Friday, May 13, 2011

Επίκαιρη ερώτηση Ιωάν. Γκιόκα για την περικοπή των δωρεάν συγγραμμάτων (11/05/2011)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Κι εμείς σας ευχαριστούμε.

Θα συζητηθεί η με αριθμό 846/3-5-2011 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Ιωάννη Γκιόκα προς την Υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων σχετικά με την περικοπή των δωρεάν συγγραμμάτων κλπ.

Στην επίκαιρη ερώτηση του κυρίου Γκιόκα θα απαντήσει ο Υφυπουργός κ. Πανάρετος, αφού πρώτα ο κ. Γκιόκας την παρουσιάσει.

Ορίστε, κύριε Γκιόκα, έχετε το λόγο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, έχουμε καταθέσει εδώ και καιρό τη συγκεκριμένη επίκαιρη ερώτηση. Επιμένουμε στη συζήτηση αυτής της επίκαιρης ερώτησης γιατί θεωρούμε ότι αφορά ένα εξαιρετικά σοβαρό και κρίσιμο ζήτημα, αυτό της περικοπής των δωρεάν συγγραμμάτων προς τους φοιτητές και τους σπουδαστές. Η απόφαση που πήρε η Κυβέρνηση -και η οποία εκφράστηκε με συγκεκριμένη εγκύκλιο- να περικόψει τη διανομή όλων των συγγραμμάτων που είναι απαραίτητα για τις σπουδές προς τους φοιτητές και τους σπουδαστές και επί της ουσίας να την περιορίσει σε ένα βιβλίο ανά μάθημα –προστέθηκε ένα ακόμη συμπληρωματικό κατόπιν πιέσεων που υπήρχαν από τη φοιτητική κοινότητα- θεωρούμε ότι είναι μία εξαιρετικά αντιλαϊκή πρακτική. Η απόφαση αυτή είναι ένα ακόμη βήμα στη συνολική πορεία που ακολουθείται εδώ και χρόνια και από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας στην πλήρη ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος στηρίζεται στον προηγούμενο νόμο-πλαίσιο που ψηφίστηκε επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας. Είναι φανερό δηλαδή ότι και στο ζήτημα της εκπαίδευσης και της διανομής των συγγραμμάτων υπάρχει πλήρης ταύτιση και συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων.

Ήδη έχουν προκύψει και από την προηγούμενη εξεταστική περίοδο πολλά και σοβαρά προβλήματα. Στην προηγούμενη εξεταστική υπήρχαν σπουδαστές και φοιτητές οι οποίοι δεν πήραν όλα τα αναγκαία συγγράμματα για τη μελέτη των μαθημάτων τους. Υπήρχαν φοιτητές και σπουδαστές οι οποίοι αναγκάστηκαν να πληρώσουν για να αγοράσουν συγγράμματα που τους ήταν απαραίτητα. Πριν από ένα μήνα η Νομική Σχολή ανέστειλε την εκπαιδευτική διαδικασία γιατί θεωρείται ότι η διανομή των συγγραμμάτων δεν καλύπτει τις διδακτικές ανάγκες. Μάλιστα όλα αυτά συμβαίνουν σε μία περίοδο όπου η λαϊκή οικογένεια έχει στην κυριολεξία ματώσει από τα μέτρα που εφαρμόζει η Κυβέρνηση σε βάρος του εισοδήματός της, σε μία περίοδο όπου η λαϊκή οικογένεια χρυσοπληρώνει και μάλιστα πάρα πολύ ακριβά για τη μόρφωση των παιδιών της.

Θεωρούμε ότι αυτή η απόφαση δεν έχει καμία δικαιολογία. Δεν στηρίζεται σε καμία εκπαιδευτική ή ακαδημαϊκή αναγκαιότητα. Κινείται στη συνολική πολιτική της Κυβέρνησης για να φορτώσει την κρίση, τα βάρη και τα ελλείμματα στις πλάτες των εργαζομένων. Αν θέλετε, όσον αφορά την εκπαίδευση, η απόφαση αυτή έχει και το χαρακτήρα τροχιοδεικτικής βολής σε σχέση με το πού πάει το πράγμα, τι έρχεται και εν όψει της κατάθεσης νέου νόμου-πλαισίου για την ανώτατη εκπαίδευση.

