Saturday, March 24, 2012

Opengov: Ενδεικτικές προτάσεις στην κατεύθυνση της αύξησης της αξιοπιστίας του δημοσίου – διαφάνεια στον τομέα της Έρευνας/Τεχνολογίας

Να αναπτυχθεί μία πλατφόρμα ανοιχτών δεδομένων, επικοινωνίας και πληροφοριών για την Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Καινοτομία. Η πλατφόρμα αυτή:
  • θα στοχεύει στον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης από την πλευρά των αρμόδιων υπουργείων, της τεχνολογίας και θα εξασφαλίζει μεγαλύτερη διαφάνεια και βελτιωμένη κατανομή των δημόσιων επενδύσεων στην επιστήμη, την τεχνολογία και την καινοτομία. Έτσι θα είναι δυνατή μία πιο αποτελεσματική δημόσια εποπτεία και θα διευκολύνεται η χρήση κοινών προτύπων διαχείρισης.
  • θα προβάλλει τις προκλήσεις, τα βραβεία και τους διαγωνισμούς με σκοπό οι σημαντικές ανακαλύψεις να καταστούν εθνική προτεραιότητα.
  • θα παρέχει στο κοινό μεγάλο αριθμό χρήσιμων, επεξεργάσιμων κυβερνητικών δεδομένων, τα οποία να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους επιστήμονες και τους εφευρέτες χωρίς δεσμεύσεις πνευματικής ιδιοκτησίας. Για να δοθεί μεγαλύτερη δύναμη στην ώθηση αυτή, η κυβέρνηση μπορεί να ενισχύσει τη δημιουργία και αντίστοιχων περιφερειακών ηλεκτρονικών βάσεων που θα παρέχουν δεδομένα πάνω σε συγκεκριμένα αντικείμενα (π.χ. υγεία, ενέργεια, νομοθεσία, εκπαίδευση, έρευνα και ανάπτυξη, δημόσια ασφάλεια κτλ) και θα συνδέουν άμεσα τους χρήστες με τους παραγωγούς των δεδομένων.

  • Ποια είναι η γνώμη σας για τις ενδεικτικές αυτές προτάσεις;
  • Τι προτείνετε για την βελτίωση αυτών;

No comments:

Post a Comment