Sunday, October 04, 2009

Γ. Παπανδρέου: Η δικαίωση και οι ευθύνες

Το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί μια δικαίωση του Γ. Παπανδρέου. Για πολλούς λόγους, ο κυριώτερος από τους οποίους είναι ότι επέμεινε επανειλημμένα σε αρχές και απόψεις όταν πολλοί έλεγαν ότι "αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα" χαμογελώντας συνήθως ειρωνικά για την "αφέλειά του".

Τώρα αρχίζει μια εξ ίσου δύσκολη περίοδος. Η περίοδος ευθύνης. Την περίοδο αυτή θα κριθεί η ικανότητα εφαρμογής των αρχών και απόψεων αυτών.

Και όπως η νίκη του ΠΑΣΟΚ ήταν νίκη του Γ. Παπανδρέου έτσι και οι ευθύνες της νέας εποχής είναι ευθύνες, κυρίως, του ιδίου.

Η συντριπτική χθεσινή νίκη, έδειξε ότι ο Γ. Παπανδρέου κατόρθωσε να πείσει ότι αυτά που πιστεύει μπορούν να γίνουν. Τώρα πρέπει να πείσει ότι θα γίνουν.

5 comments:

  1. Anonymous3:00 pm

    Θα ήταν πιο ορθό να μην μιλάμε για "δικαίωση" αλλά "για ηλεκρτική καρέκλα" πολλών εκατομμυρίων Volt. Αυτή η ανέλεγκτη διακύμανση των +4% στις Ευρωεκλογές, +10% σήμερα, -4% στο "ΟΧΙ στα Σκόπια για το ΝΑΤΟ", υποδηλώνει ρεύμα εκατομμυρίων Volt που παράγεται απο ψηφοφόρους και εξοντώνει πολιτικά.

    Και πρίν καλά-καλά ξημερώσει η Δευτέρα της νίκης, ο Γεώργιος Παπανδρεου μίλησε για "Ελληνοποιήσεις". Και αυτό το είπε σε έναν λάο που κατά την γνώμη μου είναι ο πιο ρατσιστικός λαός της Ευρώπης μετά τους Γερμανούς του Αδόλφου Χίτλερ.

    Ποιός είναι ο επόμενος που θα κάτσει στην ηλεκτρική καρέκλα?

    Θα ήθελα να αναρτηθεί το σχόλιό μου,
    Robin Hood

    ReplyDelete
  2. Συγχαρητήρια κ. Πανάρετε, καλή επιτυχία στο Υπ. Παιδείας... Προσωπικά είμαι πλέον ομότιμος καθηγητής και θα σας παρακολουθώ από λίγο μακρύτερα :-)

    ReplyDelete
  3. Αξιότιμε κύριε Πανάρετε
    Το ΠΑΣΟΚ το 2004 έλαβε 3,00 εκατ ψήφους. Το 2007 έλαβε 2,75 εκατ ψήφους. Το 2009 έλαβε 3,00 εκατ ψήφους. Όλα αυτά με μικρες διακυμάνσεις των ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που πλέον δεν παίζουν ιδιαίτερο ρόλο τροφοδότη του ΠΑΣΟΚ.
    Είναι πασιφανές ότι ο ΓΑΠ απλά μάζεψε πίσω όσους ήδη "είχε' ήδη από το 2004. Δε βλέπω λοιπόν καμιά "συντριπτική νίκη" του ΠΑΣΟΚ ή του ΓΑΠ. Η ΝΔ έχασε ένα τεράστιο κομμάτι των δικών της ψηφοφόρων είτε προς τον ΛΑΟΣ είτε (κυρίως) προς την αποχή. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο ΓΑΠ ενέπνευσε ούτε ένα μικρό κομμάτι εκείνων που δεν τον ψήφισαν ούτε το 2004 ούτε το 2007. Στην εξουσία ήρθε λοιπόν απλά επειδή κατέρρευσε από μόνη της η ΝΔ, όχι επειδή ο ΓΑΠ έπεισε κανέναν πέραν από τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.

    Με ιδιαίτερη τιμή
    Γ. Σαρακηνός

    ΥΓ Παρακαλώ να δημοσιευθεί μόνο ολόκληρο.

    ReplyDelete
  4. Τώρα πρέπει να τα κάνει πείθοντας ... Όσον αφορά το χαρτοφυλάκειο σας, επιτρέψτε μου την επισήμανση ότι το κρίσιμο στοιχείο για το επίπεδο σπουδών και των πτυχίων των ελληνικών Πανεπιστημίων παραμένει το στοιχείο της προσδοκίας και της υπόσχεσης για την αξία που αντιπροσωπεύουν. Οι υποσχέσεις αυτές θα αποκτήσουν υπόσταση μόλις ως κοινωνία δεχτούμε ότι η αξία που ενσωματώνουν οι απονεμόμενοι τίτλοι σπουδών γίνονται ευρέως και διεθνώς αποδεκτοί από την αγορά και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Κατά συνέπεια, η λειτουργία της ανώτατης παιδείας και συνολικά της εκπαίδευσης, είναι συνυφασμένη με την απροσδιόριστη αντίληψη που έχουμε για το μέλλον της κοινωνίας μας, στοιχείο που ξεπερνά τόσο τις ξύλινες δογματικές απόψεις όσο και τον στενό οικονομικό ορθολογισμό. Θεωρώ ότι το όραμα για αλλαγές στην υπόσταση, την λειτουργία, τον οικονομικό ρόλο και τον κοινωνικοπολιτικό ρόλο της ανώτατης εκπαίδευσης, δεν αφορά την εγκατάλειψη και την κατάρρευση αλλά την συμπλήρωση του υφιστάμενου εκπαιδευτικού περιβάλλοντος με ένα ανοικτό σύστημα, ικανού να υποστηρίξει νέες αντιλήψεις επιστημονικών, κοινωνικών και οικονομικών αξιών, ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες και μελλοντικές ανθρώπινες ανάγκες.
    Άλλωστε το μέλλον δεν είναι ο μυθικός τόπος προορισμού μας, αλλά ο τόπος που δημιουργούμε με τις επιλογές μας.

    ΜΑΣ εύχομαι ολόψυχα επιτυχία στο έργο σας.

    Σταύρος Κάτσιος
    Αναπληρωτής Καθηγητής
    Ιόνιο πανεπιστήμιο - ΤΞΓΜΔ

    ReplyDelete
  5. Δεν χρειάζεται να ΠΕΙΣΕΙ ότι ΘΑ γίνουν, αγαπητέ Πανάρετε. Χρειάζεται να τα ΚΑΝΕΙ. Je ne cherche pas, je trouve, comme dit Picasso. Για ευχές αυτά, για ευχές, από τη γωνιά ενός καστανά της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πέρνα καμιά φορά, να σε κεράσω ένα χωνάκι φρεσκοψημένα.

    ReplyDelete