Thursday, November 19, 2009

Η βάση του 10

Διατύπωσα σήμερα την άποψη ότι η καθιέρωση της βάσης του 10 έγινε για επικοινωνιακούς λόγους.

Για να το εξηγήσω: Ποιός δεν συμφωνεί στο ότι αυτοί που μπαίνουν στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ πρέπει να έχουν ένα ελάχιστο επίπεδο ικανοτήτων; Οταν μάλιστα το εκπαιδευτικό σύστημα έχει τα μύρια όσα προβλήματα αυτή η "ρύθμιση" ικανοποίησε το περί αυστηρότητος αίσθημα των πολιτών. Η διαφορετική άποψη δεν είναι τόσο εύκολα εξηγήσιμη. Σίγουρα δεν μπορεί να εξηγηθεί σε συνεντεύξεις.

Με ποιό τρόπο όμως σύρθηκε η κόκκινη γραμμή στο 10; επειδή είναι το μισό του 20? Και είναι το 10 του 2008 το ίδιο με το 10 του 2007; Ποιά είναι η επιστημονική τεκμηρίωση που οδήγησε στην επιλογή του 10; Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που πανεπιστήμια ή σχολεία έχουν σύρει μια γραμμή. (π.χ. σε πολλά πανεπιστήμια το άριστα είναι το 10, αλλά απορρίπτεται κανείς αν πάρει κάτω από 3. Αυτό όμως έγινε μετά από μελέτη για το συγκεκριμένο σύστημα με βάση την ανάλυση των δεδομένων).

Δυστυχώς, τα "εύκολα" θέματα παίρνουν πρώτη θέση στην δημοσιότητα. Και η βάση του 10 είναι ένα από αυτά.

Αναρωτιέμαι, από την εποχή που καθιερώθηκε η βάση του 10, ποιές ήταν οι ενέργειες που έγιναν ώστε να βελτιωθεί το επίπεδο των σπουδών στα Λύκεια;

Οι προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας που ανακοινώθηκαν προ ημερών, στηρίζονται σε μια άλλη βάση. Να δοθεί έμφαση στις ανάγκες του μαθητή και στην ανάγκη για ποιότητα.

ΥΓ. Η άποψη που διατύπωσα, δεν διαφέρει σε τίποτα από την άποψη που έχει διατυπώσει η Αννα Διαμαντοπούλου. Αναρωτιέμαι γιατί γίνεται προσπάθεια να βρεθούν διαφορές εκεί που δεν υπάρχουν.

64 comments:

  1. sapere aude6:14 am

    Η απάντηση(?) στο ρητορικό ερώτημα του Υ.Γ σας, θυμίζειτη γνωστή ρήση Witgenstein : he who understands
    finally recognizes the question as senseless. Νομίζω ότι είναι στατιστικά βέβαιο πως θα βλέπουμε συχνά σχόλια "καλοπροαίρετων" δημοσιογράφων για διαφοροποιήσεις μεταξύ υπουργών. Εξάλλου η γλώσσα είναι και ιδεολογία και εννοεί περισσότερα από όσα λέει (Chomsky).

    ReplyDelete
  2. Anonymous7:31 am

    Η συζήτηση γύρω από τη βάση του 10 είναι για επικοινωνιακούς λόγους!

    Η αλλαγή της νοοτροπίας των πολιτών είναι το ζητούμενο. Σ' αυτό η ευθύνη των ηγετών είναι μεγάλη κι εσεις (ως πολιτικοί) είστε ή πρέπει να είστε ηγέτες. Πρέπει να οδηγείτε το λαό και να μη σέρνεστε από αυτόν λαϊκίζοντας.

    Όλοι μας ελπίζουμε ότι θα δοθεί έμφαση στις ανάγκες του ΜΑΘΗΤΗ και την ποιότητα (μπορείτε να την ορίσετε;).

    Ξέρετε, τα μάτια μας έχουν δει πολλά!!!!! Πρέπει να προσπαθήσετε πολύ για να μας πείσετε.

    Με εκτίμηση

    mtz

    ReplyDelete
  3. Anonymous7:47 am

    Αφού το 10 χρειάζεται για την αποφοίτηση από το Λύκειο, γιατί να μην αποτελεί ελάχιστο προσόν για εισαγωγή στα ΑΕΙ;

    ReplyDelete
  4. Anonymous7:59 am

    [ΜΕΡΟΣ Α]
    Μικρή συμβολή ,με αφορμή την ανάρτηση με θέμα «η Βάση του 10» οι απόψεις μου που αποτελούν τμήμα του υπό δημοσίευση άρθρο μου*:
    «Εθνικός διάλογος για την παιδεία: Ουτοπία ή εφικτή πραγματικότητα;
    [Απόπειρα προσέγγισης της κρίσης του εκπαιδευτικού μας συστήματος]»

    «Νάμαστε ρεαλιστές να ζητάμε το αδύνατο»[σύνθημα ΜΑΗ 68]

    του Γεωργίου Π. Μπουρίτσα

    στο περιοδικό «Ελληνικά Γράμματα» απαλλαγμένες από τις θεωρητικές προσεγγίσεις που τεκμηριώνουν την επιχειρούμενη προσέγγιση


    «……………

    • Τι σημαίνει η κενή περιεχομένου θέση που επενδύεται με το μανδύα της επιστημονικής εγκυρότητας των «επαϊόντων- σοφών», που κάθε φορά καλούνται να λύσουν τα εκπαιδευτικά μας προβλήματα, και αφορά τη θέσπιση κατοχής της βάσης της βαθμολογικής κλίμακας για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με μόνο επιχείρημα ότι έτσι «πιστοποιείται» το ελάχιστο επίπεδο γνώσεων που απαιτείται για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
    Γιατί δεν αναδεικνύονται θέματα όπως:
    o Οι εξετάσεις επιλογής γίνονται για το λόγο ότι η ζήτηση για σπουδές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά θέσεων και επιπλέον για να καλυφθούν τόσες θέσεις όσες οι θέσεις σπουδών που το σύστημα παρέχει. [άρα οι εξετάσεις είχαν (μέχρι πρότινος) το χαρακτήρα της κατάταξης – επιλογής των υποψηφίων ]
    o Υπερτονίζεται η άποψη της συσχέτισης των σπουδών με την επιλογή επαγγέλματος και όχι η συνταγματική κατοχυρωμένη θέση για παροχή ίσων ευκαιριών και δωρεάν εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες, αφού η παιδεία αποτελεί επένδυση και το μέσον της δημιουργίας σκεπτόμενων, ενεργών πολιτών δυνάμενων να επαναπροσδιορίζουν τους επαγγελματικούς τους ορίζοντες.
    Αν έχουν έτσι τα πράγματα [ενδεικτικά και πάλι]
    • Ισχύει ναι ή όχι ότι η κατάκτηση του στόχου της βάσης εξαρτάται και από το επίπεδο δυσκολίας των θεμάτων και από τον αριθμό των θέσεων εισαγωγής και ότι ο αριθμός των αριστούχων εξαρτάται και από το επίπεδο ευκολίας των θεμάτων .
    Αν ο ισχυρισμός είναι ορθός, το ίδιο αποτέλεσμα θα είχαμε αν μειώναμε τον αριθμό των εισακτέων για παράδειγμα.[στην περίπτωση ικανοποίησης του περιορισμού της κατάκτησης της βάσης] ή βάζαμε θέματα αυξημένου βαθμού δυσκολίας [στην περίπτωση μείωσης του αριθμού των αριστούχων]. Και στις δύο περιπτώσεις τα ίδια άτομα θα πετύχουν με διαφορετική όμως βαθμολογία εισαγωγής, γεγονός που αποδεικνύει τους εσφαλμένους ισχυρισμούς για την αναγκαιότητα εισαγωγής της βάσης ή για τη «σφαγή» των αριστούχων .
    Και για να κατανοήσουμε την ασυνέπεια ή την σκοπιμότητα των θεωρητικών περί αξιοκρατίας τοποθετήσεων των εισηγήσεων των «σοφών» θα αναφέρουμε τις προτάσεις τους για την εισαγωγή, στις σχολές ή τα τμήματα για τα οποία η ζήτηση είναι ανύπαρκτη, φοιτητών χωρίς εξετάσεις [εδώ προφανώς δεν μας ενδιαφέρει το επίπεδο γνώσεων των υποψηφίων προκειμένου να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα αυτών των τμημάτων!].
    ‘Έτσι αποκρύπτεται έντεχνα η πραγματικότητα ότι το κριτήριο της βάσης σχετίζεται και με το επίπεδο δυσκολίας των θεμάτων.
    Με την αποδοχή λοιπόν του κριτηρίου της βάσης ο αριθμός των εισακτέων κυμαίνεται μεταξύ των ορίων [αριθμός εισαγομένων ίσος με τον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων, στην περίπτωση που όλοι υπερβούν βαθμολογικά το όριο της βάσης] και [μηδενικός αριθμός εισαγομένων στην περίπτωση που τα θέματα είναι τόσο δύσκολα ώστε κανένας να μην επιτύχει το όριο της βάσης] .
    Μετά από αυτά ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του………

    ReplyDelete
  5. Anonymous8:00 am

    [ΜΕΡΟΣ Β]
    Μικρή συμβολή ,με αφορμή την ανάρτηση με θέμα «η Βάση του 10» οι απόψεις μου που αποτελούν τμήμα του υπό δημοσίευση άρθρο μου*:

    «Εθνικός διάλογος για την παιδεία: Ουτοπία ή εφικτή πραγματικότητα;
    [Απόπειρα προσέγγισης της κρίσης του εκπαιδευτικού μας συστήματος]»

    «Νάμαστε ρεαλιστές να ζητάμε το αδύνατο»[σύνθημα ΜΑΗ 68]

    του Γεωργίου Π. Μπουρίτσα


    «……….
    Ισχύει επίσης ναι ή όχι ότι ανάλογα με το επίπεδο δυσκολίας των θεμάτων [για την συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων ο ίδιος υποψήφιος μπορεί να χαρακτηριστεί ως άριστος – μέσου επιπέδου – ή και «βλαξ»(στην περίπτωση θεμάτων εξαιρετικής δυσκολίας.)!]
    Μήπως στην πραγματικότητα η συζήτηση στοχεύει στη συρρίκνωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην πατρίδα μας για να οδηγηθούν υποψήφιοι προς τα λεγόμενα «ιδιωτικά πανεπιστήμια» [κολέγια θα έλεγα] και γιατί για αυτά ανεξάρτητα από την θέση του καθενός δεν λέγονται οι εξής αλήθειες:
    Ότι δεν αποτελούν πανεπιστήμια ακόμα και στην περίπτωση που λειτουργήσουν ως παραρτήματα υπαρκτών πανεπιστημίων αφού ένα πανεπιστήμιο σημαίνει: διδασκαλία, έρευνα και ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και σε αυτά, το σίγουρο είναι ότι μόνο διδασκαλία θα γίνεται και μάλιστα από διδάσκοντες που μπορεί να έχουν τα απαιτούμενα επιστημονικά προσόντα αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα ανήκουν, με ότι αυτό σημαίνει για ένα πανεπιστήμιο, στο σώμα του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού του μητρικού πανεπιστημιακού ιδρύματος.
    Και σε τελευταία ανάλυση γιατί μέχρι τώρα δεν λεγόταν από τους υποστηρικτές της «ιδιωτικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης» ότι τα πτυχία που θα χορηγούνται θα έχουν μόνο ενδεχόμενη επαγγελματική νομιμοποίηση και όχι ακαδημαϊκή ……»

    Γεώργιος Π. Μπουρίτσας
    Εκπαιδευτικός, π. Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Φυσικών

    *έχει διατηρηθεί ο γραμματικός χρόνος διατύπωσης του πρωτότυπου.

    ReplyDelete
  6. Anonymous8:57 am

    Όταν ψηφίζεται ένας νόμος, θα πρέπει να βλέπουμε ποιος ευνοείται από την ψήφιση. Και για την βάση του 10 ευνοήθηκαν τα ιδιωτικά κολέγια με την αύξηση της πελατείας τους..;).

    Γιάννης Φ.

    ReplyDelete
  7. Anonymous9:10 am

    Mε βάση τη δήλωση της Υπουργού προχθές στη ΝΕΤ (αντιγράφω από την ιστοσελίδα της) σε σχέση με τη βάση του '10':

    «Η προεκλογική μας δέσμευση, το ξέρετε πολύ καλά ότι είναι για την κατάργηση. Η συνολική παρουσίαση θα γίνει με τη μελέτη που κάνουμε αυτή τη στιγμή και την ανάλυση των δεδομένων.»

