Sunday, January 28, 2007

Ο Νέος Πρύτανης της Χαϊδελβέργης

Για μια ακόμα φορά πηγή είναιτο site του greekuniversityreform. Διαβάζω ότι για την θέση του πρύτανη στο πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, έχει γίνει διεθνής προκήρυξη και υποψήφιοι μπορεί να είναι όσοι έχουν τα απαιτούμενα προσόντα, ανεξάρτητα από εθνικότητα ή αν είναι ήδη καθηγητές του Ιδρύματος.
Δεν ξέρω αν αυτός είναι ο ιδανικός πρύτανης. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι, όπως επισημάνθηκε ήδη, δεν είναι τυχαίο ότι και στην "καρδιά" της παράδοσης, την Γερμανία, οδηγούνται σε αυτό το μοντέλο, με αντίστοιχο συμβούλιο. (Έχει προηγηθεί το Warwick στην Αγγλία και κάνει τα πρώτα του βήματα στην κατεύθυνση αυτή το Cambridge).
Πιστεύω ότι και στην Ελλάδα πρέπει να κινηθούμε στην ίδια κατεύθυνση. Δεν ισχυρίζομαι ότι είναι εύκολο. Αν όμως ξεκινήσει ένας προβληματισμός εκτιμώ ότι θα οδηγηθούμε εκεί. Σημασία έχει το πλαίσιο της συζήτησης. Όταν αυτό περιορίζεται στο αν θα υπάρχει καθολική συμμετοχή των φοιτητών ή όχι στις πρυτανικές εκλογές και δεν επεκτείνεται στα χαρακτηριστικά που θέλουμε να έχει ο πρύτανης, είμαστε σε λάθος κατεύθυνση.
ΥΓ. Μήπως είναι διαθέσιμος στα αγγλικά ο εσωτερικός κανονισμός του πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης και ο πανεπιστημιακός νόμος του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης; (Είχα προσπαθήσει το 96 να τα βρώ, αλλά δεν τα κατάφερα. Ίσως τώρα έχω περισσότερη τύχη:) ).

1 comment:

  1. Δε νομίζω να υπάρχει κάτι απ'τα δύο στα αγγλικά καθότι αποτελούν νομοτεχνικά κείμενα. Δεν θα είχε νόημα να τα μεταφράζουν σε άλλη γλώσσα- πέρα απ'την επίσημη- οι γερμανικές αρχές.

    Αλλά μπορείτε να τα βρείτε και να δοκιμάσετε με τον αυτόματο μεταφραστή του Google Language Tools.

    Δοκιμάστε για Heidelberg Universität Grundordnung και Baden-Württemberg Landeshochschulgesetz.

    ReplyDelete