Monday, March 31, 2008

Τα διόδια και η ελεύθερη οικονομία

Ανακοινώθηκαν σήμερα εντυπωσιακές αυξήσεις (μέχρι και 70%) στα διόδια. Αναρωτιέται κανείς, ποιά είναι η βελτίωση των υπηρεσιών που απολαμβάνει ο πολίτης? Ποιό είναι το στοιχείο που δικαιολογεί τις αυξήσεις αυτές;

Ο Ελληνας συνεταίρος της κοινοπραξίας εκμετάλευσης των διοδίων, εισπράττει μονοπωλιακά διόδια με υπέρογκες και αδικαιολόγητες αυξήσεις που δίνει το κράτος για να ενισχύσει τις προσπάθειες του για έλεγχο του τύπου με την αγορά εφημερίδας σε τιμή που δεν δικαιολογείται. (Εμπρός στον δρόμο που χάραξε ο Murdoch).

Η διαχείρηση των διοδίων αποτελεί μια ακόμα απόδειξη της στρεβλής λειτουργίας της ελεύθερης οικονομίας στην χώρα μας.

Εκτός από τα διόδια έχουμε, μεταξύ άλλων, και τα εξής παραδείγματα:

1. Η κυβέρνηση παρεμβαίνει στις δοσοληψίες του ΟΤΕ και επιτρέπει σε ένα επενδυτή αγνώστου προελεύσεως να αποκομίσει υπερβολικά κέρδη από την πώληση των μετοχών που κατέχει (για να μπορέσει να αγοράσει και μια ποδοσφαιρική ομάδα;).
2. Αυξάνει τις τιμές στην -σχεδόν μονοπωλιακή- αγορά των εγχωρίων φαρμάκων για να μπορεί ο "εθνικός" βιομήχανος να αγοράζει παίκτες για την ομάδα του.
3. Εχει μονοπωλιακή την αγορά στο αθλητικό στοίχημα για να μπορεί ο άλλος επιτυχημένος "κρατικός" επιχειρηματίας να αγοράζει παίκτες για την ομάδα του ( παίκτες και όχι προπονητές, γιατί εκεί ξέρει καλύτερα το θέμα ο ίδιος και τους αλλάζει σαν φτηνά πουκάμισα). Κατά τα άλλα δεν γνωρίζω κάθε πότε πληρώνει τους υπαλλήλους των εταιριών του.

Η μόνη αρχή του ανταγωνισμού που λειτουργεί στην Ελλάδα είναι ότι η κυβέρνηση επιτρέπει σε άλλο παραδοσιακό επιχειρηματία να εξασφαλίζει τεράστια κέρδη από την -σχεδόν- μονοπωλιακή αγορά διύλισης πετρελαίου ώστε να μπορεί να ανταγωνιστεί τον φιλόδοξο νέο επιχειρηματία που επιδιώκει να του πάρει την ομάδα από τα χέρια. (Αν και με την αναντιστοιχία που υπάρχει ανάμεσα στην άποψη που έχει για τις ικανότητές του και την πραγματικότητα, μάλλον θα την χάσει με τα χέρια κάτω).

Κατά τα άλλα έχουμε μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση!
(Για να είμαι δίκαιος, η αντίληψη αυτή για την ελεύθερη οικονομία εγκαινιάστηκε από την κυβέρνηση Σημίτη. Εκείνος βέβαια δεν ισχυρίστηκε ποτέ ότι είναι νεοφιλελεύθερος).

No comments:

Post a Comment