    Τι μελέτη γίνεται και από ποιούς;

    ReplyDelete
  8. Υπουργέ, έχω κουραστέι να το φωνάζω. Η βάση ήταν άδικη και ταξικά επιλέξιμη, όχι για επικοινωνιακούς μόνο λόγους. Η βαθμολογία και γνιεκότερα η σχολική αξιολόγηση στηρίζεται σε ταξικά κριτήρια (όχι συνειδητά, αλλά ασυνείδητα και μέσα από το οικογενειακό περιβάλλον και τη μορφωτική, συναισθηματική ή οικονομική στήριξη του νέου)

    ReplyDelete
  9. Εγω θα πω τα "αντιλαικα" δικα μου.
    Εχετε μπει σε ταξη κυριοι,που γραφετε για το 10;
    Ξερετε ποιο ειναι το επιπεδο των περισσοτερων μαθητων,και την κριτικη ικανοτητα που διαθετουν;
    Εχετε υπ οψιν σας,ποσοι απ αυτους,θα μπορουσαν να τελειωσουν το Λυκειο,αν ισχυαν τα παλαια μετρα και σταθμα;
    Εχετε ακουσει ποτέ,πως διδεται το 10 στο Λυκειο,για να περασει ενας μαθητης;
    Μα για την ...ψυχη της μανας μας.
    Κανενας μαθητης,που δεν απουσιαζει απ το Σχολειο,δεν απορρίπτεται πια,ενω παλια,αυτο ηταν συνηθες.
    Γιατι αραγε εγινε αυτο το ...θαυμα;
    Γεμισαμε ξαφνικα με Αινσταιν,και δεν το πηραμε χαμπαρι;
    Οχι κυριοι.Τη ευγενει φροντιδι πολιτικων,και ...Αυτιαδων και Ευαγγελατων,ο λαος απαιτει το...δημοκρατικο 10.
    (Το θυμαστε αραγε,το ...δημοκρατικο 5,στα Παν./μια,αμεσως μετα την πτωση της Χουντας,οπου οποιος καθηγητης τολμουσε να κανει τη δουλεια του,καταγγελλόταν σα χουντικος;
    Δυστυχως αυτο,κατεβηκε και περιελαβε και τη ΜΕ,και αντε τωρα να το βγαλεις.
    Και τωρα,ερχονται και μας λενε να καταργησουμε αυτο το ελαχιστο φυλλο συκης της αξιοκρατιας,στο Σχολειο.
    Τι να πω πια αλλο,εγω;
    Σηκωνω τα χερια ψηλα.

    ReplyDelete
  10. Συμφωνώ απόλυτα με τη θέση σας για τη βάση του 10. Ήταν ένα μέτρο που έγινε για επικοινωνιακούς λόγους.

    Όπως για επικοινωνιακούς λόγους ανέβαιναν οι βάσεις κάθε φορά που η κυβέρνηση σχεδίαζε να κάνει εκλογές. Δηλαδή κάθε χρόνο. Με αποτέλεσμα να φτάνουμε σε βάσεις υπερβολικά υψηλές. Που θέτει την τύχη και όχι τη σωστή προετοιμασία ή τις ικανότητες του μαθητή στο προσκήνιο της διαδικασίας εισαγωγής.

    Γιατί με λίγα εξεταστέα μαθήματα και με πολύ υψηλές βάσεις εισαγωγής, αυτός που θα έχει μια ατυχία αποκλείεται αυτόματα από την εισαγωγή του σε μια συγκεκριμένη σχολή.

    Οι βάσεις πρέπει να ξεφουσκώσουν. Αλλά και το σύστημα πρέπει να αλλάξει γενικότερα. Επειδή φέτος λειτουργεί ήδη το σύστημα, τουλάχιστον ας πέσουν οι βάσεις, ας μπουν θέματα πραγματικά κλιμακούμενης δυσκολίας και ας ξεχωρίσουν οι μαθητές ανάλογα με την προετοιμασία και τα προσόντα τους.

    ReplyDelete
  11. Θέτω μία χιλιοειπωμένη απορία μου, η οποία δεν έχει τύχει ακόμη ικανοποιητικής απάντησης. Πώς γίνεται να μπαίνεις σε μία σχολή με βαθμό κάτω από τη βάση σε μαθήματα πιο εύκολα από αυτά που θα παρακολουθήσεις και να βγαίνεις με βαθμό πάνω από τη βάση σε μαθήματα σαφώς πιο δύσκολα;
    Πώς ακριβώς μπορεί να πάρει πτυχίο ένας άνθρωπος, ο οποίος έχει βαθμολογηθεί με κάτω από τη βάση στις εξετάσεις εισαγωγής σε μία σχολή; Μήπως κάπως έτσι δεν ανθεί η αντιγραφή, οι πληρωμένες εργασίες, για να μην πω και για πληρωμένα πτυχία που ενίοτε βγαίνουν στην επιφάνεια.
    Κ. Πανάρετε συμφωνώ με τις κινήσεις του Υπουργείου σε χίλια θέματα και συγχαρητήρια για τη δυναμικότητα που δείχνετε, αλλά σε αυτό το θέμα και εγώ και πολλοί συνάδελφοι είμαστε αντίθετοι.
    Η βάση θα μπορούσε να καταργηθεί με τη θέσπιση του εθνικού απολυτηρίου, που θα έπρεπε να έχει όποιος θέλει να εισαχθεί στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εκτός και αν τελικά δίνουμε απολυτήριο και σε όσους γράφουν κάτω από τη βάση (παγκόσμια πρωτοτυπία)για να μπορούν να μπαίνουν και αυτοί στα Παν/μια.
    Και τώρα μη γελιόμαστε. Δεν δημιουργούμε αταξική κοινωνία καταργώντας τη βάση του 10.

    ReplyDelete
  12. Anonymous11:38 am

    Το θεμα ειναι,οτι δε μπορουν να μπαινουν ολοι μεσα στα 3βαθμια.Αλλα και δεν πρεπει.
    Και γιατι ειναι πολλα τα εξοδα για το κρατος,αλλα και γιατι δεν χρειαζονται.
    Και τα λεφτα,θα μπορουν να πηγαινουν καπου αλλου,που να πιανουν τοπο,και οχι να φουσκωνουν τα μυαλα καποιων μαμαδων.
    Συμφωνειτε σ αυτο;
    Απο κει και περα,το πως θα μπουν οσοι ειναι να μπουν,μπορουμε να το κουβεντιασουμε χωρις παρωπιδες.
    Για μενα,δεν εχει καμια σημασια το που θα πανε οι βασεις,αλλα το ποιοι θα τις πιασουν τις βασεις αυτες.
    Καποτε,οι περισσοτεροι εισαχθεντες στο ΕΜΠ,ειχαν παρει 6,με αριστα το 10,αλλα για να πηγαινες εσυ,να το παρεις εσυ το 6 αυτο,με τα θεματα που μπαινανε τοτε εκει.
    Νομιζωοτι αν οι βασεις ανεβαινουν,επειδη τα θεματα ειναι ευκολα,αδικουνται οι πιο εξυπνοι,οι οποιοι θα γραψουν μεν καλα στα θετικα μαθηματα,αλλα μπορει να τη φανε απο την εκθεση,και να τους περασουν οι παπαγαλοι,που θα γραψουν και εκθεση,αλλα και τα αλλα μαθηματα,αφου θα ειναι ευκολα τα θεματα,και θα μπορεσουν με τη βοηθεια των φροντιστηριων,να γραψουν κι αυτοι.
    Αν λοιπον θελουμε να περνανε οι εξυπνοτεροι,πρεπει τα θεματα να ειναι πολυ δυσκολα,ωστε να υπαρχει η καμπυλη του Gauss κ. Παναρετε μας,και οχι η ξεφτιλα που συμβαινει καθε χρονο,με τους απειρους αριστουχους.
    Και βεβαια,να υπαρχει παντα,η βαση του 10,ωστε να γινεται το ξεσκαρταρισμα.
    Ετσι,θα μειωθει μεσα σε κανα δυο χρονια,και ο αριθμος των εισακτεων,αφου δεν θα τολμανε να δωσουν,οσοι δεν ειναι πολυ καλοι,αφου θα κοβονται αν δεν παρουν 10.
    Τωρα,αν καποιοι νομιζουν,οτι με το να μπουν,λυσανε το προβλημα τους,ηδη και αν διαβασατε σημερα,οι προσληψεις παπαλα για το 2010,και μετα,πεντε θα φευγουν,ενας θα μπαινει.
    Αρα το Δημοσιο,μας τελειωσε.
    Οι ιδιωτες,θα παιρνουν,μονον τους αριστους και τους πολυ καλους,αρα οι αλλοι,τι θα κανουν;Θα πουλανε σουβλακια;Εχοντας χαλασει μια περιουσια για να τελειωσουν καποια Σχολη;
    Καποιοα στιγμη,θα ξυπνησουν και οι ταλαιπωροι οι γεροι,και θα πουν,τραβα να βγαλεις κανα μεροκαματο,γιατι δεν εχουμε να φαμε,και τοτε θα εχει απομυθοποιηθει το πτυχιο.
    Διοτι,οπως δεν ξερετε,παντα ισχυει,το "οχι οπως ηξερες αλλα οπως βρηκες".

    ReplyDelete
  13. Ενας παραγοντας που φαινεται να αγνοουν απαντες ειναι οτι οι θεσεις των εισακτεων ειναι πολυ περισσοτερες απο αυτους που ενδιαφερονται πραγματικα για καποιου ειδους τριτοβαθμια εκπαιδευση. Εγω ειμαι βεβαιος οτι η βαση του 10 δεν προβληματισε κανεναν που θελει να το παλεψει. Στην πραγματικοτητα, η βαση του 10 πρεπει να λυτρωσε μερικες χιλιαδες μαθητες απο το βασανο να βρεθουν σε κατι που δε γουσταρουν εξ αρχης. Αν δει κανεις τα θεματα ΟΛΩΝ των τελευταιων ετων (και οχι μονο των εκλογικων) θα διαπιστωσει οτι για να μη γραφει καποιος 10 χρειαζεται ΤΕΡΑΣΤΙΑ προσπαθεια. Χρειαζεται να κοιμαται στις εξετασεις ή να κοιμαται ωστε να μην παει στις εξετασεις, εγω δεν μπορω να βρω αλλη εξηγηση. Και βεβαια, το φαινομενο υπηρχε και πριν τη βαση του 10, με διαφορετικη μορφη. Αρκετες χιλιαδες (του 5 και του 6) βρισκονταν καπου (συνηθως σε καποιο ΤΕΙ), οπου ειτε δεν πηγαιναν καθολου ειτε πολυ συντομα εγκατελειπαν. Μαρτυρες αψευδεις οι ρυθμοι αποφοιτησης απο τα ΤΕΙ (αλλα και απο τα Πανεπιστημια, σε μικροτερο βαθμο), τους οποιους το Υπουργειο σιγουρα γνωριζει: δεν εξαφανιζονται με μαγικο τροπο οι υπολοιποι, απλα στην πραγματικοτητα ειναι ανυπαρκτοι. Οπως λεει και αλλη αποψη πιο πανω (ανωνυμη, κατι το οποιο παρεμπιπτοντως πραγματικα δεν καταλαβαινω), εχει καποιο νοημα να ξοδευονται χρημα, χρονος και προσπαθεια για ανθρωπους που δεν εχουν καμια διαθεση να σπουδασουν? Με αμεσο αποτελεσμα την πτωση της ποιοτητας των σπουδων και αυτων που θελουν? Και βεβαια η λυση πιθανοτατα δεν ειναι ουτε η δηθεν "ελευθερη προσβαση". Οπως ειπα και πριν, για οποιον εχει την ελαχιστη διαθεση, η προσβαση ειναι ελευθερη ηδη. Πολυ συντομα αυτη θα εξευτελιστει (ειδικα στα περιφερειακα Ιδρυματα) με παρεμβασεις του τυπου "παρε το ανηψακι να το βαλουμε στο Δημοσιο", "παρε το παιδι να το γλυτωσουμε απο την καφετερια" και αλλα ομορφα. Κατα τη γνωμη μου, η λυση ειναι ενας συνολικος επανασχεδιασμος του χαρτη της ΑΕ, με συγχωνευσεις τμηματων, περιορισμο της διασπορας (καποιες πολεις αναγκαστικα πρεπει να χασουν την αγελαδα, η οποια δεν ειναι πλεον παχια, ουτως η αλλως), και προγραμματισμενη γεωγραφικη κατανομη των αντικειμενων. Αυτη μπορει να δωσει λιγοτερα τμηματα, με περισσοτερους καθηγητες, και ισχυρες προοπτικες για το μελλον, με σκληρη δουλεια βεβαια.

    ΥΓ. Για λογους πληροτητας, δηλωνω και την ιδιοτητα μου: Ειμαι καθηγητης σε περιφερειακο ΤΕΙ

    ReplyDelete
  14. @ Αντωνιάδης
    Κ. Αντωνιάδη το πιο σοβαρό και εύστοχο σχόλιο που έχω διαβάσει σχετικά με το θέμα. Μακάρι να σας λάβουν υπόψιν τους οι ιθύνοντες.

