Tuesday, March 03, 2009

Οι επιστώσεις της οικονομικής κρίσης στις ΗΠΑ στην εκπαίδευση

Η κυβέρνηση Ομπάμα στην Αμερική, έχει περιλάβει στις προβλέψεις της στο οικονομικό πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας σημαντικές χρηματοδοτήσεις για την εκπαίδευση.
Μεγάλα ποσά θα δοθούν στις πολιτείες για την ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης, αλλά και προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Παρ' όλα αυτά τα πράγματα είναι δύσκολα. Και οι δυσκολίες αυτές φαίνονται και στα μεγάλα και εύρωστα οικονομικά πανεπιστήμια.

Σε πρόσφατη επίσκεψή μου στις ΗΠΑ είχα την ευκαιρία να μιλήσω με πέντε προέδρους τμημάτων και δύο κοσμήτορες στο Στάνφορντ και στο Μπέρκελευ. Οι επιπτώσεις της κρίσης είναι ήδη ορατές.

Στο Στάνφορντ για παράδειγμα, έχουν παγώσει όλες οι προκηρύξεις για νέες θέσεις διδακτικού προσωπικού. Είχαν παγώσει και οι διαδικασίες για θέσεις που είχαν ήδη προκηρυχθεί. (Τελικά αυτές θα προχωρήσουν αλλά με πολύ βραδύτερους ρυθμούς). Η προσπάθεια της διοίκησης είναι να μπορέσει να διατηρήσει το επίπεδο των μισθών των ήδη υπηρετούντων καθηγητών για να μην τους χάσει. Εχουν επίσης μειωθεί και οι διαθέσιμες υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές. Ενα τμήμα για παράδειγμα που περισυ έδωσε 9 υποτροφίες σε νέους υποψήφιους διδάκτορες, φέτον θα δώσει μόνο σε δύο.

Στο Μπέρκελευ, τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα. Αυτή την στιγμή είναι σε εξέλιξη η διαδικασία πλήρωσης 10 νέων θέσεων διδακτρικού προσωπικού (πολύ μικρός αριθμός βέβαια, αν ληφθεί υπόψη το μέγεθος του πανεπιστημίου και ο αριθμός των φοιτητών). Αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί. Υπάρχει επίσης ελπίδα ότι, με το πακέτο βοήθειας, θα συνεχιστούν και τα κτιριακά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη. (Εκεί βέβαια βοηθά και η πίεση των ισχυρών κατασκευαστών προς την κυβέρνηση).
Το πανεπιστήμιο όμως ζητά επίμονα πρόσθετη χρηματοδότηση της πολιτείας για να καλύψει το κόστος των προπτυχιακών σπουδών. Απειλεί ότι αν δεν δοθεί μια σημαντική πρόσθετη επιχορήγηση θα αναγκαστεί να αυξήσει σημαντικά τα δίδακτρα.

Οσο για το διοικητικό και λοιπό υποστηρικτό προσωπικό τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Για αυξήσει μισθών ούτε λόγος. Το μόνο που συζητιέται είναι αν θα αποφευχθούν οι απολύσεις.

Αναρωτιέμαι, αν το Στάνφορντ, με το δεύτερο υψηλότερο αποθεματικό (endowment), πανεπιστημίου στον κόσμο (μετά το Χάρβαρντ) έχει τέτοια προβλήματα, ποιά είναι η κατάσταση στα άλλα πανεπιστήμια;

Αναρωτιέμαι επίσης, τι θα γίνει στην Ευρώπη, όπου το εκπαιδευτικό σύστημα χρηματοδοτείται από το κράτος σε πολύ μεγαλύτερη έκταση από ότι στις ΗΠΑ.

No comments:

Post a Comment