Με βάση αυτά, κύριε Υπουργέ, εμείς θέλουμε να ρωτήσουμε τι μέτρα θα πάρει η Κυβέρνηση προκειμένου να ακυρωθεί η συγκεκριμένη εγκύκλιος ώστε κανένας φοιτητής και σπουδαστής να μην πληρώσει ούτε ένα ευρώ από την τσέπη του για συγγράμματα και να μοιραστούν όλα τα αναγκαία συγγράμματα με βάση τις απαιτήσεις του κάθε μαθήματος. Μάλιστα εμείς προτείνουμε –και πρέπει να το επανεξετάσει η Κυβέρνηση- την επαναλειτουργία των πανεπιστημιακών τυπογραφείων τα οποία έκλεισαν το προηγούμενο διάστημα με ευθύνη των κυβερνήσεων και του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Κι εμείς σας ευχαριστούμε. Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Ιωάννης Πανάρετος.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ (Υφυπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Αναφερθήκατε σε παρόμοια πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, αναφερθήκατε σε προθέσεις κατάργησης των δωρεάν συγγραμμάτων και ιδιωτικοποίησης της παιδείας. Τίποτε απ’ αυτά δεν ισχύει.

Θα σας πω ότι φέτος δόθηκαν δωρεάν τρία εκατομμύρια βιβλία.

Αυτά τα βιβλία τα πήραν διακόσιες εξήντα χιλιάδες φοιτητές. Αυτά τα βιβλία κόστισαν 60 εκατομμύρια ευρώ. Αυτοί οι αριθμοί σας δημιουργούν την εντύπωση, ενισχύουν την άποψη, ότι υπάρχει πρόθεση μείωσης της χρηματοδότησης και μη χορήγησης δωρεάν συγγραμμάτων;

Θα σας παρακαλούσα, όμως, να λάβετε υπ' όψιν σας ότι αυτά τα χρήματα τα πληρώνει ο εργαζόμενος Έλληνας. Δεν είναι χρήματα που έρχονται από κάποια αόρατη πηγή ούτε τα πληρώνουν οι κεφαλαιοκράτες και οι πλούσιοι γιατί, αν δεν κάνω λάθος, κάνετε επίσης γενικότερη κριτική ότι αυτοί που θα έπρεπε να πληρώνουν φόρους, δεν πληρώνουν αρκετούς. Άρα, τα χρήματα αυτά προέρχονται απ’ αυτούς που πληρώνουν τους φόρους.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)

Δεν θα πρέπει, λοιπόν, αυτός ο οποίος διαχειρίζεται το φόρο, τη συνεισφορά του εργαζόμενου Έλληνα, να το κάνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο; Και είναι ο καλύτερος δυνατός τρόπος, να δίνεται η επιλογή στον φοιτητή, για το ίδιο μάθημα να διαλέξει 12 βιβλία ή ένα βιβλίο;

Επομένως, θα σας παρακαλούσα να προβληματιστείτε και να σκεφτείτε ποιος ωφελείται από την κατασπατάληση των πόρων που διαθέτει ο Έλληνας φορολογούμενος. Γιατί ελπίζω να συμφωνήσετε μαζί μου ότι υπάρχει σπατάλη μέσα από το σύστημα μέχρι τώρα. Όπως ξέρετε, αυτό τώρα άλλαξε. Με το ηλεκτρονικό σύστημα παροχής συγγραμμάτων στους φοιτητές, ο μέσος χρόνος που μεσολαβεί ανάμεσα στη δήλωση του φοιτητή και την παραλαβή των συγγραμμάτων είναι δώδεκα μέρες.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)

Αυτή είναι μία πρωτοφανής βελτίωση. Θα μπορούσα να σας δώσω και άλλα στοιχεία που αποδεικνύουν αυτήν τη βελτίωση, αλλά θέλω να σας διαβεβαιώσω στην απάντηση της πρωτολογίας μου, ότι η προσπάθειά μας είναι το να διαχειριστούμε καλύτερα τα χρήματα που δίνει ο Έλληνας φορολογούμενος για την παροχή των δωρεάν συγγραμμάτων.

Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ. Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Γκιόκας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ: Κύριε Υπουργέ, πραγματικά δεν κατάλαβα ακριβώς το περιεχόμενο της απάντησής σας. Αναφερθήκατε σε ορισμένα ποσά. Είπατε ότι αυτά τα ποσά τα πληρώνει ο ελληνικός λαός και η ελληνική οικογένεια. Βεβαίως τα πληρώνει ο ελληνικός λαός, οι Έλληνες φορολογούμενοι! Και επειδή ακριβώς τα πληρώνει ο ελληνικός λαός και κυρίως οι Έλληνες φορολογούμενοι, τα συγγράμματα που δίνονται πρέπει να επαρκούν για τις ανάγκες των μαθημάτων και να μην κληθεί να τα πληρώσει ξανά η λαϊκή οικογένεια, γιατί με την εγκύκλιο που φέρνετε, αυτό κάνετε επί της ουσίας. Καλείτε τη λαϊκή οικογένεια να πληρώσει δεύτερη φορά για την αγορά όλων των απαραίτητων συγγραμμάτων για τη μελέτη, για τις σπουδές, για τα μαθήματα, κ.ο.κ.

Δεύτερον, λέτε για το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. Μα, καθ’ όσον γνωρίζω, αυτή η εγκύκλιος επί της ουσίας ενεργοποιεί τον προηγούμενο νόμο πλαίσιο που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία πριν από μερικά χρόνια. Από εκεί προκύπτει η ταύτιση.

Το τρίτο ζήτημα είναι το εξής: Αναφερθήκατε σε κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, κλπ. Βεβαίως, εγώ δεν αμφισβητώ ότι μπορούν να υπάρχουν και ορισμένα ακραία φαινόμενα. Όμως, αυτό είναι άλλο, καθώς μπορείτε να βρείτε τρόπο να αντιμετωπίσετε αυτά τα ακραία φαινόμενα και άλλο πράγμα είναι να γενικεύετε την ύπαρξη τέτοιων φαινομένων, προκειμένου να στηρίξετε μία πολιτική και μία πρακτική, η οποία καταστρατηγεί ευθέως το δικαίωμα των φοιτητών και των σπουδαστών στη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων.

Κύριε Υπουργέ, υπήρξα και εγώ φοιτητής και, μάλιστα, όχι πολλά χρόνια πριν. Η εμπειρία που έχω είναι ότι δεν υπήρχε πλεόνασμα βιβλίων. Μάλλον το αντίθετο υπήρχε! Μάλλον έλλειμμα βιβλίων υπήρχε!

Τώρα, το να υπάρχουν και ορισμένα ακραία φαινόμενα όπου γίνεται κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, δεν μπορώ να το αμφισβητήσω. Όμως, κατά τη γνώμη μας δεν είναι αυτός ο στόχος σας. Ο στόχος σας είναι να συρρικνώσετε το δικαίωμα των φοιτητών και σπουδαστών να παίρνουν δωρεάν όλα τα συγγράμματα που είναι απαραίτητα για τις σπουδές τους.

Και κατά τη γνώμη μας, αυτή η κατασπατάληση που υπάρχει είναι φυσιολογική και θα ενταθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα μέσα από αυτό το πανεπιστήμιο της αγοράς που ετοιμάζετε. Μπορείτε να βρείτε τρόπο να αντιμετωπίσετε τέτοιου είδους φαινόμενα.