    ReplyDelete
  15. Παπαδάκης Ιωάννης2:47 pm

    Οι εξετάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, δεν είναι με την σημερινή τους μορφή, εξετάσεις πιστοποίησης γνώσης. Είναι ένας διαγωνισμός για την σειρά κατάταξης για την κατάληψη θέσεων. Έχει νόημα η ύπαρξη βάσης εισαγωγής σε ένα τέτοιο διαγωνισμό; Η γνώμη μου είναι όχι.
    Ακόμα όμως και αν δεχτούμε, ότι πρέπει να υπάρχει βάση εισαγωγής, και ποια μορφή θα έχει, πρέπει να είναι ενιαία και να την καθορίζει αυθαίρετα η πολιτεία; ή να διαφοροποιείται από σχολή σε σχολή και να τον θέτει τεκμηριωμένα το ίδρυμα που δέχεται τον υποψήφιο;

    ReplyDelete
  16. Anonymous7:58 pm


    Χαίρεται κ. Πανάρετε

    Άποψη μου είναι ότι το σημερινό σύστημα αδικεί τους μαθητές και μελλοντικούς εργαζόμενους πολίτες όσο και το κράτος καθώς η ειδικότητα και το τμήμα ΑΕΙ κ ΤΕΙ δεν επιλεγεται γιατί ο μαθητής έχει την παποίθηση ότι "αυτό του αρέσει και μπορεί να κάνει" στο μέλλον αλλά με κριτήριο τους υπόλοιπους μαθητές. Δηλαδή ανάλογα με τον αριθμό που δήλωσε και πέρασε σε μια συγκεκριμένη σχολη. Επίσης με ένα μηχανογραφικό για το οποίο συνήθως οι γονείς ...συμβουλεύουν το παιδί τους να δηλώσει δεκάδες σχολές απλά για να σπουδάσει σε κάποια από αυτές. Αυτό είναι μη αποδοτικό και πραγματικά γελοίο.

    Το λύκειο πρέπει να αποσυνδεθεί από τα ΤΕΙ και ΑΕΙ ώστε ο μαθητής, εφόσον έχει περάσει τα προηγούμενα χρόνια από ένα εκπαιδευτικό σύστημα που τον βοηθάει να βρει αυτό που μπορεί να ακολουθήσει για επάγγελμα, να πηγαίνει στην σχολή και εκεί μέσα από μια διαδικασία να δίνεται η ελευθερία στον ίδιο να επιλέξει αν θα μείνει στη σχολή. Σε άλλη περίπτωση άμεσα να έχει τη δυνατότητα να δοκιμαστεί και να δοκιμάσει σε άλλη σχολη.

    Δηλαδή θα ήτανεφικτό ο πρώτος (δοκιμαστικός)χρόνος στις σχολές να είναι χωρισμένος σε τρίμηνα και στις σχολές, που θα έχει δηλώσει, να δοκιμαστεί ο υποψήφιος για ένα 3μηνο στη καθεμία(σε περίπτωση που επιθυμεί την 1η θα μένει εκεί βέβαια)ώστε να επιλεγούν -από το ΕΙ- και να επιλέξουν -οι μαθητές- αυτό που στην ουσία θα είναι αποδοτικό μακροχρόνια.

    Η σωστή επιλογή για τον κάθε μαθητή κάνει το σύστημα μακροχρόνια αποδοτικό και όχι οι βάσεις, τα χρόνια που χάνονται για να συμμετέχει πέραν της μιας φοράς σε εξετάσεις και η κατ ουσίαν υποχρέωση του φοιτητή να παραμείνει στο ίδιο ΕΙ "αφού εκεί πέρασε".


    υσ. Κατά τον προηγούμενο καθηγητη(!!!) σε περιφερειακο ΤΕΙ το πρόβλημα είναι ότι υπάρχνουν "ανθρωποι που δεν εχουν καμια διαθεση να σπουδασουν". Ιδιαίτερα επιφανειακό σχόλιο. Αρκεί να σκεφτεί κάποιος ότι δεν δίνεται η ευκαιρία να βρεθεί, καθώς θέλει πραγματικά ιδιαίτερο "ψάξιμο", σε/από ένα παιδί τι του αρέσει ώστε να μην φτάνει στο σημείο να πηγαίνει στο ΤΕΙ χωρίς κανένα σκοπό-και δεν ευθύνεται προφανώς ο μαθητής γι αυτό αλλά οι καθηγητές και όλο το "εκπαιδευτικό" σύστημα! Αν ο νέος άνθρωπος βρει αυτό που του αρέσει να ακολουθήσει να είστε σίγουροι ότι είμαστε σε καλό δρόμο... Αλλιώς στο γνωστό Ελλαδιστάν και οι καλύτεροι μαθητές που γίνονται γιατροί θα συνεχίσουν να είναι ...ταχυδρόμοι με τα φακελάκια καιοι καθηγητές ...μαυραγορίτες πουλωντας γνώσεις με μαύρα,και ποσοστιαία κλεμμένα από το κράτος, χρήματα.

    22χρονος με...εμπειρία στο θέμα :)

    ReplyDelete
  17. To 1/3 των μαθητών και πλέον που τελειώνει συμμετέχει στις Γενικές Εξετάσεις πετυχαίνει βαθμό πρόσβασης κάτω από το 10. Αυτοί οι μαθητές όπως γνωρίζουμε εμείς οι εκπαιδευτικοί είναι λειτουργικά αγράμματοι. Γιατί φτάνουν μεχρι τη Γ Λυκείου ? Γιατί εμείς οι εκπαιδευτικοί ,για να έχουμε παιδιά και να μη τρέχουμε να βρούμε παιδιά να συμπληρώσουμε το ωράριο μας τους περνάμε ΟΛΟΥΣ! Τρομάζουμε μη κοπεί κανένας μαθητής. Η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη στους απόφοιτους δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανα κάτοικο!!! Έχω προτείνει να καθιερωθεί βραβείο για τα σχολεία που κόβουν μαθητές λόγω επίδοσης. Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ φορά σε όλη την εκπαιδευτική πορεία απο το Δημοτικό μέχρι την αποφοίτηση απο ΑΕΙ η ΤΕΙ που γίνεται πραγματική αξιολόγηση είναι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
    Βάση ασφαλώς πρέπει να υπάρχει! Μια καλή πρόταση είναι του ΙΝΓΕΣΕΕ : το μισό του πρώτου επιτυχόντα.
    Και μια απάντηση στο συνάδελφο Κο Μπουρίτσα που το πρόβλημα του είναι τα κολέγια . Εχω τελειώσει το Φυσικό Αθήνας [1979-1984] με πτυχίο Λίαν Καλώς και τώρα είμαι φοιτητής σε Περιφερειακό ΤΕΙ. Η κατάσταση ήταν και είναι τραγική!
    Το επίπεδο σπουδών και οι υποδομές είναι απαράδεκτες . Αν οι Έλληνες φορολογούμενοι έβλεπαν με μια κρυφή κάμερα πως είναι η ζωή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ θα τρόμαζαν μέχρι να έρθει το επεισόδιο με τις γραπτές εξετάσεις όπου εκεί θα έσκαγαν στα γέλια με το όργιο των αντιγραφών. Και εδώ , όπως στα Λύκεια, με μια ελάχιστη προσπάθεια και χάρις στη «σκανδαλώδη γενναιοδωρία» των διδασκόντων περνάνε όλοι όσοι πηγαίνουν και δεν τα παρατάνε. Τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης λειτουργούν πολύ πιο καλά και μαθαίνουν πιο πολλά πράγματα τους μαθητές . Ποιος έχει κάνει ποτε έλεγχο για το επίπεδο σπουδών που παρέχουν στα ΑΕΙ και ΤΕΙ ? Κανένας.
    Η συντριπτική πλειοψηφία των καθηγητών στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ στο ΓΝΩΣΤΙΚΟ αντικείμενο στις γράφει κάτω απο 5 μέ άριστα το 10 ! Δεν είναι τυχαίο οτι η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό εγγραφών στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Παγκοσμίως!!! [http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4543154&ct=1 ]
    Ο πήχης είναι πολύ χαμηλά για μπεις και να βγεις.

    ReplyDelete
  18. Anonymous12:05 am

    Το κακο ειναι,οτι επειδη βρισκομαστε στην Ελλαδα,την πρωταθλητρια της απατης και της λαμογιας,δεν μπορουν να εφαρμοστουν συστηματα που εφαρομονται σε αλλα,πολιτισμενα κρατη.
    Αναγκαστικα εφαρμοζουμε το συστημα που εχουμε για εισαγωγη,γιατι μονο αυτο,μπορουμε να το λειτουργησουμε χωρις απατες.

    ReplyDelete
  19. Παν/κος12:19 am

    Κύριε Υπουργέ,
    Είμαι καθηγητής στο ΕΚΠΑ και διδάσκω υποχρεωτικά μαθήματα του πρώτου έτους επί σειρά ετών.

    Mερικά στοιχεία: Η βάση εισαγωγής στο Τμήμα μου κυμαίνεται από 16-17 (στην κλίμακα 0-20) τα τελευταία χρόνια. Από τους φοιτητές μας, ένα ποσοστό περίπου 30% δεν λαμβάνει ποτέ πτυχίο. Τα ποσοστά επιτυχίας των μαθημάτων του πρώτου έτους είναι χαμηλά, αρκετές φορές κάτω του 15%.

    Νομίζω ότι πρέπει να εξεταστούν παρόμοια στοιχεία ώστε να θεμελιωθεί πρόταση περί βάσης εισαγωγής (αν πρέπει να υπάρχει, αν πρέπει να είναι στο 10 ή αλλού κλπ) και πιο γενικά να θεμελιωθούν προτάσεις που θα οδηγήσουν σε αναβάθμιση της ποιότητας σπουδών.

    Επίσης, μια σημαντική παράμετρος είναι ο αριθμός εισακτέων. Κάθε χρόνο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΥΠΕΠΘ, δηλώνουμε πόσους φοιτητές μπορούμε να δεχτούμε με βάση τις υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό του Τμήματος, και κάθε χρόνο το ΥΠΕΠΘ μας αγνοεί στέλνοντας έναν τεράστιο αριθμό εισακτέων που είναι αδύνατο να εκπαιδευτούν αξιοπρεπώς με τις υπάρχουσες συνθήκες. Πρακτικά αυτό σημαίνει μαζικά μαθήματα χωρίς εργασίες στο σπίτι, ελάχιστα εργαστήρια ανά φοιτητή, ανεπαρκής βιβλιοθήκη κα. Δηλαδή η συμμετοχή των φοιτητών στη διδασκαλία περιορίζεται στο ρόλο του παθητικού δέκτη σε διαλέξεις μέσα σε γεμάτα αμφιθέατρα.

    Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει η πολιτική ηγεσία να εξετάσει τρόπους που θα οδηγήσουν σε ποιοτική αναβάθμιση των σπουδών στα ΑΕΙ μελετώντας προσεκτικά όλα τα στοιχεία και τις προτάσεις των εμπλεκόμενων φορέων. Επίσης, πιστεύω ότι το θέμα της βάσης του 10 είναι δευτερεύον, καθώς τα ουσιαστικά προβλήματα των ΑΕΙ είναι άλλα. Και είναι έντονα.

    ReplyDelete
  20. Anonymous1:26 am

    κ. Πανάρετο ως εργαστηριακος συνεργατης σε ΤΕΙ του Λεκανοπεδιου, τέκνο μη προνομιουχας οικογενειας :

    α) βρισκω προσβλητικο τον ισχυρισμο του προεδρου του παιδαγωγικου οτι αυτοι με τι κατω του 10 βαθμολογια προερχονται κυριως απο χαμηλα οικονομικα στρωματα. Μην τα ριχνουμε ολα στην κοινωνια, άλλωστε το ελαχιστο επιπεδο που πρεπει να υπαρχει δεν σημαινει οτι εισαι αχρηστος αλλα απλα οτι δεν κανεις για τα Α-ΤΕΙ.

    β) ως μαχομενος εργαστηριακος συνεργατης σε ΤΕΙ λοιπον πρεπει να σας διαβεβαβαιωσω για το τραγικα χαμηλο επιπεδο των σπουδαστων (και δεν εχουν καν σχεση με το 10...)

    γ) καποια βαση, καποιο κριτηριο πρεπει να υπαρχει, δεν ειναι ολοι καταλληλοι για ακαδημαικη μεταλυκειακη μορφωση, δωστε ενναλακτικη μεταλυκειακη μορφωση με περιεχομενο, στο τελος θα υπαρχει ενα τοπιο ισοπεδωμενων ΑΕΙ/ΑΤΕΙ και κανενα εξειδικευμενο τεχνικο προσωπικο.

    εφοσον η επιλογη δεν γινεται στην "εξοδο" από το συστημα (ο νεποτισμος και η αναξιοκρατια που υπαρχει στα ΤΕΙ/ΑΕΙ εγγυαται για το μη αποτελεσματικο ενος τετοιου συστηματος) ας γινει τουλαχιστον στην εισοδο.

    ReplyDelete
  21. Όλα είναι σχετικά. Η θέσπιση της βάσης του 10, ηταν όντως μία πρόχειρη επικοινωνιακή απόφαση χωρίς ουσιαστικό βάθος στην ανάλυσή της.

    Όμως, η ακύρωσή της με παρόμοια κριτήρια δεν βοηθάει σε κάτι. Θα βοηθούσε σίγουρα εφόσον συνοδευόταν με άλλα μέτρα που είχαν σκόπο κάποια συγκεκριμένη κατεύθυνση.

    Φυσικά δεν θέλω να ανοίξω θέμα για τις εισαγωγικές εξετάσεις και την αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς αυτό από μόνο του αποτελεί σύνθετο θέμα.

    Όμως, εφόσον το Υπουργείο Παιδείας έχει τις προθέσεις για μία ριζική αλλαγή στον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (και φυσικά πολύ καλά θα κάνει), καλό είναι τα μέτρα να αφορούν και ανάλογες ολοκληρωμένες προτάσεις και όχι περιστασιακά μέτρα που απλά εισαγάγουν μεγαλύτερη ανακατοσούρα στο ήδη υπάρχον σύστημα.

