Friday, July 22, 2011

Προσόντα εκλογής καθηγητών όλων των βαθμίδων

1. Ελάχιστες προϋποθέσεις για την εκλογή σε θέση καθηγητή όλων των βαθμίδων είναι η κατοχή διδακτορικού διπλώματος και η συνάφεια με το γνωστικό αντικείμενο της προς πλήρωση θέσης είτε του αντικειμένου της διδακτορικής διατριβής είτε του ερευνητικού ή επιστημονικού εν γένει έργου του υποψηφίου.

2. Η προϋπόθεση κατοχής διδακτορικού διπλώματος για κατάληψη θέσης καθηγητή δεν ισχύει προκειμένου περί γνωστικών αντικειμένων εξαιρετικής και αδιαμφισβήτητης ιδιαιτερότητας, για τα οποία δεν είναι δυνατή ή συνήθης η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής, όπως ειδικότερα ορίζεται στον Οργανισμό του ιδρύματος.

3. Οι πρόσθετες προϋποθέσεις και τα προσόντα για την κατάληψη θέσης καθηγητή καθορίζονται, ανάλογα με τη βαθμίδα, το γνωστικό αντικείμενο της θέσης και τις διδακτικές και ερευνητικές ανάγκες της σχολής, από τον Οργανισμό κάθε ιδρύματος.

3 comments:

  1. Anonymous11:37 am

    Εφόσον οι καθηγητές ΤΕΙ έχουν όλα τα ακαδημαΪκά προσόντα των πανεπιστημιακών, έχουν εκλεγεί τοιουτοτρόπως και συμμετέχουν σε τριμελείς επιτροπές επίβλεψης διδακτορικών διατριβών εδώ και χρόνια, με ποια λογική δεν μπορούν να επιβλέψουν διδακτορικές διατριβές;

    Επιπλέον, στο παρόν σχέδιο ΚΑΙ οι καθηγητές ΤΕΙ κρίνονται με βάση το ερευνητικό έργο τους, άρα γιατί αυτή η διαφοροποίηση στις δυνατότητες που μπορούν να έχουν; Πώς θα ενισχύσουν το ερευνητικό έργο τους χωρίς τους αντίστοιχους συνεργάτες που έχουν οι πανεπιστημιακοί;

    ReplyDelete
  2. Anonymous6:35 am

    Περί προϋπόθεσης κατοχής διδακτορικού:
    Για 29 έτη στην διδασκαλία οργάνων, σύνθεση και μαεστρική δεν απαιτείτο διδακτορικό επειδή η εκπόνησή του δεν ήταν "δυνατή ή συνήθης".
    Κατ' αρχάς (στις ΗΠΑ) είναι δυνατή από το 1955. Πιθανόν δεν σας ενημέρωσαν επ' αυτού οι σύμβουλοί σας. Αργότερα έγινε δυνατή και στην Ευρώπη.
    Τα τελευταία χρόνια στα ελληνικά πανεπιστήμια εκπονήθηκαν ή εκπονούνται εκατοντάδες τέτοια διδακτορικά - πολύ περισσότερα απ' ότι σε μεγάλα ιδρύματα του εξωτερικού - 10 νέοι ΥΔ κατ' έτος σε διάσημο πανεπιστήμιο πρωτεύουσας του εξωτερικού, 30 νέοι ΥΔ κατ' έτος σε περιφεριακό πανεπιστήμιο της Ελλάδας. Είναι λοιπόν συνηθέστατα και στην Ελλάδα.
    Ποιον εξυπηρετεί επιτέλους ο αναχρονισμός αυτός;

    ReplyDelete
  3. Anonymous11:34 am

    Με εκπλήσσει το γεγονός οτι απαριθμείτε τους υποψήφιους διδάκτορες στην Ελλάδα και το εξωτερικό προκειμένου να υποστηρίξετε την άποψή σας. Η ικανότητα ενός ζωγράφου, ενός μουσικού ή ενός ηθοποιού να διδάξει σε πανεπιστημιακό επίπεδο πρέπει κρίνεται πρωτίστως απο την ποιότητα του καλλιτεχνικού του έργου. Έτσι αξιολογείται ένας καλλιτέχνης και στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη και παντού στον κόσμο. Εσείς το ονομάζετε αυτό αναχρονισμό, εγώ το ονομάζω κοινή λογική.

    ReplyDelete