Tuesday, March 10, 2009

Η θέση του Γ. Παπανδρέου για τον διάλογο στην Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας

Πολιτικό Γραφείο Προέδρου

Αθήνα, 10 Μαρτίου 2009

Προς κ. Θάνο Βερέμη
Πρόεδρο ΕΣΥΠ

Κύριε Πρόεδρε,

Σε απάντηση του από 25/2/2009 εγγράφου σας, σας γνωρίζω τα εξής:

Το ΠΑΣΟΚ συμμετείχε εποικοδομητικά σε όλα τα όργανα του ΕΣΥΠ από την έναρξη της λειτουργίας του. Παρέμεινε στον διάλογο ακόμα και όταν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών είχαν αποχωρήσει. Αποχώρησε τελικά και εκείνο όταν έγινε φανερό ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιούσε το ΕΣΥΠ ως βιτρίνα διαλόγου και προχωρούσε αιφνιδιαστικά στην ψήφιση νομοσχεδίων χωρίς κανένα προηγούμενο διάλογο.

Παρά το γεγονός ότι οι λόγοι της αποχώρησής του ΠΑΣΟΚ από το ΕΣΥΠ δεν έχουν εκλείψει, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή για την παιδεία, δήλωσε ότι θα δώσει μια ακόμα ευκαιρία στο διάλογο, με ορισμένες βασικές προϋποθέσεις. Όσον αφορά στο ΕΣΥΠ, ζήτησε να καταστεί ανεξάρτητη αρχή -όπως άλλωστε προέβλεπε και ο ιδρυτικός του νόμος (Ν2327/95).

Παρ’ότι η κυβέρνηση δεν έχει καν συζητήσει τις προτάσεις αυτές, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συνεπής στην πολιτική του για την ανάγκη δημόσιας διαβούλευσης για τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας με συμμετοχή των κοινωνικών φορέων, αποφάσισε το ΠΑΣΟΚ να λάβει μέρος στο διάλογο που ξεκινά, καταθέτοντας τις προτάσεις του και συζητώντας κάθε άλλη πρόταση που θα διατυπωθεί. Διατηρεί, βεβαίως, τις επιφυλάξεις του για την ειλικρίνεια των προθέσεων της κυβέρνησης και περιμένει ακόμα την απάντησή της στις προτάσεις του.

Στον διάλογο αυτό, στο ΕΣΥΠ και σε αυτή τη φάση και στα Συμβούλιά του, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,ορίζει εκπρόσωπό του τον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννη Πανάρετο, σύμβουλό του για θέματα παιδείας και πρώην πρόεδρο του ΕΣΥΠ, με αναπληρωτή τον Βασίλειο Κουλαϊδή, καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

No comments:

Post a Comment