Thursday, February 07, 2008

Ιερώνυμος, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος

Η εκλογή του Ιερωνύμου αποτελεί μια επιλογή επιστροφής της εκκλησίας στις παραδοσιακές της προτεραιότητες, αξίες και πρακτικές. Επανέρχεται δηλαδή στην προσέγγιση Σεραφείμ.
(Είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ τόσο με τον νέο Αρχιεπίσκοπο όσο και με τον Σεραφείμ κατά την θητεία μου στο ΥΠΕΠΘ όπου ασκούσα και τις αρμοδιότητες του ΓΓ Θρησκευμάτων).
Το 1988, είχα την ευθύνη της διαπραγμάτευσης με τον τότε αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ του θέματος της εκκλησιαστικής περιουσίας, μετά την μεγάλη κρίση στις σχέσεις εκκλησίας-πολιτείας κάτω από αντίξοες συνθήκες. Μου είχε κάνει εντύπωση ο ρεαλισμός του αλλά και η διάθεσή του να βρεθεί λύση. (Βέβαια, οι όροι της διαπραγμάτευσης ήταν δύσκολοι για την πολιτεία, αφού είχε προηγηθεί η "ήττα" Τρίτση και η παραίτησή του). Από τις προσωπικές μας συζητήσεις είχα συγκρατήσει την ειλικρινή εκτίμηση που έτρεφε στο πρόσωπο του Ιερωνύμου. (Οσοι γνώριζαν τον Σεραφείμ, ξέρουν ότι δεν μάσαγε τα λόγια του, ούτε στην αξιολόγηση των υπολοίπων ιεραρχών).

1 comment:

  1. ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ.ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗ ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ ΕΠΟΧΗ.Ο ΧΘΕΣΙΝΟΣ ΕΠΙΒΑΤΗΡΙΟΣ ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΔΕΙΓΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΡΙΣΤΑ 10
    ΤΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΕΤΗ!

    ReplyDelete