Monday, July 09, 2012

Συνέντευξη στον Flash 96: Ενότητα 2 (Για τις καθυστερήσεις του opengov, τους ανασχηματισμούς και τους μόνιμους υφυπουργούς)


ΑΣ: Θυμάστε όμως τι έγινε στην πράξη. Υπήρξαν φοβερές καθυστερήσεις στην κάλυψη κρίσιμων θέσεων, η διαδικασία αξιολόγησης συνήθως γινόταν με έναν πολύ αργό και βασανιστικό τελικά τρόπο.

ΙΠ: Εχετε δίκιο και έχουν δίκιο όσοι κάνουν κριτική και σε επί μέρους επιλογές και στον τρόπο που μερικές από αυτές έγιναν. Θέλω όμως πρώτα να απαντήσω στο θέμα της καθυστέρησης. Σε τι αναφερόταν η καθυστέρηση; Αναφερόταν στο γεγονός ότι δεν άλλαξαν αμέσως οι Γενικοί και οι Ειδικοί Γραμματείς και οι διοικητές Οργανισμών. Με ποια λογική; Ότι πρέπει η κυβέρνηση που αναλαμβάνει να αλλάξει αμέσως τους παλιούς, γιατί οι παλιοί δεν είναι δικοί της και πρέπει να βάλει τους δικούς της. Από το άλλο μέρος, συζητάμε διαρκώς για την ανάγκη συνέχειας της διοίκησης. Πόσοι πολιτικοί, πόσα κόμματα, πόσα μέσα ενημέρωσης έχουν μιλήσει για την ανάγκη μόνιμου, για παράδειγμα, υφυπουργού ή γενικού γραμματέα; Από την μια μεριά, λοιπόν λέμε αυτό και, από την άλλη, δεχόμασταν μέχρι να γίνει το opengov ότι ο κάθε Υπουργός που πηγαίνει σε ένα Υπουργείο παίρνει μαζί του και μία ομάδα συνεργατών του, διότι αυτοί είναι οι «δικοί του». Τι έγινε, για να πω το θετικό στοιχείο, τι έγινε με το OpenGov; Κατ’ αρχήν, θα μπορούσατε να παρατηρήσετε ότι οι αλλαγές προσώπων στην διοίκηση με αλλαγές Υπουργών ελαχιστοποιήθηκαν στην περίοδο αυτή. Και αυτό είναι αποτέλεσμα του OpenGov, διότι όταν είχε επιλεγεί κάποιος με μία διαδικασία όπως αυτή, δεν είχε έννοια ο Υπουργός που ανελάμβανε μετά από ανασχηματισμό να έρθει και να πει «αυτός δεν μου κάνει, έχω τον δικό μου». Χρειάσθηκε να συνεργασθεί με τον Γενικό Γραμματέα που υπήρχε, εκτός και αν αυτός είχε αποδειχθεί μη-ικανός.

No comments:

Post a Comment