Monday, March 03, 2008

Ahmadinejad και Obama

Η δήλωση του προέδρου της Περσίας στην Βαγδάτη ("κανείς δεν συμπαθεί τους Αμερικανούς"), εξηγεί ίσως την πρωτοφανή και -φαινομενικά- αντιφατική κατάσταση στις ΗΠΑ όπου το μεγαλύτερο μέρος του οικονομικού κατεστημένου στηρίζει ένα προοδευτικό και μη συμβατικό υποψήφιο.

Η "αντιπάθεια" προς την Αμερική, εκτός των συναισθηματικών συνεπειών, έχει και προφανείς αρνητικές οικονομικές και γεωστρατηγικές συνέπειες για τις ΗΠΑ. Ποιός θα περίμενε πριν δύο ή τρία χρόνια ο πρόεδρος ενός από τους μεγαλύτερους εχθρούς των ΗΠΑ και του Ιράκ να γίνεται δεκτός στην Βαγδάτη με κόκκινο χαλί και να περπατά χωρίς φρουρά σε περιοχές της Βαγδάτης που ακόμα και οι αμερικανοί στρατιώτες αποφεύγουν;

Το αρνητικό αυτό κλίμα για τις ΗΠΑ δεν μπορεί φυσικά να αλλάξει ο G. Bush. Δεν μπορεί να το αλλάξει ούτε ο McCain ούτε η Hillary Clinton. Μπορεί όμως ο Obama.

2 comments:

  1. Πράγματι.
    Ο Ομπάμα μοιάζει ικανός να μπορέσει να σπάσει τα στερεότυπα του πλανήτη για τις ΗΠΑ, ισως και να καταφέρει να αποκαταστήσει την εικονα τους διεθνός. Μένει να δούμε αν θα καταφέρει να εκλεγεί, αρχικά υποψήφιος των δημοκρατικών και μετά ισως και πρόεδρος των ΗΠΑ.
    Μπορεί και η Ελλάδα να έχει οφέλη απο μια πιο ήπια και διαλακτική πολιτική του.

    ReplyDelete
  2. Προσωπικά, δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος. Οι ΗΠΑ θα κάνουν - κατ'εμέ - πάντα ό,τι συμφέρει τη βιομηχανία τους (κατασκευαστική, εξοπλιστική κ.ο.κ.). Επιπλέον, ακόμη και αν εκλεγεί ο Obama, πάντα θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν του τον μεγάλο πληθυσμό των θρησκόληπτων και υπερεθνικιστών που ευδοκιμεί πρωτίστως στην "Bible Belt".

    ReplyDelete