεων. Μεταρρυθμίσεων που πάνε στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτά της Νέας Δημοκρατίας, η οποία θέλει ένα δημόσιο σύστημα ασφυκτικά ελεγχόμενο από το κράτος, ένα δημόσιο σύστημα υποχρηματοδοτούμενο, ένα δημόσιο σύστημα σε παρακμή και από την άλλη, ένα ιδιωτικό σύστημα ανεξέλεγκτο, δημιουργώντας βαθιές κοινωνικές ανισότητες και αδικία.

Εμείς θέλουμε ένα σύστημα παιδείας, που θα παράγει γνώση από την ίδια την κοινωνία. Η εξουσία που λέγεται γνώση, πρέπει να παραχθεί από την ίδια την κοινωνία. Πρέπει το εκπαιδευτικό σύστημα να απελευθερωθεί, να αποδοθεί, να ελέγχεται, και να σχεδιάζεται από την τοπική κοινωνία, από την περιφέρεια, από τους κοινωνικούς φορείς, με τη βοήθεια και τη στήριξη του κράτους.

Και εδώ θέλω να τονίσω ότι, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εμείς έχουμε προτείνει μια μεγάλη ανατροπή στην παιδεία, πηγαίνοντας στην επόμενη κυβέρνηση, όταν θα είμαστε εμείς κυβέρνηση, μετά τις επόμενες εκλογές, σε ένα δημοψήφισμα για τη μεγάλη μεταρρύθμιση στην παιδεία.

Το δημοψήφισμα, η λογική του δημοψηφίσματος, είναι μια λογική δημοκρατίας και είναι μια λογική διαμόρφωσης ευρύτερης συναίνεσης, εγρήγορσης, κινητοποίησης για την μεγάλη μας προτεραιότητα, την παιδεία.

Και όταν λοιδορεί η Νέα Δημοκρατία τα περί δημοψηφίσματος, ας θυμηθούμε ότι, ο κ. Καραμανλής είχε κάνει προεκλογική του σημαία δημοψήφισμα για τις ταυτότητες, το οποίο βεβαίως ξέχασε αμέσως μετά τις εκλογές.

Εμείς θεωρούμε ότι, η παιδεία είναι εθνικής σημασίας θέμα. Εμείς ειλικρινά θεωρούμε ότι έχει λόγο ο ελληνικός λαός και μπορεί και πρέπει να αποφασίζει γι' αυτά τα θέματα. Κι εμείς θα τηρήσουμε το λόγο μας εκλεγόμενοι από τον ελληνικό λαό.

No comments:

Post a Comment