Saturday, March 28, 2009

Ο Συνασπισμός και το ΕΣΥΠ

Στην ιστορική αναδρομή για το ΕΣΥΠ, ανέσυρα και την θέση του ΣΥΝ το 1999.
Παραθέτω στην συνέχεια, το δελτίο τύπου που εξέδωσε ο ΣΥΝ μετά την συνάντησή μου με τον τότε πρόεδρό του Ν. Κωνσταντόπουλο.

Ιανουάριος 1999 Συνάντηση ΣΥΝ μετον Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος και οι Π.Κουναλάκης, βουλευτής και Α.Φλαμπουράρης, μέλος της Π.Γ. συναντήθηκαν σήμερα με τον Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας κ. Πανάρετο.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

"Eίναι σκληρή η αλήθεια ότι η Παιδεία έχει γίνει πειραματόζωο στα χέρια κυβερνήσεων και υπουργών, με αποτέλεσμα ατελείωτες σειρές σπουδαστών και μαθητών να ζουν τραυματικά έναν πολιτικό, θεσμικό και εκπαιδευτικό τραγέλαφο.

Το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας ως θεσμός ανεξάρτητης αρχής, μπορούσε και έπρεπε να έχει ενεργοποιηθεί προκειμένου να εξασφαλίσει τον απαραίτητο κοινωνικό και εκπαιδευτικό διάλογο. Επιβάλλεται, με δεδομένη την αναστάτωση και την κρίση που υπάρχει στην Παιδεία, να συγκληθεί προκειμένου να κάνει όλη αυτή την απαραίτητη κοινωνική, πολιτική και εκπαιδευτική προεργασία, ώστε να υπάρξουν αλλαγές και διορθώσεις με αξιοπιστία και με συναίνεση κοινωνική. Είναι πολιτικά παράλογο η κυβέρνηση να μην αξιοποιεί ανεξάρτητους υφιστάμενους θεσμούς. Είναι πολιτικά προκλητικό να τους εχθρεύεται και να επιδιώκει και τη διάλυσή τους, επικαλούμενη μάλιστα στρεψόδικους νομικισμούς, οι οποίοι δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας στερεότυπος αναχρονισμός.

Ο ΣΥΝ είχε ζητήσει επιμόνως την σύγκληση του ΕΣΥΠ. Από τα τέλη Νοεμβρίου έχουμε υποβάλει αίτηση στη Βουλή για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που θα γίνει τελικά στις 11 Ιανουαρίου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή είχαμε καταθέσει σειρά προτάσεων βελτιωτικών και διορθωτικών οι οποίες δεν εισακούστηκαν. Στη συνέχεια επίσης καταθέσαμε πλήρη πρόταση για αλλαγές και διορθώσεις, η οποία επίσης δεν έγινε αποδεκτή από το Υπουργείο. Εμείς έχουμε ζητήσει την αναστολή της εφαρμογής του νόμου για να υπάρξουν οι αναγκαίες μεταβολές και διορθώσεις, επισημαίνοντας ότι σε καμιά περίπτωση αυτή η αναστολή της εφαρμογής του νόμου δεν πρέπει να μας οδηγήσει στο παρελθόν, στην προηγούμενη κατάσταση. Με αυτή την έννοια, η σύγκληση του ΕΣΥΠ είναι χρήσιμη και αναγκαία. Εμείς θα μετάσχουμε και θα ζητήσουμε για μια ακόμη φορά, να εγκαταλείψει η κυβέρνηση αυτόν τον πολιτικό παραλογισμό. Δεν νομίζω ότι υπάρχει πουθενά αλλού, σε καμιά χώρα του κόσμου τέτοιο φαινόμενο, όπου η κυβέρνηση να επιδιώκει τη διάλυση υφιστάμενων ανεξάρτητων θεσμών".

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Αρσένης, πριν από λίγες μέρες στη Βουλή, είχε αρνηθεί την σύγκληση του ΕΣΥΠ και ουσιαστικά είχε αρνηθεί και το ίδιο το Συμβούλιο. Ποια είναι η άποψή σας;

"Το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας είναι ανεξάρτητος θεσμός. Δεν είναι επιτροπή υφισταμένη στα πλαίσια του Υπουργείου Παιδείας. Είναι, λοιπόν, αδιανόητο να επιδιώκεται η διάλυση ενός θεσμού, ο οποίος είναι και ο μόνος ικανός τούτη την ώρα να εξασφαλίσει την κοινωνική, πολιτική και εκπαιδευτική προεργασία, ώστε πραγματικά με δημιουργικό τρόπο να βγούμε από την πόλωση και την αντιπαράθεση, που τελικά βλάπτει πάνω απ� όλα την Παιδεία και τα παιδιά, δηλαδή όλους και τον τόπο".

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού


Σήμερα, οι πολιτικές επιδιώξεις του ΣΥΝ υπό την νέα ηγεσία του, το οδηγούν σε πολιτικές ερμηνείες για την συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στον διάλογο του ΕΣΥΠ που είναι αυθαίρετες και επικοινωνιακές. Ξεπερνούν δε με προχειρότητα την πρόταση για μετατροπή του ΕΣΥΠ σε ανεξάρτητη αρχή, στην σημασία της οποίας είχε στηριχθεί όλη η επιχειρηματολογία του Ν. Κωνσταντόπουλου και η συμμετοχή του ΣΥΝ στο ΕΣΥΠ πριν 10 χρόνια.

Ιδού η αποτίμηση της πρώτης συνεδρίασης του ΕΣΥΠ από τον ΣΥΝ.

Προγαμιαίο συμβόλαιο Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ "έγραψε" η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο υπουργός Παιδείας εμφανίστηκε στο Συμβούλιο για να εορτάσει την "πολιτική βάση που υπάρχει" μεταξύ Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι έχουν διαμορφωθεί "οι αναγκαίες ουσιαστικές συγκλίσεις" και πλέον "αποτελεί ρεαλιστική προοπτική η ευρύτατη πολιτική και κοινωνική συναίνεση". Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, καθηγητής Γ. Πανάρετος, που είναι ένας εκ των στενότερων συνεργατών του Γ. Παπανδρέου, κάλεσε τον υπουργό Παιδείας να βοηθήσει ώστε να παραμείνει το ΠΑΣΟΚ "μέχρι τέλους", καθώς "η επιθυμία", όπως δήλωσε, "του προέδρου του Κινήματος δεν αρκεί από μόνη της" για να ολοκληρωθεί προφανώς αισίως η πρόβα νυφικού. Παρ' ότι ο κ. Πανάρετος διατύπωσε (και με ιστορική τεκμηρίωση, καθώς διετέλεσε γ.γ. του υπουργείου Παιδείας επί Γ. Παπανδρέου), "έντονες αμφιβολίες για την ειλικρίνεια των κυβερνητικών προθέσεων", εξήγησε την παρουσία του ΠΑΣΟΚ στον διάλογο λέγοντας ότι "δεν έχουμε την πολυτέλεια να αρνηθούμε. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε κάθε ευκαιρία διαλόγου, ανεξάρτητα από τις προθέσεις". Οι προϋποθέσεις καλής πίστης που έθεσε στον υπουργό Παιδείας (να γίνει το ΕΣΥΠ Ανεξάρτητη Αρχή και να συμμετάσχει η Ν.Δ. στο διάλογο που θα κάνει το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση) ακούστηκαν μάλλον ως "ξεκάρφωμα". Άλλωστε, ο ίδιος ο κ. Πανάρετος παραδέχτηκε ότι η δεύτερη έχει απαντηθεί θετικά από τον υπουργό στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής.

No comments:

Post a Comment