(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Στο κείμενό μας σας ρωτάμε γιατί δεν επαναφέρετε το θεσμό που καταργήθηκε, δηλαδή το θεσμό των πανεπιστημιακών τυπογραφείων. Εμείς βεβαίως θεωρούμε ότι η συγγραφή και η διανομή των επιστημονικών συγγραμμάτων δεν μπορεί να είναι υπόθεση ιδιωτών. Θα πρέπει να υπάρχουν πανεπιστημιακά τυπογραφεία και ειδικές επιστημονικές επιτροπές οι οποίες να ελέγχουν την επάρκεια, την ποιότητα και το πόσα συγγράμματα πρέπει να υπάρχουν ανά μάθημα.

(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Πρόεδρος της Βουλής κ. ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ)

Άρα, λοιπόν, υπάρχουν τρόποι να λύσετε τέτοιου είδους ζητήματα. Απλώς η πολιτική σας και η επιλογή σας είναι διαφορετικές. Κινούνται στη λογική της ιδιωτικοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης, στη λογική του να εμπορευματοποιηθεί ό,τι έχει παραμείνει –και δεν έχουν απομείνει και πολλά και ένα από αυτά είναι και τα δωρεάν συγγράμματα- στην ανώτατη εκπαίδευση, ενώ επί της ουσίας δείχνει και τους προσανατολισμούς και τις κατευθύνσεις της Κυβέρνησης μπροστά στην κατάθεση και του νέου νόμου-πλαισίου, ο οποίος πραγματικά θα «χτυπήσει» και θα ξεθεμελιώσει ό,τι είχε απομείνει από το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της δημόσιας εκπαίδευσης.

Επίσης, κύριε Υφυπουργέ, δεν μου απαντήσατε στο εξής. Εμείς προβλέπουμε ότι στην επόμενη εξεταστική θα υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα, όπως υπήρχαν και στην προηγούμενη. Και μ’ αυτήν την έννοια, εμείς θεωρούμε ότι έχει ευθύνη το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, οι λαϊκές οικογένειες στο να αντιδράσουν και να ανατρέψουν αυτήν την πολιτική πρακτική που έχετε εγκαινιάσει.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Ιωάννης Πανάρετος.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ (Υφυπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Δεν θυμάμαι αν ανέφερα στην πρωτολογία μου ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα το οποίο θέσατε, δηλαδή το πρόβλημα του περιορισμού ενός μεγάλου αριθμού συγγραμμάτων που μπορούν να πάρουν κάποιοι φοιτητές σε συγκεκριμένα μαθήματα, αφορούσε μόνο το 3,7% του συνόλου των συγγραμμάτων που διατίθενται. Και αυτό που ελέχθη –και νομίζω ότι αργότερα διευκρινίστηκε- ήταν ότι αν υπάρχει αιτιολογημένη απόφαση της εκπαιδευτικής μονάδας για το ότι πρέπει οι φοιτητές να πάρουν και ένα δεύτερο σύγγραμμα για να καλυφθεί η ύλη του μαθήματος, αυτό μπορεί να γίνει.

Θέλω να επιμείνω, γιατί νομίζω ότι έχει σημασία, να προσπαθήσω τουλάχιστον να σας πείσω –αν και δεν είμαι σίγουρος ότι θα το καταφέρω, αλλά θα προσπαθήσω να το κάνω- για το ότι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να κάνουμε είναι να δούμε πώς αξιοποιούνται καλύτερα αυτοί οι πόροι που διατίθενται από τον Έλληνα φορολογούμενο. Και έχετε δίκιο ότι υπάρχουν τα πανεπιστημιακά τυπογραφεία. Τα τυπογραφεία αυτά εξακολουθούν και λειτουργούν. Όμως, δεν λειτουργούν στην έκταση που θα επιθυμούσε κανείς. Αυτή τη στιγμή νομίζω ότι τα περισσότερα από αυτά εκτυπώνουν τις σημειώσεις των πανεπιστημιακών παραδόσεων των καθηγητών.

