Thursday, May 15, 2008

Το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελληνικών Σπουδών της Ολυμπίας

Το πανεπιστήμιο αυτό ιδρύθηκε το 1996 με τον Ν2413, με στόχο να αποτελέσει ένα κέντρο προσέλκυσης ομογενών και αλλοδαπών φοιτητών για σπουδές στην ελληνική γλώσσα, τον ελληνικό πολιτισμό την ιστορία και την ορθόδοξη χριστιανική παράδοση. Πόροι του πανεπιστημίου θα ήταν η κρατική επιχορήγηση, οι δωρεές ομογενών και αλλογενών και τα δίδακτρα που θα κατέβαλαν οι ομογενείς και αλλοδαποί φοιτητές. Τι άραγε από αυτά βρίσκει μεμπτό η ΝΔ?

Δημιουργήθηκε με διεθνείς προδιαγραφές ως ΝΠΙΔ για να έχει την ευελιξία να ανταγωνισθεί στο διεθνές περιβάλλον. Το πανεπιστήμιο αυτό θα ήταν ένα δημόσιο πανεπιστήμιο. Θα ήταν ένα πανεπιστήμιο κατάλληλο για να εκπληρώσει τον ρόλο του. Σε αντίθεση αυτού που ίδρυσε η κυβέρνηση της ΝΔ στην Θεσσαλονίκη και ονόμασε διεθνές πανεπιστήμιο, χωρίς ουσιαστικά να του επιτρέπει να λειτουργεί ως διεθνές.

Αποτελεί διεθνή πρωτοτυπία υπουργός της κυβέρνησης να χαρακτηρίζει ως δήθεν αποκάλυψη ένα νόμο που ψηφίστηκε στην Βουλή, δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως και έχει σχολιασθεί επανειλημένα στον τύπο.

Οσο αφορά το θέμα της συνέπειας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν λέει σήμερα τίποτα διαφορετικό από ότι υποστήριξε στην Βουλή το 1996. Αντίθετα, θα ήταν χρήσιμο για την κυβέρνηση να ανατρέξει στα πρακτικά της συζήτησης στην Βουλή του συγκεκριμένου νόμου και να μελετήσει τις τοποθετήσεις των βουλευτών της ΝΔ. Εκεί θα έβλεπε τι έλεγε τότε η ΝΔ και τι λέει σήμερα.

Υπάρχουν όμως κάποια άλλα σχετικά ερωτήματα που θα μπορούσε να θέσει κανείς προς το ΠΑΣΟΚ. Γιατί, π.χ ποτέ δεν λειτούργησε το πανεπιστήμιο αυτό; (Το ΠΑΣΟΚ έμεινε στην κυβέρνηση άλλα 8 χρόνια μετά την ίδρυση του πανεπιστημίου αυτού). Γιατί τα στελέχη του σήμερα αποφεύγουν να τοποθετηθούν επί της ουσίας του θέματος;

No comments:

Post a Comment