Tuesday, May 20, 2008

Πρυτανικές εκλογές

Από την αρχή έχω διατυπώσει την διαφωνία μου για τον νέο τρόπο εκλογής των αρχών διοίκησης του πανεπιστημίου. Την ίδια διαφωνία είχα εκφράσει και πριν από χρόνια, επί οικουμενικής κυβέρνησης και υπουργίας Σημίτη, όταν γινόταν και πάλι επεξεργασία μια ανάλογης ρύθμισης. Οχι βέβαια γιατί  θεωρώ ότι ο τρόπος αυτός δεν είναι περισσότερο δημοκρατικός.
Η αντίρρησή μου είναι στο ότι δεν θα πετύχει τους στόχους που επιδιώκει ενώ αντίθετα θα δημιουργήσει νέες (λάθος) εστίες έντασης χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ακόμα και αν εφαρμοστεί  (όπως πιστεύω ότι τελικά θα γίνει αλλά με κόστος), θεωρώ ότι οι ίδιες οργανωμένες ομάδες θα έχουν αποφασιστικό λόγο στην διοίκηση των πανεπιστημίων και θα καθορίζουν το μέλλον του. Γι' αυτό και διαφωνώ με όσους από την αντιπολίτευση πιστεύουν ότι πρόκειται για βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Είναι, κατά την γνώμη μου, βήμα προς την λάθος κατεύθυνση γιατί εντάσσεται στην υφισταμένη λογική λειτουργίας των πανεπιστημίων. Και αυτή είναι ριζικά λάθος. 
Οπως παγκόσμια πρωτοτυπία αποτελούσε η μέχρι σήμερα διαδικασία εκλογής των οργάνων διοίκησης, έτσι συμβαίνει και με την νέα διαδικασία. Ισως υφίσταται σε κάποιο πανεπιστήμιο της Ινδίας, δεν θυμάμαι όμως τις λεπτομέρειες. Υπάρχει κάτι αντίστοιχο και σε κάποιο πανεπιστήμιο της Σκωτίας (νομίζω το  St. Andrews), όμως μόνο για για την εκλογή ενός αντιπρύτανη με ευθύνη για φοιτητικά θέματα και χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες.
Επομένως, οι συγκρούσεις για την βελτίωση της υφισταμένης κατάστασης είναι άνευ σημασίας.  Μια τέτοια σύγκρουση θα ωφελήσει μόνο την επικοινωνιακή στρατηγική της κυβέρνησης που θα ισχυρισθεί και πάλι στην κοινωνία ότι "συγκρούεται με οργανωμένες μειοψηφικές ομάδες" (που πράγματι έτσι είναι). 
 Πιστεύω ότι μόνο ριζική αλλαγή του τρόπου λειτουργίας και διοίκησης των πανεπιστημίων μπορεί να φέρει κάποια αλλαγή. Και εκεί αξίζει να γίνει η σύγκρουση.
Η ζωή θα δείξει αν έχω δίκιο. Φαντάζομαι ότι αργά ή γρήγορα θα γίνουν εκλογές με τον νέο νόμο.  Τα αποτελέσματα βέβαια, θα φανούν σε βάθος 4-5 χρόνων. Μακάρι να έχει έννοια μέχρι τότε να σχολιάζουμε την κατάσταση.
Προς το παρόν έχουμε μόνο μια πρώτη ένδειξη. Στο ΤΕΙ Ηπείρου (που έγιναν εκλογές με τον νέο νόμο), συμμετείχε το 30% περίπου των φοιτητών, κατά δήλωση της διοίκησης του ΤΕΙ. Εξελέγη ο ίδιος πρόεδρος. Ηταν τόσο πετυχημένος στην προηγούμενη θητεία του;  Μακάρι.

1 comment:

  1. Αγαπητέ μου κ. καθηγητά, πόσο δίκιο έχετε! Η άποψή σας μου αποδεικνύει για άλλη μια φορά πόσο πρόχειρα σχεδιάστηκε ο νόμος - πλαίσιο (που λέει ο λόγος...) και πόσες εμμονές εμπεριέχει, αντί να ασχολείται με την ουσία της αλλαγής λειτουργίας των ελληνικών πανεπιστημίων. Παράλληλα, όμως, με κάνει να σκέφτομαι πόσο κοντόφθαλμα και μικροπολιτικά αντιμετωπίζεται το ζήτημα της εκπαίδευσης εν συνόλω από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, με την παρούσα να κερδίζει το "βραβείο". Είναι τόσο κρίμα...

    ReplyDelete