    Εφόσον, η κατάργηση της βάσης του 10 είναι η αρχή μίας σειράς μέτρων που αποτελούν έναν ευρύτερο σχεδιασμό του Υπουργείου, ζητώ προκαταβολικά συγνώμη για τη βιαστική κριτική μου :) Εάν όμως, για παράδειγμα πηγαίνουμε προς την κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων και την θέσπιση πιο σύγχρονων μεθόδων αξιολόγησης και εισαγωγής στα ΑΕΙ/ΤΕΙ, τότε δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία αν για 1-2 σχολικές χρονιές, ισχύει ή δεν ισχύει η βάση του 10.

    ReplyDelete
  22. Νομίζω ότι ο αντιπαιδαγωγικός θεσμός των πανελληνίων εξετάσεων πρέπει να καταργηθεί και να λαμβάνεται υπ΄ όψιν μόνο ο βαθμός του απολυτηρίου του Λυκείου μετά από τις προφορικές επιδόσεις του μαθητή στην Γ΄ Λυκείου που βέβαια θα λαμβάνει υπ΄ όψιν του και τα διάφορα διαγωνίσματα σε κάθε μάθημα που θα διενεργούνται στη διάρκεια του σχολικού έτους.Πρέπει να δοθεί η αμέριστη εμπιστοσύνη στους καθηγητές,οι οποίοι διδάσκουν τα παιδιά για ένα ολόκληρο σχολικό έτος,έτσι ώστε η βαθμολόγησή τους ν΄ αποτελεί το κριτήριο εισαγωγής στο πανεπιστήμιο.

    ReplyDelete
  23. Anonymous3:10 am

    Με την ίδια προχειρότητα που εφαρμόσθηκε η βάση του 10, με την ίδια προχειρότητα συζητείται και η κατάργησή της.

    Πότε επιτέλους οι ιθύνοντες αυτής της χώρας (στα όρια της χρεωκοπίας) θα δώσουν πρώτοι το παράδειγμα της οργανωμένης και μεθοδικής δουλειάς σε βάθος; Πρέπει να χρεωκοπήσουμε και να αναλάβουν οι κοινοτικοί να μας το διδάξουν και αυτό; Τόσο μα τόσο εγκλωβισμένοι σε επιφανειακά συνθήματα είμαστε;

    ReplyDelete
  24. Kύριε Υπουργέ,να ξεφύγω λίγο απ'το θέμα;Μετά από 31 χρόνια με την κιμωλία στο χέρι(δεν επιθύμησα ποτέ να διεκδικήσω διευθυντικές θέσεις,η τάξη ήταν πάντα η αρρώστεια μου),σκέφτηκα ότι ήρθε η ωρα ν'αρχίσω να μελετώ ακόμα και την πρόωρη σύνταξη,έλα όμως που τα ασφαλιστικά ταμεία,αδεια από τα 280 εκατ.€ των δομημένων-κλεμμένων ομολόγων,δε μου εξασφαλίζουν γρήγορη πληρωμή και για εφάπαξ το συζητάμε μετά από τρια χρόνια!Μέχρι τότε,εγώ ο μονόμισθος τι κάνω;Με πρόχειρους υπολογισμούς χρειάζομαι ναχω στην άκρη εισόδημα ενάμιση-δύο χρόνων για να βολευτώ μέχρι ν'αρχίσω να παιρνω και τη συνταξη και τα ταμεία.Και βέβαια θα συμφωνήσετε μαζί μου,κανεις μονόμισθος δεν ειχε ποτέ στην άκρη τόσες οικονομίες.
    Εχετε στη σκέψη σας κάτι που θα λύσει το προβλημα και θα ανακουφίσει τους πρόσφατα εξελθόντες ή εμάς που σκεφτόμαστε να βγούμε στη σύνταξη;
    Καλή σας μέρα....

    ReplyDelete
  25. Δυστυχώς στις πρόσφατες αναρτήσεις δε βρήκα κάποια που να αναφέρεται στο πρόβλημα των πανεπιστημίων που λέγεται "παρατάξεις".

    Διαβάστε ένα ωραίο άρθρο του λουκά βελιδάκη γύρω από αυτό το θέμα.
    http://www.tvxs.gr/blog/?p=653
    Μίλάει για την ηγεσία του υπουργείου -και όχι μόνο- και μου φαίνεται ότι έχει πολύ δίκιο σε αυτά που λέει.

    Θα ήταν ωραίο να έχουμε την ολοκληρωμένη άποψή σας πάνω στο θέμα.

    ReplyDelete
  26. Υπάρχουν πολλά θέματα που θα ήθελα να απαντήσω, αλλά δεν προλαβαίνω!

    ReplyDelete
  27. Κύριε Υπουργέ το μοναδικό επαναστατικό πράγμα που βλέπω να εφαρμόζεται είναι το δικό σας blog... και ας μην προλαβαίνεται να απαντήσετε . Αναρωτιέμαι γιατί να μην κάνουν το ίδιο και άλλοι στην κυβέρνηση επιμένοντας σε sites μονολόγων.
    Για μια ακόμα φορά μπράβο σας!

    ReplyDelete
  28. Anonymous5:39 am

    δίκαιο έχετε σχετικά με το 10 αλλά υποστηρίζετε χωρίς κανένα όρια Μα η ζωή μας απαιτεί όρια κύριε Υφυπουργέ, Αφήστε τις σχολές να βάλουν αυτές τα όρια. Να είναι αυτόνομες αλλά και αυτό ελλοχεύει κινδύνους να γίνει ένα μπάχαλο όμοιο με αυτό που γίνεται στα εκλεκτορικά
    Σίγουρα ομως η ανάπτυξη δεν έρχεται μόνο με την ίδρυση πανεπιστημίων στην περιφέρεια
    ΣΑ μέλος ΔΕΠ

    ReplyDelete
  29. @ αναζητηση.
    Φιλε μου,εχεις μπει ποτέ σε Λυκειο,να δεις τι γινεται, τι ξερουν τα παιδια και πως παιρνουν το χαρτι στο τελος;
    Δεν εχεις.Γι αυτο σε παρακαλω,ρωτα καναν αλλο,και μετα,ξαναγραψε.

    ReplyDelete
  30. Stavros7:00 am

    Συμφωνώ απολύτως με τον κ. Πανάρετο για την επιλογή του 10.
    Για όσους δεν το γνωρίζουν, οι Πανελλήνιες, δεν είναι εξετάσεις αλλά διαγωνισμός.
    Επιλέγονται οι καλύτεροι από τους διαθέσιμους για τις προσφερόμενες θέσεις
    Άρα, η επιλογή του 10 έγινε χωρίς καμιά επιστημονική τεκμηρίωση, παρά μόνο ως "ψυχολογικό" όριο.
    Και επειδή από χρονιά σε χρονιά, το επίπεδο δυσκολίας αλλάζει, καταστρατηγείται η ισονομία.
    Αν πρέπει να βάλουμε φραγμούς στην πρόσβαση, σίγουρα αυτός δεν είναι σωστός τρόπος.
    Φροντιστής.

    ReplyDelete
  31. Παν/κος7:34 am

    Ως παράδειγμα των στοιχείων που πρέπει να μελετηθούν, σύμφωνα με αυτά που είπα στο πρώτο post, να προσθέσω:

    1) Από την εσωτερική αξιολόγηση του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Πληροφορική:
    Τo 60% των φοιτητών αποφοιτούν μετά το 7 έτος, το ποσοστό επιτυχίας των μαθημάτων ανα εξάμηνο είναι κάτω απο 25%.

    2)Από την εξωτερική αξιολόγηση του Πανεπιστημίου Κρήτης, Τμήμα Φυσικής:
    Η σχέση διδασκόντων-διδασκομένων είναι περίπου 1:20, κάτι που απαιτεί περαιτέρω
    βελτίωση, δεδομένου ότι βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο του διεθνώς αποδεκτού ορίου.

    Η μέση διάρκεια σπουδών είναι περίπου 6 χρόνια. Μόνον 8% των εγγεγραμμένων φοιτητών επιτυγχάνουν να αποφοιτήσουν σε 4 χρόνια.

    Ο αριθμός του τεχνικού προσωπικού είναι προφανώς ανεπαρκής. Το ολιγάριθμο (2-3)
    τεχνικό προσωπικό επιτελεί ηράκλειο έργο για να παράσχει τη σωστή υποστήριξη στην εκπαίδευση των φοιτητών. Το σύστημα δε μπορεί να βασίζεται διαρκώς στο πνεύμα αυτοθυσίας λίγων ανθρώπων.

    Ένα από τα χαρακτηριστικά του Τμήματος είναι η έλλειψη ισορροπίας μεταξύ της υψηλής ποιότητας των καθηγητών στην έρευνα και την εκπαίδευση και των ενδιαφερόντων των φοιτητών που εισάγονται στην Κρήτη με το εθνικό σύστημα
    εξετάσεων.

    Άλλος ανασταλτικός παράγοντας είναι η έλλειψη συνέχειας και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού της κρατικής χρηματοδότησης.

    Φυσικά επέλεξα αυθαίρετα αποσπάσματα, αλλά στην επίλυση αυτών των προβλημάτων, μπορεί και πρέπει η πολιτεία να παίξει πρωταρχικό ρόλο.

    Ανέφερα τα παραπάνω, όχι ως υπόδειξη, φευ, αλλά να στηρίξω τη γνώμη μου ότι η βάση του 10 είναι δευτερεύον πρόβλημα στο γενικό σκηνικό των ΑΕΙ. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει μια αξιολόγηση τμήματος που αναφέρθηκε σε αυτή.

    ReplyDelete
  32. Kathigitis TEI10:09 am

    Κε Υπουργέ,

    Είμαι Καθηγητής σε ένα Περιφερειακό ΤΕΙ. Η εικόνα των φοιτητών είναι τραγική. Υπάρχουν φοιτητές που δεν μπορούν να κάνουν πράξεις απλής αριθμητικής!! Δεν νομίζω ότι η βάση του 10 μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν κριτήριο ποιότητας για την εισαγωγή στα Τριτοβάθμια Ιδρύματα.

    Είναι καίριο ζήτημα η αναβάθμηση του Λυκείου και του Γυμνασίου.

    Πρέπει να αλλαξει ριζικά η φιλοσοφία από το Δημοτικό. Τα παιδιά πρωτίστως πρέπει να μάθουν να ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ.

    ReplyDelete
  33. Δεν πειράζει,δεν ειναι απαραιτητο να απαντάτε αμέσως,φτάνει που μπορούμε από δω να σας κοινοποιούμε τις απόψεις μας για γενικότερα προβλήματα της παιδείας, αλλά και δικά μας υπηρεσιακά ως λειτουργών της εκπαίδευσης.

    ReplyDelete
  34. Anonymous10:45 am

    Η γενιά των σαραντάρηδων αφήνει στη νέα γενιά, για πρώτη φορά τα τελευταία 60 χρόνια παγκοσμίως, σε χειρότερη κατασταση τον πλανήτη(οικονομική,οικολογική κτλ). Και όχι μόνο αυτό!Θέλει να "φάει" τα παιδιά της. Εξετάσεις, αποκλεισμοί κοινωνική και οικονομική περιθωριοποιηση, αυτά προσφέρει η "γενιά του Πολυτεχνείου", στη γενια των 16αρηδων όταν δεν τους "κερνά" μολύβι στο κρανίο..

