Wednesday, April 22, 2009

Η οικονομική κρίση σε Berkeley και Stanford

Σε παλαιότερη ανάρτησή μου, είχα αναφερθεί στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην εκπαίδευση στις ΗΠΑ.

Από την εμπειρία του Stanford και Berkeley βλέπω ότι τα προβλήματα διευρύνονται.

Π.χ. Στα δύο αυτά πανεπιστήμια λειτουργούν τα δύο καλύτερα τμήματα Στατιστικής στον κόσμο. Εδώ και μερικές μέρες τα Τμήματα αυτά σταμάτησαν να προσφέρουν στους επισκέπτες τους ομιλητές σεμιναρίων το παραδοσιακό δείπνο ( ακόμα και το γεύμα) για λόγους οικονομίας.

Επίσης, προτρέπουν τους διδάσκοντες να περιορίσουν τις μέρες της απασχόλησης στο πανεπιστήμιο και να αναζητήσουν άλλες πηγές συμπλήρωσης του εισοδήματός τους προκειμένου να περιορίσουν το κόστος λειτουργίας.

Τέλος, αν και αυτό δεν λέγεται δημόσια, έχουν γίνει περισσότερο αυστηρές οι κρίσεις για μονιμοποίηση/προαγωγή προκειμένου να μην απαιτούνται πρόσθετες δαπάνες για τους αυξημένους μισθούς που συνεπάγεται η θετική απόληξη των διαδικασιών αυτών.

1 comment:

  1. Υπάρχουν και άλλα διάφορα σημεία που σχετίζονται με την κρίση. Για παράδειγμα, πρόσφατα το Stanford αποφάσισε να χρεώσει όλους τους φοιτητές για τις βασικές ιατρικές υπηρεσίες που προσφέρονται on campus. Οι υπηρεσίες αυτές δεν σχετίζονται με την ιατρική ασφάλιση αλλά με απλά χαρακτηριστικά και περιπτώσεις, και τα οποία μέχρι στιγμής προσφερονταν χωρίς χρέωση. Πλέον ο κάθε φοιτητής πρέπει να πληρώσει υποχρεωτικά 170$ το τρίμηνο. Η επίσημη δικαιολογία ανφέρεται στην κρίση και τους "δύσκολους καιρούς"...

    ReplyDelete