Tuesday, January 09, 2007

Αναθεώρηση του άρθρου 16, Κουβέλης

Ακουσα σήμερα στο ραδιόφωνο τις απόψεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Συνασπισμού κ. Κουβέλη για το θέμα. Διαφωνώ με αυτές αλλά τις βρίσκω νηφάλιες και τεκμηριωμένες.
Η άποψή του ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν υπάρχει συνταγματική απαγόρευση ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων γιατί υπάρχει παράδοση η οποία είναι σεβαστή, δεν αποτελεί επαρκή εξήγηση.
Κατά την γνώμη μου, αυτό οφείλεται στο ότι τα συντάγματα των υπολοίπων ευρωπαικών χωρών αναγνωρίζουν τα θέματα που πρέπει διαχρονικά να θωρακίζονται από το Σύνταγμα. Και σε αυτά δεν μπορούν να περιλαμβάνονται λεπτομερείς ρυθμίσεις για θέματα που αλλάζουν με ταχύτητα λόγω των εξελίξεων, όπως η παιδεία. Γαι αυτό τον λόγο πιστεύω ότι η νέα διατύπωση του άρθρου 16 πρέπει να είναι λιτή χωρίς να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες.
Σε ένα σημείο συμφωνώ με τον κ. Κουβέλη. Οτι ο διαχωρισμός μεταξύ μη-κρατικών μη-κερδοσκοπικών και ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι στην ουσία του παραπλανητικός και αποπροσανατολίζει την συζήτηση και τον ουσιαστικό προβληματισμό.

No comments:

Post a Comment