    Και αν τους αφήσει να ζήσουν θα τους αφήσει να πεθάνουν αργά δουλεύοντας μέχρι τα 70 χρόνια...

    johnny be good

    ReplyDelete
  35. @ Καθηγητη ΤΕΙ.
    Αγαπητε φιλε,να εισαι καλα,που ερχεσαι στα λογια μου,που πιθανον να τα εχω αποτυπωσει εδω,πιθανον ομως σε καποιο αλλο βλογ.
    Η ελπαιδευση,εχει προ πολλου καταστραφει στην Ελλαδα,και αιτια ειναι ο λαικισμος.
    Δυστυχως,οι πολιτικαντες,δεν αντεχουν να πουν την αληθεια στον κοσμο,και βρισκουν ευκολοτερο,να του λενε ψεμματα,κανοντας τη ζωη των παιδιων του ευκολη,και κατασρεφοντας τα στην πραγματικοτητα,διοτι οπως ολοι ξερουμε,"ο δρομος προς την κολαση,ειναι στρωμενος με τις καλυτερες των προθεσεων".
    Το πασοκ,κατηργησε το 81,τις εισαγωγικες εξετασεις απο το Γυμνασιο στο Λυκειο,επι αρειμανιου Βερυβακη,που μας "προικισε",με καποια παιδακια
    ,τα αποκληθεντα "Βερυβακια",που ηλθαν στο Λυκειο,αφου ειχε αρχισει το σχολικο ετος 81-82,και μετα τις εκλογες του 1981,που ηταν παλι Οκτωβριο.
    Τα καυμενα,δεν ηξεραν να γραψουν τ ονομα τους,και ερχομενα σε ενα Λυκειο,που ειχε ακομη καποια λαμψη,ταλαιοωρηθηκαν,και στο τελος εμειναν στην ιδια ταξη,αφου δεν ηταν δυνατον,να τα καταφερουν,με τοσες ελλειψεις που ειχαν.
    Μερικα απ αυτα τα παιδια,εκατσαν αρκετα χρονια,προσπαθωντας να τελειωσουν το Λυκειο,αλλα εις ματην.Ετσι,και στο τελος,εγκατελειψαν,αφου ειχαν ταλαιπωρησει,και ταλαιπωρηθει απο το συστημα.
    Οσον αφορα για το οτι δεν ξερουν να καουν τις πραξεις της Αριθμητικης,εγω εφαρμοζα το εξης,τα 5-6 τελευταια χροια,που ημουν στο Λυκειο.
    Μετα απο μερικες ημερες απο την εναρξη των μαθηματων του Σχολειου,εβαζα δυο ασκησεις Πρακτικης Αριθμητικης,απ αυτες ου μας βαζανε καποτε στην Ε και ΣΤ Δημοτικου, σε ολα τα τμηματα της Α Λυκειου,με σκοπο να δω πως σκεπτονται.
    Σε πληροφορω,οτι τις ασκησεις,τις λυνανε μονον,2,εως το πολυ,3 παιδια,απο το καθε τμημα.Μονον.
    Ποτέ παραπανω,και ολα τα χρονια.
    Ικανοτητα συλλογισμων,μηδενικη.
    Οσον αφορα στο λογισμο,εκει ηταν να γελας και να κλαις μαζι.
    Διαιρεση,πο περισσοτεροι δεν μπορουσαν να κανουν,ασε τωρα δεκαδικους και κλασματα.Ουτε για δειγμα.
    Αυτα,σε ποσσοστο,πανω απο το 60%.
    Αυτοι λοιπον οι ανθρωποι,απαιτουν να τους βαζουν μεσα στα 3βαθμια.
    Αν αυτα δεν τα ξερουν οι πολιτικοι,τοτε να πανε να κανουν κανα μπανιο στο Φαληρο,μπας και ξυπνησουν.Τι αλλο να πω εγω;
    Αλλα οταν ακουω να βγαινει ο Μπαμπινιωτης και να λεει διαφορα περι καταργησεως των εισαγωγικων,ειναι να παιρνει κανεις κανα γιαουρτι,και να τον παιρνει στο κυνηγι.
    Δεν ειναι να τους λυπασαι τελικα,με τιποτα.

    ReplyDelete
  36. Για τον αλλο φιλο που γραφει για τα γραφομενα στις εξετασεις του ΑΣΕΠ,μια μεθοδος για να ξεφτιλισει τους καθηγηταδες των Παν/μιων,ειναι να δημοσιευσει τους βαθμους,και να βαλει φωτοτυπιες γραπτων,χωρις να βαλει τα ονοματα.
    Ετσι,θα αναγκαστουν οι μεγαλοσχημοι αυτοι κυριοι,να μας πουν,γιατι δινουν πτυχια σε φελλους και στοκους.
    Και αν πουν,για δικαιολογια, οτι ο αριθμος των εισαγομενων,ειναι πολυ μεγαλος,και δε μπορουν να τους κανουν ζαφτι,τοτε εμεις θα τους πουμε,και γιατι δεν απαιτουσατε απο το κρατος να μειωσει τον αριθμο τους,και αν δεν το κανει,τοτε οι καθηγηταδες,θα επρεπε να υποβαλουν τις παραιτησεις τους.
    Επειδη ομως,δεν το εκαναν,ειναι συνυπευθυνοι.

    ReplyDelete
  37. Εχετε σκεφτεί γιατί όλοι θέλουν ένα "χαρτί"/ Μα για να μπουν στο δημόσιο γιατί το ιδιωτικό είναι ακόμη στον μεσαίωνα.
    Επειδή θεωρώ ότι όλοι μας ήμαστε εδώ γιατί είμαστε ενεργοί πολίτες, πιστεύω πως πρέπει να κάνουμε κάποια πράγματα περισσότερα από κουβέντες καφενείου, έτσι ώστε να μην περιμένουμε τα πάντα από το κράτος και τα κόμματα.

    Η παρακάτω είναι μια ιστορία επίδειξης από το bizwold.org. Οποιος Δάσκαλος ενδιαφέρεται ας επικοινωνήσει μαζί μου ακόμη και αν είναι στο Καστελοριζο.

    Keith's Story
    Πως η BizWorld διαμόρφωσε την στάση ενός μαθητή της πρώτης γυμνασίου απέναντι στην μάθηση και τα κίνητρα για να πετύχει στην ζωή (Συγνώμη για τους μή γνώστες της αγγλικής αλλά η μετάφρασή μου θα σκότωνε το κείμενο καθώς κάποιες έννοιες δεν μπορούμε καν να τις αντιληφθούμε στα ελληνικά ) περισσότερα εδώ http://wp.me/pE3Gz-k

    ReplyDelete
  38. ΥΓ: Αυτά που διδάσκονται τα "αμερικανάκια" στην Δ'Δημοτικού πολλοί πελάτες μου (είμαι σύμβουλος επιχειρήσεων) δεν τα ξέρουν και αρνούνται να τα μάθουν.
    Μετα πως να μην γίνεται εθνικό ζήτημα το "χαρτί"?

    ReplyDelete
  39. Για τον :"johnny be good" αυτό που λείπει ακόμα από τη χώρα του άκρατου λαϊκισμού και της ελάχιστης προσπάθειας είναι να στέλνονται τα πτυχία στο σπίτι χωρίς καμιά προσπάθεια. To πολιτικό κατεστημένο τα τελευταία 30 χρόνια χαϊδεύει αυτιά , ρίχνει το πήχη πολύ χαμηλά και απαξιώνει τη δημόσια εκπαίδευση. Εχει μετατρέψει την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε χώρους παραγωγής πτυχίων χωρίς αντίκρισμα. Τεράστια ευθύνη έχουν και οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως «Αριστεροί» με τις συνεχείς καταλήψεις και το βανδαλισμούς έχουν συμβάλει και αυτοί στη περαιτέρω απαξίωση των ήδη απαξιωμένων ΑΕΙ & ΤΕΙ. Δίνουν μάχες «σώμα με σώμα» για το άρθρο 16 οταν αυτό έχει καταστρατηγηθεί εδώ και δεκαετίες !! Στη Ελλάδα αναγνωρίζονται πτυχία απο τις πιο απίθανες χώρες εδω είναι η λίστα των χωρών απο τις οποίες μπορεί να γίνει αναγνωρίσει πτυχίων: http://www.doatap.gr/gr/recog_inst.php . Η λίστα περιέχει: Αζερμπαϊτζάν , Αλγερία , Μπαγκλαντές , Νεπάλ , Νιγηρία , Πακιστάν, Παλαιστίνη , Ρουάντα , Ουγκάντα , Ζιμπάμπουε, ... Η απόλυτη ξεφτίλα! ! 3 στους γιατρούς είναι απο το εξωτερικό , μηχανικοί , φαρμακοποιοί , γυμναστές , δάσκαλοι ...... είναι ανάμεσα στις χιλιάδες πτυχιούχων απο τις βιομηχανίες παραγωγής πτυχιούχων (Ρουμανία , Γιουγκοσλαβία , Βουλγαρία , Ιταλία , Αγγλία....).
    Δεν είναι τυχαίο οτι οι έχοντες και οι γνωρίζοντες στέλνουν τα παιδιά του σε ιδιωτικά σχολεία και μετά κατευθείαν για το εξωτερικό .
    Ακόμα και η Κα Παπαρήγα έστειλε (και καλά έκανε) το παιδί της στο Αμερικάνικο Κολέγιο.

    ReplyDelete
  40. Το κακο ειναι η παπαγαλια,που προωθειται στα Σχολεια.Και αυτη,ξεκιναει απο την Α Δημοτικου,μεχρι τερμα.
    Καποτε,που υπηρχε η Ευκλειδια Γεωμτρια,εκει πεφτανε κορμια,με τους Γεωμτρικους τοπους και τις κατασκευες,οπου διδασκονταν ο συλλογισμος.Αναλυση,συνθεση,κατασκευη,αποδειξη,διερευνηση,πραγματα,που κανανε το μυαλο να βγαζει φωτιες,παψανε να διδασκονται,μιας και οι πολιτικαντες,αποφασισαν οτι στο Λυκειο,θα μπαινουν,αλλα και θα τελειωνουν,ολοι,νηστευσαντες και μη.
    Και βεβαια,δεν ηταν δυνατον οι ασχετοι μαθητες,να κατανοησουν ολη αυτη την απιθανη λεπτοτητα σκεψεων και συλλογισμων.
    Αλλα βεβαια,και το μαθημα της Λογικης,το οποιο επεισης διδασκομαστε τοτε,παει κι αυτο,καθοτι το να απαιτησεις απο εναν σημερινο μαθητη,να κατανοησει τον Αριστοτελη και τη σκεψη του,αλλα και τοσους αλλους,ειναι ανεκδοτο.
    Πως ειναι λοιπον δυνατον,να προοδευσει η εκπαιδευση,οταν λαικιστικα της κατεβαζουμε το επιπεδο,ταχαμου για το καλο των παιδιων;
    Προτιμαμε να εχουμε απειρους αγραμματους αποφοιτους της Ββαθμιας,παρα λιγους και μορφωμενους.
    Τι να κανουμε;
    Απλως,εγω συνιστω,οπως εκανα και οταν ημουν στο Σχολειο,σε οποιο παιδακι μπορουσε να πληρωσει,να μη δωσει καθολου εδω,αλλα να παει κατ ευθειαν σε καποιο σοβαρο Παν/μιο της Αγγλιας η της Αμερικης,και να κανει τη δουλεια του.
    Εκει τουλαχιστον,το ολιγοτερο,δε θα του κλεινουν το Σχολειο,καθε τρεις και λιγο,διαφοροι περιεργοι τυποι,ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ.
    Ετσι δεν ειναι;

    ReplyDelete
  41. Anonymous4:02 pm

    «Στον αέρα» η Διά Βίου Μάθηση λόγω έλλειψης... ρευστότητας


    http://www.alfavita.gr/typos/t20_11_9_1129.php

    ReplyDelete
  42. Thodore συμφωνώ μαζί σου στη πρόταση : «εγω συνιστω,οπως εκανα και οταν ημουν στο Σχολειο,σε οποιο παιδακι μπορουσε να πληρωσει,να μη δωσει καθολου εδω,αλλα να παει κατ ευθειαν σε καποιο σοβαρο Παν/μιο της Αγγλιας η της Αμερικης,και να κανει τη δουλεια του.» Αυτό έκανε η κόρη του Πρόεδρου μας Γ.Παπανδρέου: Τελείωσε ιδιωτικό σχολείο στην Ελλάδα (αν θυμάμαι καλά το Αμερικάνικο Κολέγιο ), εδωσε International Baccalaureate (IB) και μετά κατευθείαν για Αγγλία (αν θυμάμαι καλά τη δεχθήκαν στο Imperial College London ). Αυτό το σενάριο θα ήθελα και για τα παιδιά μου. Δυστυχώς όμως στην επαρχεία δεν υπάρχει δυνατότητα να κάνεις ΙΒ. Οι σπουδές στο εξωτερικό (εκτος ΗΠΑ ) στοιχίζουν όσο στην Ελλάδα η και φτηνότερα για ένα παιδί που σπουδάζει μακριά απο το σπίτι του. Η βάση του 10 προστάτευσε πολλά Ελληνόπουλα απο το να χάσουν πολύτιμο χρόνο απο τη ζωή τους σε σχολές φαντάσματα , με ανύπαρκτες υποδομές και πολύ χαμηλό επίπεδο σπουδών , που έγιναν κάτω απο τη λογική του εσωτερικού τουρισμού. Εχει ενδιαφέρον να σας μεταφέρω ένα διάλογο με ενα καθηγητή πληροφορικής Β/θμιας Εκπ/σης , χωρις κανένα μεταπτυχιακό, που διδάσκει και σε περιφερειακό ΤΕΙ: «Β: Δημήτρη με κάλεσαν απο το ΤΕΙ ... να διδάξω Java εσύ τι λές? Δημήτρης: Εχεις ξαναδιδάξει Java , τη γνωρίζεις , το αντικείμενο είναι δύσκολο. Β: Οχι ποτέ , γιατί και οι άλλοι που διδάσκουν άλλα αντικείμενα τα είχαν ξαναδιδάξει? Μαθαίνουν μαζί με τους φοιτητές» Τα σχόλια δικά σας....
    ΥΓ Σε προηγούμενο post απο βιασύνη ξέχασα ένα 4. Ετσι η σωστή φράση είναι:
    «3 στους 4 γιατρούς είναι απο το εξωτερικό ...»

    ReplyDelete
  43. Anonymous1:19 am

    Το συγκρότημα δεν χάνει αφορμή μετά την απάντηση Πανάρετου μέσω του blog, να σχολιάζει κάθε λεπτομέρεια και να προσπαθεί να δημιουργήσει έριδες ανάμεσα σε υπουργό και υφυπουργό.
    Διαβάστε εδώ σημερινό δημοσίευμα:
    http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4547154&ct=1

    Έχουν χαλαστεί φαίνεται κάποια παλικάρια στη Λαδά, αλλά δεν πειράζει... ξύδι!

    Πανάρετε συνέχισε έτσι. Αξιοκρατικά και δίκαια.
    Άρχισε να γίνεται διασκεδαστική τελικά αυτή η ιστορία με το συγκρότημα! Έχασαν την πρόσβαση κάποιοι φαίνεται και το φυσάνε και δεν κρυώνει....

