Sunday, November 30, 2008

Οι ειδήσεις της κρατικής τηλεόρασης

Είδα χθες το βράδυ τις ειδήσεις στην ΝΕΤ. Είναι εντυπωσιακός ο βαθμός στον οποίον έχει μετατραπεί σε κομματικό φερέφωνο το δελτίο αυτό.

Απορώ πώς το ΕΡΣ δεν έχει επιληφθεί του θέματος. Ακόμα περισσότερο όμως απορώ γιατί κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν διαμαρτύρεται. Εκτός και αν δεν βλέπουν το δελτίο της ΝΕΤ... Ας ζητήσουν τότε να δούν τουλάχιστον το χθεσινό δελτίο.

Για πολλά χρόνια, το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης διέφερε από τα δελτία των ιδιωτικών σταθμών. Είχε μια σοβαρότητα και μια (σχετική) αμεροληψία. Αυτό που είδα χθες μου θύμισε ΥΕΝΕΔ των αρχών της δεκαετίας του 60, με μια διαφορά: Η προπαγάνδα τώρα γίνεται με πολύ κομψό τρόπο. (Βλέπεις, έχει μεσολαβήσει η εποχή Karl Rove). Οι ειδήσεις που είναι αρνητικές για την κυβέρνηση, μεταδίδονται συνήθως 27 λεπτά μετά την έναρξη του δελτίου.

Οι χθεσινές ειδήσεις ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Στις εσωτερικές ειδήσεις, παρουσιάστηκε αρχικά έρευνα (που θα δημοσιευόταν σε εφημερίδα που έχει κάνει "στροφή" και υποστηρίζει την κυβέρνηση και τον υπουργό οικονομίας), που δείχνει ότι οι ψηφοφόροι της ΝΔ δεν θέλουν αλλαγή του υπουργού Οικονομίας. Ακολούθησε η εξαιρετικά σημαντική (;) είδηση ότι ο υπουργός υγείας (κατά σύμπτωση, όψιμος υποστηρικτής του παραπαίοντος πρωθυπουργού), έλυσε κάποιο πρόβλημα με τους ιδιωτικούς γιατρούς. Για να μην υπάρχει αμφιβολία, μεταδόθηκε επιβεβαιωτική δήλωση χαμογελαστού ιδιώτη γιατρού ότι ο υπουργός είναι εξαιρετικός. Αυτό που δεν αναφέρθηκε στο δελτίο, είναι ότι ο γιατρός αυτός συμβαίνει να είναι κομματικό στέλεχος της ΝΔ και δήμαρχος μεγάλου δήμου του λεκανοπεδίου που εξελέγη με την υποστήριξη της ΝΔ!!!. (Αλήθεια, οι δήμαρχοι εξακολουθούν να ασκούν επάγγελμα και -κυρίως- να διατηρούν την συνδικαλιστική ιδιότητα;). Κατά τις 9.30, έγινε μια σύντομη και λιτή αναφορά σε άλλη δημοσκόπηση που δείχνει το ΠΑΣΟΚ να προηγείται στην πρόθεση ψήφου της ΝΔ με περισσότερο από 4%. Και την (ασήμαντη για το κανάλι) είδηση αυτή, ακολούθησε ένα μπαράζ υποστηρικτικών δηλώσεων και σχολίων στελεχών της ΝΔ, όχι μόνο για την δημοσκόπηση (αλλά για όλα τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας που δεν είχαν καν αναφορά στην δημοσκόπηση). Κανένας σχολιασμός από στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ή άλλου κόμματος! Λες και είχαν πάει διακοπές.

Θα δει κανείς αυτό το δελτίο;

1 comment:

  1. Εάν ανοίξει κανείς οποιαδήποτε μεγάλη εφημερίδα της Ευρώπης ή των ΗΠΑ θα βρει στις μικρές αγγελίες προσφοράς εργασίας να αναγγέλλονται θέσεις δημοσιογράφων. Αυτό δεν συμβαίνει στην Ελλάδα. Ενώ είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος από το 1985, δεν γνωρίζω κανένα συνάδελφο να έχει προσληφθεί με αγγελία ή προκήρυξη, ούτε σε εμένα συνέβη άλλωστε σε κάποια από τις πολλές δουλειές που έχω αλλάξει. Και ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να υποχρεωθεί να λειτουργεί όπως αλλού. Μπορεί όμως να συνεχίσουν τα κρατικά (όχι ακόμη δημόσια, αλλά κρατικά) μέσα, όπως η ΕΡΤ ή το ΑΠΕ, να προσλαμβάνουν χωρίς προκήρυξη, χωρίς ποτέ κανείς να μαθαίνει ότι υπάρχει μια κενή θέση προς πλήρωση; Η θέση του προέδρου της ΕΡΤ προκηρύσσεται, όπως και του γενικού διευθυντή του ΑΠΕ. Κανενός, όμως, από τους υφισταμένους τους. Αυτές ανήκουν στο σκληρό πυρήνα της νομής της εξουσίας από την κομματικοκρατία. Δεν αμφιβάλλω ότι και όπου υπάρχουν προκηρύξεις συνηθέστατα προτιμώνται οι "ημέτεροι". Αλλά είναι στοιχειώδης πράξη διαφάνειας η αναγγελία της πρόσληψης και, εν τέλει, η ανάληψη του κόστους από τη σύγκριση των υποψηφίων και των προσλαμβανομένων.

    ReplyDelete