Wednesday, January 31, 2007

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια στην Σουηδία

Στην Καθημερινή (31/1/07), διάβασα ότι σε εκδήλωση του ΟΠΕΚ, ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ρώτησε τον πρώην πρωθυπουργό της Σουηδίας Γκόραν Πέρσον, αν υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Σουηδία. Η εφημερίδα δεν αναφέρει την απάντηση του Γκόραν Πέρσον. Οποιος την άκουσε, θα ήταν χρήσιμο να την παραθέσει. (Δυστυχώς στο site του ΟΠΕΚ δεν υπάρχουν οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις). Κατά την γνώμη μου, ο Γκόραν Πέρσον θα έπρεπε να ερωτηθεί αν το Σουηδικό Σύνταγμα απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αυτό έχει ενδιαφέρον. Και αν δεν το απαγορεύει γιατί;
Σημείωση 1: Για όσους ενδιαφέρονται, στην Σουηδία υπάρχει ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Chalmers. Ιδρύθηκε το 1829 από δωρεά του εμπόρου William Chalmers. Είναι το μόνο πανεπιστήμιο της Σουηδίας που έχει το όνομα προσώπου. Το πανεπιστήμιο αυτό λειτουργούσε ως ιδιωτικό μέχρι το 1937, όταν κρατικοποιήθηκε. Το 1994, έγινε πάλι ιδιωτικό και ανήκει σε ίδρυμα. Σύμφωνα με την παγκόσμια κατάταξη των πανεπιστημίων του 2005 από το THES τοποθετείται στην κορυφή των πανεπιστημίων στην Σουηδία και μεταξύ των κορυφαίων ερευνητικών μονάδων στην Ευρώπη. Ο πρόεδρος του ονομάζεται Karin Makrides.
Σημείωση 2: Σήμερα (!) μάλιστα ανακοινώθηκε ότι το IT University of Göteborg, με το πανεπιστήμιο Chalmers και το πανεπιστήμιο του Göteborg, θα συνεργαστούν ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο τεχνολογικό πανεπιστήμιο στο Αζερμπαϊτζάν από τον Σεπτέμβρη με μοντέλο το πρώτο. «Θέλουμε να ιδρύσουμε ένα διεθνές πανεπιστήμιο παγκοσμίου κύρους» είπε ο υπεύθυνος Bahram Atabeyli. (προφανώς, το Αζερμπαϊτζάν είναι πολύ καθυστερημένο και μεταφέρει αυτούσιο το σουηδικό μοντέλο).

No comments:

Post a Comment