Thursday, February 14, 2008

Καραμανλής, Μητσοτάκης και η ιστορία...

Παρακολούθησα απόψε μια συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη με ιστορική αναδρομή στην πολιτική του πορεία. Για μια ακόμα φορά μου έκανε εντύπωση ο τρόπος που αξιοποιεί την μακροβιότητά του για να "δικαιωθεί" ιστορικά με δηλητηριώδεις χαρακτηρισμούς και ισχυρισμούς για "φίλους" και αντιπάλους που δεν είναι πια στην ζωή και δεν μπορούν να τον διαψεύσουν. Οι "κακίες" του αναφέρονταν στον Κ. Καραμανλή στον Γ. Ράλλη στον Ευ. Αβέρωφ, στον Κ. Στεφανόπουλο και φυσικά περιέλαβαν τον Α. Παπανδρέου αλλά και τον Γ. Παπανδρέου. (Μεταξύ των άλλων χαρακτήρισε "αχάριστο" τον Κ. Καραμανλή).
Για όσους έχουν παρακολουθήσει την σύγχρονη ελληνική πολιτική ιστορία, η συνέντευξη αυτή εξηγεί με τον καλύτερο τρόπο γιατί κανείς ποτέ δεν εμπιστεύθηκε τον Κ. Μητσοτάκη. Με συνεντεύξεις σαν την αποψινή είναι βέβαιο ότι η κατάσταση αυτή δεν θα τον εγκαταλείψει όσο ζει.
Για τους ισχυρισμούς του που αφορούν στελέχη της ΝΔ δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη. Μπορώ όμως -από προσωπική εμπειρία- να διαψεύσω τον ισχυρισμό που διετύπωσε ότι ο Α. Παπανδρέου θορυβήθηκε και ανησύχησε από την εκλογή του ως αρχηγού της ΝΔ το 1984. Την ημέρα της εκλογής του Κ. Μητσοτάκη συνέβη να είμαι ένας από τους συνδαιτημόνες του Α. Παπανδρέου σε γεύμα στην Ελούντα της Κρήτης όταν ήλθε ο Γ. Κατσιφάρας και του ανακοίνωσε ότι ο Κ. Μητσοτάκης εξελέγη αρχηγός της ΝΔ. Ο Α. Παπανδρέου χαμογέλασε και όχι μόνο δεν έδειξε ανησυχία αλλά αντίθετα είπε "αυτό θα αποτελέσει πρόβλημα για την ΝΔ και θα μας διευκολύνει". Το αποτέλεσμα των εκλογών του 1985 τον δικαίωσε.

No comments:

Post a Comment