    Και αν χρειαστεί φυσικά εδώ είμαστε. Προς το παρόν μόνο παρακολουθούμε. Προς το παρόν!

    Αθηναίος blogger

    ReplyDelete
  44. Σταύρος2:00 am

    Εχουν διατυπωθεί όλα τα επιχειρήματα υπερ και κατά της βασης του 10.
    Προτείνω μια διαφορετική αντιμετώπιση που μπορεί να ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές. Κάτι σαν το "αυγό του Κολόμβου".
    Να διατηρηθεί η βάση του 10 στις εξετάσεις όπως ισχύει σήμερα και παράλληλα να επιτρέπεται η εγγραφή φοιτητών στις σχολές που έχουν μείνει κενές θέσεις με μόνο προαπαιτούμενο το Απολυτήριο του Λυκείου. Σε περίπτωση που κάποια από τις σχολές αυτές έχει πολλές τέτοιες αιτήσεις θα καθορίζει προτεραιότητες εγγραφής με βάση κριτήρια που θα καθορίζει η ίδια. (Οι μεταγραφές για αυτή την κατηγορία εγγραφομένων δεν θα επιτρέπονται)
    Νομίζω ότι η πρότασή μου ικανοποιεί σε σημαντικό βαθμό όλες τις πλευρές και αντιμετωπιζει αποτελεσματικά το θέμα της "αποψίλψωσης" των περιφερειακών ιδρυμάτων

    ReplyDelete
  45. Σχόλιο 1ο

    Κύριε Υφυπουργέ, συγχαρητήρια για το ιστολόγιό σας, καλό θα είναι να επεκταθεί αυτός ο τρόπος επικοινωνίας (εισηγηθείτε το αν θέλετε στους συναδέλφους σας στην κυβέρνηση) ώστε όλοι οι πολίτες να μπορούν να απευθύνονται προς όλους τους πολιτικούς άμεσα και με τη βεβαιότητα ότι διαβάζονται οι απόψεις τους. Ακριβώς όπως όλοι όσοι σχολιάζουμε στo δικό σας ιστολόγιο ξέρουμε (το αποδείξατε) ότι διαβάζετε τα σχόλιά μας. Είμαι εκπαιδευτικός στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων. Θα κάνω μια αναφορά και εγώ στα αιτήματα από πολλούς φορείς, εκπαιδευτικούς, κόμματα, πολίτες και μαθητές για την κατάργηση της βαθμολογικής βάσης του «10» για εύκολη, άκοπη, ανεμπόδιστη πρόσβαση των μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Γράφω 3 συνεχόμενα σχόλια λόγω περιορισμού του blogger σε 4096 χαρακτήρες.

    Η κατάργηση της βάσης του 10 κινείται στην κατεύθυνση της πρακτικά ελεύθερης πρόσβασης ώστε να περνάνε στα ΤΕΙ όλοι όσοι σήμερα δεν το καταφέρνουν λόγω κοινωνικο-οικονομικών ανισοτήτων ή λόγω μη καταβολής της απαιτούμενης προσπάθειας. Στην ουσία η κατάργηση της βάσης σημαίνει ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ και διασφάλιση της «επιτυχίας» τους σε μια – οποιαδήποτε- σχολή, ακόμη και αν αυτή δεν τους ενδιαφέρει, ακόμη και αν είναι η 285η στη σειρά προτίμησής τους. Θυμίζω ότι με το σημερινό απαράδεκτο σύστημα εισαγωγής μπορούν οι μαθητές να δηλώνουν στο μηχανογραφικό και πάνω από 300 σχολές από τις 510+ που διατίθενται και αυξάνονται συνεχώς!!!. Οι περισσότεροι πράγματι υιοθετούν το ΤΕΧΝΑΣΜΑ της συμπλήρωσης ΟΛΩΝ των σχολών των δύο πεδίων που δικαιούνται να επιλέξουν ώστε να «επιτύχουν» οπωσδήποτε «κάπου». Επιτρέπεται να δηλώνουν σχολές χωρίς καμία συνάφεια αντικειμένου σπουδών και επαγγελμάτων στα οποία οδηγούν, ώστε οι περισσότεροι (ή ΟΛΟΙ αν καταργηθεί η βάση του 10) να εισαχθούν σε μια σχολή που ΔΕΝ τους ενδιαφέρει σε μια περιοχή της Ελλάδας όπου ΔΕΝ θα πάνε οι περισσότεροι για να ΜΗΝ κάνουν τελικά ένα επάγγελμα που ΔΕΝ θέλουν.

    Οι θέσεις για κατάργηση της αξιολόγησης των μαθητών δεν συνάδει με μια αξιοκρατική δομή της κοινωνίας όπου η αξιολόγηση είναι ζητούμενο και διασφαλίζει τη συνεχή βελτίωσή της προς όφελος των μελών της. Θα μπορούσε κανείς μάλιστα να εικάσει ότι η κατάργηση της αξιολόγησης των μαθητών για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια, θα οδηγήσει αργότερα σε πλήρη κατάργηση κάθε μορφής αξιολόγησης των μαθητών στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο. Ήδη η αξιολόγηση του μαθητή σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες πλέει σε ταραγμένα νερά (αναφέρθηκε εκτενώς σε σχόλια παραπάνω) και κινδυνεύει να βουλιάξει στην πράξη με το πρόσχημα του ατελούς εκπαιδευτικού συστήματος που οδηγεί στην αμάθεια, άρα γιατί να υπάρχει; Θα θυμίσω ότι η βάση του 10 (μάλλον 9,5) ισχύει κατά την προαγωγή στο σχολείο σε επόμενες τάξεις και μέχρι τώρα δεν έχει προταθεί αυτό το όριο να καταργηθεί. Ίσως όλοι σκέφτονται ότι είναι απαραίτητο – και έτσι είναι- για να διασφαλίζεται ότι ο μαθητής σταδιακά ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ κατά την πορεία του στο σχολείο από τάξη σε τάξη.

    Θα αντιτάξουν ίσως ορισμένοι υποστηρικτές της κατάργησης της βάσης του «10», ότι πέρα από το κίνητρο της οικονομικής ανάπτυξης των πόλεων όπου φτιάχτηκαν θνησιγενή Πανεπιστημιακά Τμήματα που τώρα δεν έχουν φοιτητές, θέλουν μια ιδανική κοινωνία όπου όλοι θα μπορούν να είναι επιστήμονες (τις άλλες δουλειές θα τις κάνουν οι μετανάστες προφανώς). «Α.Ε.Ι.», λοιπόν, το ύψιστο ιδανικό της κοινωνίας μας. Με εύκολη ανεμπόδιστη πρόσβαση χωρίς τα ταξικά βαθμολογικά κριτήρια επιλογής. Θα πουν λοιπόν στους μαθητές:
    «Δηλώστε Τμήματα άσχετα με τα ενδιαφέροντά σας και τις κλίσεις σας, Τμήματα με άγνωστες ονομασίες, άγνωστο περιεχόμενο σπουδών, άγνωστη επαγγελματική εξέλιξη. Θα «πετύχετε» σίγουρα με 04, και με 00 ακόμη αν δεν υπάρξει ζήτηση της σχολής». Α.Ε.Ι./Τ.Ε.Ι. λοιπόν και ξερό ψωμί, στην κυριολεξία, γιατί τα πενιχρά πολλές φορές οικογενειακά εισοδήματα δεν εγγυώνται καθόλου την καλοπέραση, αλλά ούτε καν μια στοιχειώδη αξιοπρεπή διαβίωση στις απομακρυσμένες από τον τόπο κατοικίας πόλεις όπου υπάρχουν τα Τμήματα που εισάγονται οι φοιτητές και που δεν τους ενδιαφέρουν καθόλου.

    Συνέχεια στο επόμενο 2ο σχόλιο

    ReplyDelete
  46. Σχόλιο 2ο

    Ας σκεφτούμε. Με αυτή την πολιτική δεν θα απαξιωθούν τα Πανεπιστημιακά Τμήματα, όταν θα πλημμυρίζουν από φοιτητές που μπήκαν –χωρίς δική τους ευθύνη- με βαθμούς 03, 05 και χαμηλότερους (ή και χωρίς εξετάσεις ζητούν κάποιοι) και που βέβαια δεν θα μπορούν στοιχειωδώς να ανταποκριθούν σε υψηλό επίπεδο σπουδών (θα το κατεβάσουμε στα μέτρα τους;), και θα γίνονται αιώνιοι φοιτητές (με υψηλή αυτοπεποίθηση όμως!); Θα παραπονιόμαστε μετά˙ μα γιατί δεν βρίσκουν δουλειά στο αντικείμενο της επιστήμης τους, αφού μάλιστα πέρασαν –εύκολα και άκοπα- στη σχολή που ΔΕΝ ήθελαν.

    Θα πει λοιπόν η Πολιτεία στα παιδιά αυτά. «Εσύ που αρχικά ήθελες να γίνεις Πολιτικός Μηχανικός αλλά έγραψες μέσο όρο 04, τώρα, βάλε την ουρά στα σκέλια και πήγαινε σε όποια πόλη της Ελλάδας είναι η σχολή που «πέτυχες» και ας μη σου αρέσει αυτή η σχολή, και ας μην την έχεις ίσως ξανακούσει ούτε κατ’ όνομα αφού τυχαία τη συμπλήρωσες για να γεμίσεις το Μηχανογραφικό. Και να είσαι υπερήφανος που μπήκες στο Πανεπιστήμιο χαριστικά, στη σχολή που ΔΕΝ ήθελες. Και ψάξε και για δουλειά μετά, θα βρεις σίγουρα, στο αντικείμενο που ΔΕΝ αγαπάς, με τις δεξιότητες που ΔΕΝ απέκτησες στο σχολείο, αφού χρειαζόταν κάποιος κόπος για να τις αποκτήσεις και ίσως και κάποια αξιολόγηση.»

    Αργότερα θα δουν όμως τα εξαπατημένα «ξεκούραστα» παιδιά μας το σκληρό πρόσωπο του εργοδότη (του «παγκοσμιοποιημένου»…). «Τι; Δεν ξέρεις να κάνεις ούτε πράξεις; Μα γιατί να έχω μάθει, μου είπανε πως θα μπω στο Πανεπιστήμιο έστω κι αν γράψω για 03 στα Μαθηματικά. Τι; Δεν μπορείς να αρθρώσεις και να γράψεις σωστά ούτε μια πρόταση; Μα και όταν διαβάζεις ακόμη, κομπιάζεις. Μα γιατί να έχω μάθει, αφού μου είπανε πως θα μπω στο Πανεπιστήμιο γράφοντας 05 στα Νέα Ελληνικά. Τι; Δεν ξέρεις αυτό … και εκείνο .. και το άλλο… Μα γιατί να έχω μάθει, αφού μου είπανε πως με μάθανε να μαθαίνω, θα σας δείξω, μια στιγμή να μπω στο Google να σας βρω όλες τις απαντήσεις. Τι; Θέλεις δουλειά; Πήγαινε σ’ αυτούς που σε βάλανε στο Πανεπιστήμιο με το πενταράκι που έγραψες χωρίς να σε «κουράσουν» με διάβασμα και τέτοιες σαχλαμάρες και ζήτησέ τους δουλειά.»

    Και βέβαια, αφού θα υπάρχει η παραπάνω «ιδανική» κατάσταση, ας καταργηθεί και ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός από τα σχολεία, δεν θα χρειάζεται πια. Ίσως θα είναι μάλιστα καλύτερα για τους μαθητές να μην ανιχνεύουν τις κλίσεις και τις ικανότητές τους, θα απογοητεύονται λιγότερο αν δεν ξέρουν που θα μπορούσαν να πετύχουν αν δεν τους είχε αναστείλει στην καταβολή προσπάθειας η βεβαιότητα της «επιτυχίας» ακόμη και με 04!!

    Η κοινωνική διάσταση του θέματος.

    Η βάση του 10 θεωρείται – και συμφωνώ ότι είναι σε μεγάλο βαθμό σήμερα – ένα ταξικό φίλτρο επιλογής φοιτητών από ανώτερες κοινωνικές τάξεις λόγω των πολλών κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων μεταξύ των μαθητών που αποτυπώνονται φυσικά και στο σχολείο, στη σχολική επίδοση / αποτυχία και βέβαια στις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές τους .

    Δυστυχώς η εξάλειψη των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων δεν γίνεται με την κατάργηση των κριτηρίων επιλογής στην ανώτατη εκπαίδευση. Θα έλεγα ότι αντίθετα, η ψευδεπίγραφη «επιτυχία» των μαθητών των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων σε σχολές που δεν έπρεπε καν να υφίστανται ή σε σχολές που απλώς δεν τους ενδιαφέρουν και όπου θα εισέρχονται με βαθμολογίες 03, 04 κ.λπ., οδηγεί σε παραίτησή τους από την προσπάθεια προσωπικής βελτίωσης και τοποθέτησης υψηλότερων στόχων στη ζωή τους (που ΜΠΟΡΟΥΝ 100% να επιτύχουν αν προσπαθήσουν) και τελικά ανατροφοδότηση της ταξικής κοινωνικής ανισότητας με την παγίωση του συνδυασμού της κοινωνικής τους θέσης με χαμηλές προσδοκίες (αυτοεκπληρούμενη προφητεία).

