Tuesday, February 27, 2007

Η Πρόταση Νόμου Παπανδρέου για τα Πανεπιστήμια

Σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ο νόμος που κατέθεσε η κυβέρνηση αντικαθίσταται από 4 άρθρα.
Η λογική στην οποία στηρίζεται η πρόταση βασίζεται σε τρεις παραμέτρους: αυτονομία-αξιολόγηση-χρηματοδότηση.

Συγκεκριμένα, ο Γ.Α. Παπανδρέου πρότεινε τις εξής αλλαγές στον νόμο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση.

Κεφάλαιο Α:
Διαγράφονται τα άρθρα 2, 3
Κεφάλαιο Β: Το άρθρο 4 (εσωτερικοί κανονισμοί λειτουργίας των ΑΕΙ) αντικαθίσταται ως εξής:
Εντός 6 μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου κάθε πανεπιστήμιο υποβάλλει στο ΥΠΕΠΘ πρόταση για την δομή, την λειτουργία του και τους στόχους του. Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να στηρίζεται στους οργανισμούς και τους εσωτερικούς κανονισμούς αντιστοίχων πανεπιστημίων της Ευρώπης και της Αμερικής. Το σχέδιο αυτό θα αναφέρεται, μεταξύ των άλλων, και στον τρόπο διοίκησης, τον τρόπο εκλογής των οργάνων της διοίκησης και στα της συμμετοχής των φοιτητών.
Το άρθρο 5 (Ακαδημαϊκός-Αναπτυξιακός Προγραμματισμός), αντικαθίσταται ως εξής:
Μετά την ολοκλήρωση των νέων οργανισμών και εσωτερικών κανονισμών των Πανεπιστημίων και την ολοκλήρωση των διαδικασιών εκλογής των νέων οργάνων διοίκησης σύμφωνα με τον κανονισμό αυτό, κάθε ΑΕΙ προτείνει στο Υπουργείο ένα τετραετή προγραμματισμό δραστηριοτήτων, με βάση τον οποίο θα γίνει και η συμφωνία με το κράτος για χρηματοδότηση του πανεπιστημίου. Η δημόσια χρηματοδότηση των πανεπιστημίων θα πρέπει να υπερκαλύπτει τις ανάγκες που θα δημιουργούν οι συμφωνημένοι στόχοι. Η πρόταση των πανεπιστημίων, θα περιλαμβάνει, μεταξύ των άλλων, μετρήσιμους στόχους με βάση την επίτευξη των οποίων θα θα αξιολογούνται συνεχώς. Θα ιδρυθεί μια Ανεξάρτητη Αρχή Αξιολόγησης και Πιστοποίησης που θα αξιολογεί και θα πιστοποιεί και τα κρατικά και αργότερα τα μη κρατικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ
Άρθρο 6 (Γραμματέας του Α.Ε.Ι.). (Διαγράφεται (θα αποτελεί μέρος του εσωτερικού κανονισμού)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄ (ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Α.Ε.Ι. ).Διαγράφεται όλο το κεφάλαιο (Τα θέματα του κεφαλαίου αυτού θα αποτελούν μέρος των εσωτερικών κανονισμών των πανεπιστημίων)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄(ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ) Διαγράφεται όλο το κεφάλαιο Δ’ (Τα θέματα του κεφαλαίου αυτού θα αποτελούν μέρος των εσωτερικών κανονισμών των πανεπιστημίων), εκτός του άρθρου 15 περί συγγραμμάτων που αντικαθίσταται σύμφωνα με τα παρακάτω.

Άρθρο 15 (Δωρεάν διανομή συγγραμμάτων – Βιβλιοθήκες). Αντικαθίσταται από το εξής:
Ολα τα συγγράμματα, οι σημειώσεις των καθηγητών και η προτεινόμενη βιβλιογραφία για τα μαθήματα που διδάσκουν αναρτώνται στην ιστοσελίδα του κάθε τμήματος. Με κοινή Υπ. Απόφαση των υπουργών παιδείας και Οικονομικών καθορίζεται η αποζημίωση των συγγραφέων.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄
ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ. Διαγράφεται όλο το κεφάλαιο και ρυθμίζεται μέσω του εσωτερικού κανονισμού.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ΄
ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ – ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ. Αντικαθίσται ως εξής:
Κάθε διάταξη νόμου που αποκλίνει από τα ανωτέρω καταργείται.
Η ισχύς του νόμου αυτού αρχίζει από την δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά στις επιμέρους διατάξεις του.

No comments:

Post a Comment