Saturday, July 19, 2008

Νομοσχέδιο για Κολλέγια και ΚΕΣ

Μερικά πρώτα σχόλια για το νομοσχέδιο.

1. Είναι σωστό να υπάρξει ρύθμιση για τις μονάδες αυτές. Οι κυβερνήσεις διαχρονικά το απέφευγαν. (Υπάρχει βέβαια η εξήγηση στο γιατί τώρα. Η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα των μονάδων που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια ενόψει της απόφασης του ΕΔ και χρειάζεται να προετοιμάσει το έδαφος. Με την απόφαση του ΕΔ θα αναγνωρίζονταν μόνο τα πτυχία των ΚΕΣ που συνεργάζονται με ευρωπαικά πανεπιστήμια. Κάτι που θα δυσαρεστούσε εξαιρετικά τις ΗΠΑ...)
Ανεξάρτητα όμως από τους λόγους, η ενέργεια είναι θετική.

2. Η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις των φοιτητών. Αντιδράσεις που οφείλονται στην ανασφάλεια που προκαλεί το αβέβαιο επαγγελματικό μέλλον. Οι προοπτικές προσθήκης μερικών ακόμα "αναγνωρισμένων" πτυχίων στην (μη αξιοκρατική) αγορά εργασίας δεν ήταν ποτέ ελκυστικές. Το πρόβλημα είναι σημαντικό αλλά πουθενά δεν λύθηκε με περιορισμό των ιδιωτικών εκπαιδευτικών μονάδων.

3. Είναι ίσως λάθος να γίνεται ένας νόμος για όλες τις μονάδες που λειτουργούν. Αυτό θα αποβεί εις βάρος των μικρών (αλλά χρήσιμων) που ούτε με franchising έχουν σχέση, ούτε επιθυμούν να γίνουν πανεπιστήμια.

4. Οσο αφορά τα παραρτήματα, η απαίτηση υποχρεωτικής φοίτησης στο μητρικό ίδρυμα για κάποιο διάστημα είναι εκτός πραγματικότητος. Δηλαδή τα πτυχία του αγγλικού ανοικτού πανεπιστημίου (και όλων των ανοικτών πανεπιστημίων), δεν θα αναγνωρίζονται; Την πρακτική αυτή εφάρμοζε και το ΔΙΚΑΤΣΑ επί πολλά χρόνια, καθυστερώντας την αναγνώριση των πτυχίων του εξωτερικού. Το μόνο που είχε καταφέρει ήταν να ταλαιπωρεί αδικαιολόγητα χιλιάδες νέων.

Θα επανέλθω με σχολιασμό των επί μέρους άρθρων.

No comments:

Post a Comment