Thursday, December 04, 2008

Νέες καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαικού δικαστηρίου για την μη αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων

Βγήκαν σήμερα (4/12) οι δύο αποφάσεις του Ευρωπαικού δικαστηρίου για τις προσφυγές 84/07 και 171/07 στις οποίες είχα αναφερθεί στο παρελθόν.
Είναικαι οι δύο εξαιρετικά αυστηρές και καταδικαστικές για την χώρα μας.

Περισσότερα σε λίγο.

Ανανέωση: Μου προκαλεί εντύπωση ότι στην ερμηνεία που δίνει το ΕΔ στα άρθρα 1, 3 και 4 της οδηγίας 92/51, αναφέρεται στα κολλέγια που λειτουργούν στα κράτη-μέλη με δικαιοχρησία ως "μονάδες" (establishments). Δεν γίνεται δηλαδή καμμιά αναφορά στον εκπαιδευτικό χαρακτήρα των κολλεγίων αυτών. Νομίζω ότι αυτό γίνεται για πρώτη φορά. Με τον τρόπο αυτό το ΕΔ δεν επιτρέπει καμμιά παρέμβαση του κράτους-μέλους στην εκπαιδευτική λειτουργία των μονάδων αυτών (αξιολόγηση κλπ), όσο αφορά την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων που έκαναν μέρος των σπουδών τους σε παραρτήματα.

Με τις αποφάσεις αυτές, ο πρόσφατος νόμος του ΥΠΕΠΘ για τα κολλέγια καθίσταται άνευ σημασίας από το πρώτο ως το τελευταίο του άρθρο όσον αφορά τα παραρτήματα.

Με τα δεδομένα αυτά νομίζω ότι η παλαιότερη πρότασή μου για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κολλεγίων καθίσταται μονόδρομος.

No comments:

Post a Comment