    Το ζητούμενο λοιπόν δεν είναι να καταργηθεί το φίλτρο επιλογής, αλλά το φίλτρο επιλογής ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ, να χάσει τον ταξικό του χαρακτήρα, να συνδεθεί με τις πραγματικές ανάγκες, ικανότητες και επιθυμίες των μαθητών και να λειτουργήσει ως κίνητρο για μόρφωση.

    Συνέχεια στο επόμενο 3ο σχόλιο

    ReplyDelete
  47. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  48. Σχόλιο 3ο
    Αναλυτικότερα, η κατάργηση της αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα –όπως τα τελευταία χρόνια προτείνεται -δε βοηθάει τη διαπίστωση ελλείψεων και αδυναμιών και την αυτοβελτίωση των μαθητών, ειδικά εκείνων που προέρχονται από χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, από φτωχές οικογένειες, από οικογένειες μεταναστών, από μονογονεϊκές οικογένειες και συχνά δουλεύουν για να ζήσουν. Αντίθετα τους υπονομεύει και τους αφήνει έρμαια της σκληρής και απρόσωπης κοινωνίας της εργασίας που θα τους απορρίψει και θα τους τσακίσει αργότερα χωρίς οίκτο. Και τότε θα δούμε δυστυχώς σ’ αυτά τα ΑΞΙΑ παιδιά μας να εφαρμόζεται το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ταξικό φίλτρο που χωρίζει πατρικίους και πληβείους, πλούσιους και φτωχούς, μορφωμένους και αμόρφωτους, και τελικά ευτυχισμένους και δυστυχισμένους ανθρώπους.

    Τη λύση την έχετε και έχετε δείξει τη διάθεση να την εφαρμόσετε. ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. Όποιος θα έχει απολυτήριο Λυκείου, θα είναι και ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΣ. Ο τρόπος επίτευξης είναι ήδη υπό συζήτηση σε όλα τα επίπεδα. Έχω συχνά καταθέσει και εγώ απόψεις παλαιότερα, σας τις έστειλα ανακεφαλαιωτικά από καιρό και στο mail σας στο aueb.gr , ελπίζω να τις έχετε λάβει και μπορεί κανείς να τις βρει στο blog μου http://gst2008.blogspot.com/2009/10/20-10-2009.html , Προτάσεις για την Εκπαίδευση (21-10-2009).

    Και ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Και σ’ αυτό προχωράμε. Συνοπτικά δίνω την κεντρική και μάλλον απλή ιδέα. Μένουν στο τοπίο οι απαραίτητες σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Σ’ αυτές ας συνεισφέρουν με εξοπλισμό και προσωπικό οι σχολές που δεν λειτουργούν στην πραγματικότητα και ίσως πρέπει να μετεξελιχθούν σε μεταπτυχιακά προγράμματα. Ομαδοποιούνται οι σχολές σε ομάδες συναφών επιστημονικών αντικειμένων με πολυκατάτμηση σε 15-20, όσες χρειαστεί ομάδες ή επιστημονικά πεδία (οι στρατιωτικές σε ξεχωριστή ομάδα επιτέλους). Δεν μπορεί να διανοηθεί κανείς ότι στο ίδιο επιστημονικό πεδίο θα βρίσκονται η Βρεφονηπιοκομία και το Μαθηματικό ή η Αρχιτεκτονική με τη Ζωική Παραγωγή ή η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών με οποιαδήποτε μη στρατιωτική σχολή!. Ας μην προεξοφλούμε την παραίτηση και το συμβιβασμό των μαθητών μας με κάτι που δεν τους εκφράζει.

    Ποια θα πρέπει να είναι τα απαραίτητα εφόδια ενός τελειόφοιτου Λυκείου για μια ομάδα συναφών σχολών; Επαρκής επίδοση (η βάση του 10) στη Γενική Παιδεία (3 μαθήματα) και επαρκής επίσης επίδοση σε τρία (3) μαθήματα επιλογής συναφούς γνωστικού αντικειμένου με την ομάδα των σχολών (θα λέγονται μαθήματα ειδικότητας). Και η καλή επίδοση στα μαθήματα ειδικότητας θα ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ του μαθητή για το αντικείμενο της ομάδας σχολών και θα προεξοφλεί πέρα από την επαγγελματική και την προσωπική ικανοποίηση.

    Παραδείγματα; Είναι προφανές ότι το ΣΧΕΔΙΟ χρειάζεται να είναι μάθημα ειδικότητας και επιλογής στον υποψήφιο ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ και τα Γαλλικά στον υποψήφιο της Γαλλικής Φιλολογίας. Αυτά ισχύουν.
    Εξίσου όμως προφανές είναι ότι η ΑΝΑΤΟΜΙΑ – ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ του ανθρώπου και η ΒΙΟΛΟΓΙΑ και άλλο ένα ακόμη ειδικότητας θα είναι τα 3 μαθήματα επιλογής για όποιον θέλει να σπουδάσει Ιατρική ή Φυσιοθεραπεία ή Νοσηλευτική. Δεν μπορεί να πηγαίνει κανείς στις σχολές αυτές επειδή είναι άριστος στα Μαθηματικά και Φιλολογικά μαθήματα μόνο. Ενώ αντίστοιχα η Βιολογία ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να είναι μάθημα εξεταζόμενο σε υποψήφιο της Νομικής ούτε του ΤΕΙ Λογιστικής, θα πρέπει να υπάρχουν ειδικά μαθήματα επιλογής για τις ομάδες που ανήκουν αυτές οι σχολές, π.χ. ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ για τις Νομικές κ.λπ.

    Άρα ο μαθητής ΕΠΙΛΕΓΕΙ, ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ σε μαθήματα Γενικής Παιδείας και σε ΕΙΔΙΚΑ μαθήματα της ομάδας σχολών που τον ενδιαφέρουν, ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ (βάση του 10) τις ελάχιστες απαραίτητες ΓΕΝΙΚΕΣ και ΕΙΔΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ και πετυχαίνει σε σχολή ΣΥΝΑΦΗ με το αντικείμενο που αγαπά.

    Άρα επιλέγει ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΣΧΟΛΕΣ (από 300+ σήμερα) αλλά μπαίνει ευκολότερα εκεί που θέλει γιατί ο αριθμός υποψηφίων θα είναι μικρότερος με την ύπαρξη 15 ή 20 επιστημονικών πεδίων με πραγματικά συναφή αντικείμενα μεταξύ των σχολών τους.

    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία και την υπομονή σας να διαβάσετε τις απόψεις μου. Καλή επιτυχία στο έργο σας.

    ReplyDelete
  49. Ευχαριστώ.
    Δεν ήξερα ότι υπάρχει περιορισμός στο μέγεθος του σχολίου.

    ReplyDelete
  50. Χαιρετώ σας κ. Πανάρετε καθώς και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες σε αυτό το θέμα.

    Γενικά συντάσσομαι με τη γραμμή του κ. Στάμου σε πολλά θέματα και φυσικά παραπέμπω σε άλλο σχόλιο μου σχετικά με τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, υπoθέμα του οποίου είναι η βάση του 10 (βλ. σχετικό θέμα στο Blog).

    Η παρέμβαση μου αποσκοπεί μόνο στο να θέσω προς προβληματισμό την παραδοχή που κάνουν όλοι οι συζητητές ότι η όποια βάση, ας πούμε στο 10, αποτελεί "ταξικό φίλτρο επιλογής φοιτητών από ανώτερες κοινωνικές τάξεις λόγω των πολλών κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων μεταξύ των μαθητών που αποτυπώνονται φυσικά και στο σχολείο, στη σχολική επίδοση / αποτυχία και βέβαια στις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές τους".

    Και ερωτώ:

    1. Είναι αλήθεια ότι τις πρωτιές κάθε χρόνο στις περιζήτητες σχολές τις παίρνουν παιδιά κυρίως από επαρχία? Υπάρχει άραγε κάποια συστηματική έρευνα που να δείχνει τι πραγματικά γίνεται?
    2. Πιστεύει κανείς ότι υπάρχει παιδί σήμερα που έχει το μυαλό και την ωριμότητα να νοιαστεί για το μέλλον του και ενδεχομένως λείπουν τα χρήματα από την οικογένεια για φροντιστήρια ή άλλα βοηθήματα, και να μην μπορεί να γράψει έστω ένα 10να περάσει σε μια σχολή που θα ήθελε?
    3. Για σκεφτείτε και μια άλλη παράμετρο, η διαφορά μεταξύ παιδιών που οι γονείς τους απλά έχουν λεφτά και αυτών που έχουν λεφτά και (ανώτερη) παιδεία και αυτών που οι γονείς τους δεν έχουν λεφτά αλλά έχουν (ανώτερη) παιδεία.
    Σε κάθε κατηγορία ποια πιστεύετε θα είναι η προτροπή προς τα παιδιά τους? Ηδη αναφέρθηκαν παραδείγματα της δεύτερης κατηγορίας...πολύ απλά πάνε σε ιδιωτικά και έξω από εδώ, είτε υπάρχει βάση του 10 είτε όχι.

    Στα παραπάνω δεν έχω τις απόλυτες απαντήσεις μιας και δεν έχω ερευνήσει ενδελεχώς το θέμα, απλά νομίζω ότι οι παραδοχές και γενικεύσεις που κάνουμε καθοδηγούν το λογισμό μας. Αν αυτές οι παραδοχές δεν είναι πράγματι κοντά στην πραγματικότητα κινδυνεύουμε να καταλήξουμε σε λάθη.

    Για το τέλος προτείνω την ανάνγωση ενός άρθρου Ελληνα Καθηγητή στο εξωτερικό που ασχολείται με τα οικονομικά της εκπαίδευσης.
    Το άρθρο είναι The Value of Investment in Education:
    Theory, Evidence, and Policy, George Psacharopoulos, journal of education finance, 32:2, fall 2006, 113–136.
    Αντιγράφω απλά από την περίληψη το βασικό συμπέρασμα.

    It is concluded that the education finance policies most conducive
    to social welfare are those that give priority to investment in the lower levels
    of education, including preschool, and the acquisition of general, rather than
    occupation-specific, skills.

    Δυστυχώς δεν έχω το χρόνο για εκτεταμένη έρευνα πάνω στο αντικείμενο και πλήρους επισκόπησης της σχετικής αρθρογραφίας. Το συγκεκριμένο άρθρο κατέληξε στα χέρια μου και το βρήκα πολύ ενδιαφέρον.
    Ακόμη ίσως περισσότερο ενδιαφέρον θα ήταν κ.Πανάρετε να απευθυνθείτε στον ομογενή συνάδελφο και να σας δώσει ίσως μια πιο εμπεριστατωμένη μελέτη επί των θεμάτων που έχει μελετήσει και πλέον εμπίπτουν των αρμοδιοτητών σας.

    Με εκτίμηση,

    Βασίλης Μαντάς

    ReplyDelete
  51. Σταυρε,καπου το εχεις δει στραβα το πραγμα.
    Τα 3βαθμια,δεν ειναι κουλουρι για να το μοιρασουμε στους πτωχους.
    Οποιος μπορει πρεπει και να μπαινει,οχι ελεημοσυνη.
    Στη Σουηδια,πηγαν να κανουν τις αηδιες τυπου προκατακλυσμιαίου πασοκ,δηλαδη,νηστευσαντες και μη να μπειτε,αλλα την πατησαν κι εκεινοι,γιατι οι πτωχοι,ηταν και πτωχοι τω πνευματι.
    Η ανωτατη εκπαιδευση,δεν μπορει να διδεται,εν ειδη επιδοματος,αλλα μονον εαν το αξιζεις.
    Αν αυτο δεν το καταλαβαινετε,μαλλον εχετε μπερδεψει ασχετα πραγματα.

    ReplyDelete
  52. Δηλαδη κ Σταμου μου,αμα θεουν τα καμαρια τους,να γινουν γιατροι η μηχανικοι,θα ειμαστε μετα εμεις υποχρεωμενοι,να τους αφηνουμε να μας "γιατρευουν,και να μας χτιζουν σπιτια,για να μην παθουν καταθλιψη απο την αποτυχια τους;
    Μαλλον δεν θα ειμαστε καλα.
    Σημερα,εβλεπα εκεινη την υφυπουργινα,και συγγνωμη που θα το πω,αλλα δε μου φαινεται να εχει ιδεαν του τι γινεται μεσα στα Σχολεια,και λυπαμαι που το γραφω κ Παναρετε μου.
    Το υποσχεθηκαμε,ειπε,αρα πρεπι να το κανουμε.
    Ειναι και η υπουργινα,που ειναι απο την Κοζανη,που εχει ΤΕΙ,εκει,και οπως και να το κανουμε,ολο και καποιες πιεσεις,θα εχει απο τους τοπικους μικρο-μεγαλολεφταδες,που περιμενουν να γεμισουνε οι διαφορες Σχολες,της πλακας,
    (αυτες δηλαδη,που δεν τις διαλεγουν εκεινοι που εχουν καποιες γνωσεις,αλλα οι παντελως ασχετοι),
    για να κονομησουνε,πουλωντας καφεδες,και νοικιαζοντας διαμ/τα κοτετσια.

