Thursday, January 17, 2013

Ακυρώσεις εκλογών καθηγητών και οι σχέσεις καθηγητών-πολιτικών και των άλλων ελίτ της κοινωνίας

Αφορμή για την ανάρτηση αυτή μου έδωσε μήνυμα που έλαβα και το οποίο με ενημέρωνε για την δημοσίευση στο ΦΕΚ της επανόδου δύο καθηγητών του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας (ΦΕΚ 1381, 31/12/2012, Τεύχος Τρίτο).

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, ο Υπουργός Παιδείας έκανε δεκτή την αίτηση θεραπείας των δύο ενδιαφερομένων και ανακάλεσε την πράξη ακύρωσης της εκλογής τους που είχα υπογράψει.

Αυτό αποτελεί συνέχεια της ανάκλησης δύο άλλων πράξεων ακύρωσης εκλογών από την προηγούμενη υπουργό Παιδείας που επίσης είχα υπογράψει (η μια αφορούσε βουλευτή και σήμερα υπουργό).
Ισως υπάρχουν και άλλες ακυρώσεις που δεν έχουν υποπέσει στην αντίληψή μου.
Κατ' αρχήν, θα πρέπει να σημειώσω ότι δεν γνωρίζω προσωπικά κανέναν από τους καθηγητές, των οποίων την εκλογή έχω ακυρώσει, ούτε τους έχω ποτέ συναντήσει (πλην του βουλευτή). Επομένως, τόσο οι ενέργειες μου τότε όσο και η σημερινή ανάρτηση δεν αφορούν τα συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά τις διαδικασίες. Η απόφαση που έλαβα τότε ήταν αποτέλεσμα τεκμηριωμένων εισηγήσεων της υπηρεσίας του Υπουργείου και ενδελεχούς διερεύνησης  των στοιχείων από την νομική σύμβουλο του κράτους. Απέφυγα να συναντήσω τους ενδιαφερόμενους παρότι οι τελευταίοι το επεδίωξαν διότι τότε η απόφασή μου δεν θα ήταν αποκλειστικά το αποτέλεσμα αντικειμενικής αξιολόγησης των φακέλλων. Για τους ίδιους λόγους, αγνόησα και όλες τις προσπάθειες παρεμβάσεων που έγιναν από υψηλά ιστάμενα πρόσωπα της ελληνικής ελίτ. Μερικά μάλιστα πολύ (μα πολύ) υψηλά.

Πώς μπορεί να ερμηνεύσει λοιπόν κανείς τις ανακλήσεις αυτές, όταν μάλιστα έγιναν από υπουργούς που προήρχοντο από διαφορετικά κόμματα και μάλιστα κορυφαία στελέχη των κομμάτων αυτών;
Η καλύτερη εκδοχή είναι ότι έκανα λάθος και κακώς ακύρωσα τις εκλογές αυτές. Μακάρι να ήταν έτσι, έστω και αν αυτό θα έδειχνε δική μου ανικανότητα. Πώς όμως μπορεί να έγινε αυτό όταν οι περιπτώσεις είναι τόσο πολλές, και σε όλες η υπηρεσία και η νομική σύμβουλος του κράτους είχαν, εγγράφως και τεκμηριωμένα, εισηγηθεί ακύρωση; Επιπλέον, για τις ακυρώσεις αυτές το σκεπτικό της υπηρεσίας και της νομικού συμβούλου του κράτους το οποίο απεδέχθην (αφού επείσθην και ίδιος για την ορθότητα της εισήγησης) ήταν αναρτημένα στο διαδίκτυο και ο καθένας μπορεί να αξιολογήσει. Αντίθετα, πουθενά δεν υπάρχουν διαθέσιμες οι εισηγήσεις της υπηρεσίας και των νομικών συμβούλων του κράτους για τις ανακλήσεις των ακυρώσεων (αν υπάρχουν).

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τα παραπάνωΑπό τα παραπάνω δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστη για τον τρόπο που χειρίζονται τα θέματα οι δημόσιοι λειτουργοί που έχουν υποχρέωση να υπηρετούν την νομιμότητα.