Όμως, θέλω να παραδεχθείτε ότι υπάρχει μια στρέβλωση. Η ελληνική αγορά συγγραμμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι η μόνη αγορά που δεν έχει τη διάσταση του μεταχειρισμένου βιβλίου. Αν κοιτάξετε οπουδήποτε αλλού σε ολόκληρο τον κόσμο, θα δείτε ότι δεν υπάρχει σοσιαλιστική ή καπιταλιστική χώρα οποιασδήποτε μορφής που να μην λειτουργεί μια αγορά μεταχειρισμένου πανεπιστημιακού συγγράμματος. Τέτοια αγορά δεν υπάρχει στην Ελλάδα.

Και όχι μόνο δεν υπάρχει αυτό, αλλά έχουμε και κάτι άλλο στρεβλό με το σημερινό σύστημα. Είμαστε η μόνη χώρα στην οποία το σύγγραμμα δεν αξιολογείται. Οποιοσδήποτε εκδοτικός οίκος στο εξωτερικό πριν εκδόσει ένα σύγγραμμα, το στέλνει σε κάποιους αξιολογητές, παίρνει τις γνώμες τους, τις οποίες και δημοσιοποιεί. Σε μας, φαντάζομαι ότι θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε το επιχείρημα ότι το εγκρίνει η γενική συνέλευση. Επειδή, όμως, όπως είπατε, είστε αρκετά νέος και θυμάστε πολύ καλύτερα τα πράγματα από εμένα, φαντάζομαι ότι θα έχετε εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο εγκρίνονται στις γενικές συνελεύσεις τα συγγράμματα. Δεν μπαίνει κανείς στην ουσία, να καθίσει να διαβάσει το σύγγραμμα και να δει εάν το σύγγραμμα αυτό είναι το καταλληλότερο για το συγκριμένο μάθημα ή αν υπάρχει λογοκλοπή. Γνωρίζετε τις καταγγελίες περί λογοκλοπής. Είναι, λοιπόν, αυτές οι αρνητικές εκφάνσεις της κατάστασης που έχουμε σήμερα.

Εγώ πιστεύω και το πιστεύω βαθιά -δεν έχω χρόνο να το αναπτύξω τώρα, γιατί το έχετε στην ερώτησή σας, αλλά δεν το θέσατε και προφορικά- ότι το ηλεκτρονικό βιβλίο είναι εκείνο που θα δώσει την ευχέρεια στους φοιτητές να αξιοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη γνώση, να έχουν συγγράμματα τα οποία μπορούν να επικαιροποιούνται διαρκώς λαμβάνοντας υπόψη τους τα νέα δεδομένα και να έχουν οι φοιτητές πρόσβαση σε πολλαπλό βιβλίο.

Έχουμε οδηγήσει με το σύστημα που έχουμε σήμερα το φοιτητή να έχει ένα βιβλίο, λες και αυτό είναι το «Ευαγγέλιο» της επιστήμης. Κοιτάξτε στις βιβλιοθήκες να δείτε πόσοι φοιτητές πηγαίνουν για να διαβάσουν ένα άλλο βιβλίο από αυτό το συγκεκριμένο που έχει εγκριθεί.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι εάν συμβάλουμε όλοι στο να βελτιώσουμε την ουσία και όχι απλώς την εικόνα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, παρόλο που εσείς την παρουσιάσατε ως μία προσπάθεια εμπορευματοποίησης, θα πετύχουμε και οι φοιτητές μας να λαμβάνουν μία καλύτερη εκπαίδευση και το υλικό που θα έχουν διαθέσιμο για τις σπουδές τους να είναι καλύτερο.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

1 comment:

  1. Anonymous12:52 pm

    Νομίζω πως η συγκεκριμένη ανάρτηση αποδίδει χαρακτηριστικά την πολιτική ένδεια στα όρια του λαϊκισμού.
    Ρωτάει ο βουλευτής, αβασάνιστα, γιατί καταργείται το ΜΟΝΑΔΙΚΟ κρατικό βιβλίο της απόλυτης επιστημονικής αλήθειας...
    Απίστευτα πράγματα στη Βουλή των Ελλήνων.

    Δεν νομίζετε ότι είναι καιρός να εφαρμόσετε το μέτρο αυτό και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση;

    Γ.Χ.

    ReplyDelete