    ReplyDelete
  53. Και κατι πιο σκληρο,για να μαθουμε και καποιες αληθειες,που δεν θεουν οι περισσοτεροι να τις ακουσουν.
    Δεν ειναι η φτωχεια που οδηγει τα παιδια να μη μαθαινουν γραμματα,αλλα διαφορετικοι παραγοντες.
    Εμεις πχ,οταν διναμε στο Παν/μιο πριν απο 50 χρονια,ημαστε πλουσιοι;
    οποιος το ισχυριστει,θα πεσει πιπερι.
    Ειναι οι Αλβανοι σημερα πλουσιοι,που τα παιδια τους,και κυριως τα κοριτσια τους,ειναι αριστοι μαθητες-τριες;
    Αρα,μην ξανακουσω για φτωχεια και για ο,τι αλλο σχετικο, λεγεται,γιατι θα εκραγω,και θα σουρω τα εξ αμαξης σε οποιον το επιχειρησει.

    ReplyDelete
  54. Και για να το ξαναπω,οι Αλβανοι μαθητες,σαφως και δεν ηταν πλουσιοι,αλλα ομως μπηκαν εκει που ηθελαν,σε πολυ καλες Σχολες,οχι μονον ΜΗ κανοντας ιδιαιτερα,αλλα μην πηγαινοντας και στα συνηθισμενα φροντιστηρια.Πουθενα δεν πηγαιναν.
    Και ομως μπηκαν.
    Αρα αφηστε τη φτωχεια στην ακρη, γιατι πρεπει να ντρεπομαστε αυτους τους πραγματικα πτωχους ανθρωπους,αμα μιλαμε για φτωχεια.

    ReplyDelete
  55. Για τον κ Μαντα.
    Πραγματι,τα λεφτα,πρεπει να πηγαινουν στα νηπια και στις πρωτες ταξεις του Δημοτικου.
    Αμα φυγουμε απο κει,τερμα παπαλα.
    Ενας Αμερικανος,λευκος,,εκανε τσαμπα φροντιστηριο στα αραπακια της γειτονιας του,απο ηλικιας 4 χρονων,μεχρι να πανε στο Σχολειο.
    Το αποτελεσμα,ηταν να ειναι φοβεροι μαθητες,μολις πηγαιναν στο Σχολειο.
    Ελα ομως που οι λευκοι της περιοχης εξανεστησαν,επιδη τα δικα τους εμεναν πισω και αυτο δεν μπορουσαν να το αντεξουν.
    Ζητησαν λοιπον,να σταματησει το φροντιστηριο αυτο,για να μην ειναι τα παιδια τους σε δυσμενη θεση.
    Καταλαβατε ποσα θεματα ανοιγουν στο θεμα εκπαιδευση;

    ReplyDelete
  56. Συγκρατώ το σχόλιο του Δημήτρη Κ.
    "Η βάση του 10 προστάτευσε πολλά Ελληνόπουλα απο το να χάσουν πολύτιμο χρόνο απο τη ζωή τους σε σχολές φαντάσματα , με ανύπαρκτες υποδομές και πολύ χαμηλό επίπεδο σπουδών , που έγιναν κάτω απο τη λογική του εσωτερικού τουρισμού."

    Πιστεύω πως είναι ένας πολύ σοβαρός λόγος για να μην καταργηθει η βάση του 10.

    ReplyDelete
  57. Με βαση οσα ακουγονται στην (πολυ ενδιαφερουσα) συζητηση, θελω να επισημανω μερικα πραγματα τα οποια υστερα απο καποια χρονια στην Τριτοβαθμια Εκπαιδευση της Ελλαδας ειναι σχεδον αυτονοητα:

    1. Στην Ελλαδα (και οποιαδηποτε αλλη χωρα) δεν ειναι δυνατον να ενδιαφερονται πραγματικα για σοβαρη τριτοβαθμια εκπαιδευση ΟΛΟΙ οι αποφοιτοι του Λυκειου (ο Θεος να τους κανει αποφοιτους δηλαδη, και αυτο επιβεβαιωνεται απο τις παρατηρησεις αρκετων δευτεροβαθμιων συναδελφων).

    2. Με τη σημερινη κατασταση της ελληνικης κοινωνιας και την επικρατουσα νοοτροπια, ειναι μαλλον αναμενομενο ενα μεγαλο ποσοστο των αποφοιτων λυκειου να ειναι λειτουργικα αναλφαβητοι. Ετοιμη γνωση (ο Θεος να την κανει κι αυτη), φροντιστηρια απο το δημοτικο, παπαγαλια κι Αγιος ο Θεος, ολα ετοιμα στο πιατο, τι ακριβως περιμενουμε απο τους ελληνοπαιδες? Το παραδειγμα των αλβανων (και αλλων μεταναστων) οι οποιοι με ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ συνθηκες καταφερνουν αναλογικα πολυ περισσοτερα μιλαει απο μονο του. Ο καλυτερος προγραμματιστης που εβγαλε το Τμημα μου στα 11 χρονια λειτουργιας του ειναι ενας Αλβανος, ο οποιος απο τοτε δουλευει πολυ επιτυχημενα στην ελευθερη αγορα.

    3. Ακομη και απο αυτους που φτανουν στην τριτοβαθμια, ενα μικρο ποσοστο θελει πραγματικα και ενδιαφερεται. Οι περισσοτεροι περιμενουν οτι οπως μπηκαν (δηλαδη τους εβαλαν) ετσι και θα βγουν (δηλαδη θα τους βγαλουν). Μηδενικη προσπαθεια, αν δεν δοθει ετοιμη προς πληκτρολογηση η συνταγη δεν υπαρχει ελπιδα, ολων των ειδων οι πιεσεις (γονεις, βουλευτες, νομαρχες, δημαρχοι, γνωστοι γνωστων) για να περασει το παιδι, το μονο που δεν γινεται ειναι στοιχειωδης προσπαθεια.

    4. ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ στοχος των περισσοτερων ειναι το Δημοσιο και μαλιστα εχουν ως δεδομενο απο το 1ο-2ο εξαμηνο οτι δεν θα χρειασθουν καμια γνωση οταν θα φυγουν. Στο Δημοσιο θα μπουν και θα καθονται. Περιττο να πω οτι ο (οποιος) δασκαλος νοιωθει συντομα οτι βρισκεται μπροστα σε ενα τραγικο αδιεξοδο.

    Ολα τα παραπανω δεν αλλαζουν, τουλαχιστον στο αμεσο μελλον. Συνεπως, η βαση του 10, οσο κι αν δεν εχει καποια συγκεκριμενη επιστημονικη τεκμηριωση, ειναι μαλλον δευτερευον ζητημα στο ολο πλεγμα των ζητηματων που ειναι ανοιχτα. Οπως ειπα και νωριτερα, πολλα παιδια εχουν λυτρωθει απο το βασανο που δεν θελουν και πολλες οικογενειες εχουν σωθει απο περιττα εξοδα και κοπο. Τι να κανουμε, η τριτοβαθμια εκπαιδευση απευθυνεται σε ενηλικες που ειναι εκει με τη θεληση τους. Οποιος εχει τη στοιχειωδη θεληση γραφει 10 για πλακα (και ας μην αναφερθω κι εγω σε αυτο που λεει ο theodore για το πώς πηγαιναν στην τριτοβαθμια εκπαιδευση ολες οι προηγουμενες γενιες, σε πολυ πιο δυσκολες συνθηκες). Οποιος θελει πραγματικα να σπουδασει, ακομη και αν βρεθει καπου χαμηλοτερα απο τις προσδοκιες του βρισκει κατι να αγαπησει και να προχωρησει τη μορφωση του. Οποιος θελει πραγματικα, ακομη και σε περιβαλλοντα με ελλειψεις, προβληματα και δυσκολιες (οπως δυστυχως ειναι τα περισσοτερα τμηματα, κυριως στην περιφερεια), θα τα καταφερει με προσωπικη προσπαθεια, περισσοτερο διαβασμα, περισσοτερο ψαξιμο. Οποιος δεν θελει, δε σωζεται με τιποτα...

    ReplyDelete
  58. Anonymous3:10 pm

    Μα κ Αντωνιαδη μου,οταν εδινα εγω στο Αθηνησι,η αναλογια,ηταν ενα προς οχτω.Σημερα,μαλλον αναποδα ειναι.
    Ενας δινει δηλαδη,και οχτω μπαινουν.
    Εχω αδικο;

    ReplyDelete
  59. Κύριε Υπουργέ διαβάστε ένα πολύ καλό άρθρο για το θέμα που συζητάμε στη σημερινή [22-11-09] ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:
    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_22/11/2009_362392

    ReplyDelete
  60. @Ανώνυμο

    Μα κ Αντωνιαδη μου,οταν εδινα εγω στο Αθηνησι,η αναλογια,ηταν ενα προς οχτω.Σημερα,μαλλον αναποδα ειναι.
    Ενας δινει δηλαδη,και οχτω μπαινουν.
    Εχω αδικο;

    Ναι, δεν εχετε αδικο. Η ουσια των σχολιων μου ειναι οτι δεν ειναι προβλημα το οτι καποιοι "αποκλειονται" απο την προσβαση (στην πραγματικοτητα δεν αποκλειονται οπως εχω εξηγησει), αντιθετα θα ειναι προβλημα να πεσει και ο τελευταιος φραγμος και να αρχισει το γαϊτανακι της ελευθερης προσβασης. Δηλαδη καντε αιτησεις και αν σας παρουν, σας πηραν. Τοτε, τα Ιδρυματα θα παιρνουν καθε πικραμενο (βουλευτες, υπουργοι, δημαρχοι κτλ θα φροντισουν γι αυτο) και λογικα θα καταληξουν να βγαζουν και πτυχιουχο τον καθε πικραμενο πτυχιουχο...

    ReplyDelete
  61. Πολλά τα σχόλια για τη βάση του 10.Θα το ξαναπώ όμως όσες φορές και αν χρειαστεί:αναλώνουμε πολύ χρόνο για να συζητάμε για "ρυθμίσεις" και "μεταρρυθμίσεις" "ράβε-ξήλωνε" χωρίς ουσιαστικό προασνατολισμό για το τι θέλουμε από το εκπαιδευτικό μας σύστημα, ποια αποτελέσματα προσδοκούμε από αυτό και με τι τρόπο θα το πετύχουμε.Αποσπασματικές ρυθμίσεις τόσο για τη βάση του 10 όσο και για τον αριθμό των μαθημάτων εισαγωγής θα μας αποπροσανατολίζουν από το κυρλιως χητούμενο που είναι το ποιοτικό σχολείο και η μάθηση από το μαθητή.Δεν νομίζω ότι έχει αντεπιχείρημα η επιλογή της βάσης του 10 για το ότι έγινε για επικοινωνιακούς λόγους, χωρλις να σημαίνει αυτό ότι δεν έχει ακαδημαϊκά επιχειρήματα.

    ReplyDelete
  62. Kathigitis TEI2:41 am

    @Theodore,

    Αγαπητέ Θεόδωρε,

    Συμφωνώ απόλυτα με τις επισυμάνσεις σου.
    Κατά τη γνώμη μου, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη ΠΑΙΔΕΙΑ με την ευρύτερη έννοια του όρου.
    Υπάρχει ένα ποσοστό αποφοίτων από τα Λύκεια που είναι αμόρφωτοι.
    (πόσοι από αυτούς γνωρίζουν σημαντικά γεγονότα της Ελληνικής Ιστορίας).

    Επομένως το πρόβλημα εντοπίζεται στην άμεση αξιολόγηση των Δασκάλων-Καθηγητών σε Δημοτικό-Γυμνάσιο-Λύκειο. Μέτρο που εφαρμόζεται και σε άλλες Ευρωπαικές χώρες.

    Σαν φυσικό επακόλουθο υπάρχει η πτώση της ποιότητας της εκπαίδευσης στα Τριτοβάθμια Ιδρύματα.

    Αυτό έχει αντίκτυπο στα Πανεπιστήμια πόσο μάλλον στα ΤΕΙ.

    ReplyDelete
  63. σε αλλα εχουμε ιδιες σε αλλα διαφορετικε ςαποψεις .. αν ενδιαφερεσαι να διαββασεις . κατι λιγο διαφορετικο για το ιδιο θεμα . τσεκαρε και το δικο μου αρθρο. . . http://wp.me/pMNQl-1V

    ReplyDelete
  64. Anonymous7:20 am

    Αγαπητέ Kathigitis TEI,
    Συμφωνώ απόλυτα με τις επισημάνσεις σου.
    Κατά τη γνώμη μου, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην ΠΑΙΔΕΙΑ με την ευρύτερη έννοια του όρου.
    Υπάρχει ένα ποσοστό αποφοίτων από τα Λύκεια που είναι αμόρφωτοι.
    (πόσοι από αυτούς γνωρίζουν σημαντικά γεγονότα της Ελληνικής Ιστορίας).
    Επομένως το πρόβλημα εντοπίζεται στην άμεση αξιολόγηση των Δασκάλων-Καθηγητών σε Δημοτικό-Γυμνάσιο-Λύκειο. Μέτρο που εφαρμόζεται και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
    Σαν φυσικό επακόλουθο, υπάρχει πτώση της ποιότητας της εκπαίδευσης στα Τριτοβάθμια Ιδρύματα.
    Αυτό έχει αντίκτυπο στα ΤΕΙ, πόσο μάλλον στα Πανεπιστήμια.
    Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε.

    ReplyDelete