ΥΓ. Παραθέτω και την επιστολή που έλαβα γιατί νομίζω ότι έχει αξία -πέραν της ενημέρωσης (δεν δημοσιοποιώ τα στοιχεία του αποστολέα γιατί δεν έχω τέτοια εξουσιοδότηση).


Αγαπητέ κ. συνάδελφε,

Σας αποστέλλω συνημμένα το ΦΕΚ βάσει του οποίου επανέρχονται στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του ΕΚΠΑ δύο από τα απολυθέντα το 2010 μέλη του. Τα άτομα αυτά ως γνωστό, είχαν απολυθεί κατά την περίοδο που διατελέσατε υφυπουργός Παιδείας. Δυστυχώς η περίοδος εκείνη, με την απόλυτα -κατά τη δική μου γνώμη- δικαιολογημένη ευαισθησία και ταχύτητα που ενεργήσατε κατά της αναξιοκρατίας, ως υπεύθυνο πολιτικό και ακαδημαϊκό πρόσωπο, φαίνεται ότι ανήκει στο παρελθόν. Εκείνο που αυτή τη στιγμή διακρίνω, με την απόφαση του κ. υπουργού της Παιδείας να επαναφέρει τα προαναφερθέντα άτομα στο Παν/μιο, είναι ότι οι αναξιοκρατικές πρακτικές που κυριαρχούσαν στο χώρο της πολιτικής και της πανεπιστημιακής ζωής και οι διάφορες καταστροφικές συνέπειες αυτών των πρακτικών για το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης δεν έχουν εκλείψει σε μια περίοδο κατά την οποία η χώρα μας γενικά και τα πανεπιστήμιά μας ειδικά έχουν ανάγκη από μια ριζική κάθαρση από τις φαύλες πρακτικές του πριν από τη γένεση της οικονομικής κρίσης παρελθόντος.

Με τις ευχές μου για Καλή Χρονιά και με την εκτίμησή μου,

44 comments:

  1. Δηλαδή, για να καταλάβω, ξεφύγαμε από την ελληνική πραγματικότητα επί Πανάρετου και τώρα επιστρέψαμε πάλι σε αυτή; Και το αποδέχεστε, έτσι απλά;

    ReplyDelete
  2. Εκτός από το να το αναδείξω, τι άλλο μπορώ να κάνω;

    ReplyDelete
  3. Η πολιτική ευθύνη παύει με άλλα λόγια με την έξοδο από το αξίωμα. Θα μπορούσατε, π.χ., να μιλήσετε ανοιχτά για τα "πολύ (μα πολύ) υψηλά" πρόσωπα που προσπάθησαν να παρέμβουν όταν είχατε την ευθύνη. Γιατί όχι;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous12:55 am

      Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα οτι ο σκοπός ύπαρξης και το αντικείμενο εργασίας του Υπουργείου της Παιδείας, εδώ και δεκαετίες, είναι η διεκπεραίωση των παντός είδους εξυπηρετήσεων (ρουσφετιών) μεταξύ Υπουργών - Πρυτάνεων και άλλων ημετέρων. Με τελική συνέπεια το ξεκοκάλισμα των μισθωτών / συνταξιούχων και τον αντίστοιχο εμπλουτισμό αλλοδαπών Τραπεζών. Εκ παραλλήλου βέβαια εξυπηρετείται και ο στρατηγικός στόχος της παραγωγής πεπαιδευμένων υπηκόων. Όσον αφορά στους υπάλληλους του Υπουργείου, αυτοί απλώς συμμορφούνται στις εκάστοτε "ανώτερες" βουλήσεις, βολευόμενοι με την ίδια παιχνιδιάρικη διάθεση και οι ίδιοι! Εργαλείο βέβαια για όλα αυτά αποτελούν και οι νόμοι, με σκόπιμα χαρακτηριστικά ασάφεια, αοριστία, γενικολογία, κενά και τρύπες, αντιφατικότητα, φωτογραφίες κλπ. Ακόμη και όπου σπανίως οι νόμοι είναι σαφείς και συγκεκριμένοι, δεν υπάρχουν επιπτώσεις στους επιτήδειους που δεν τους τηρούν. Γενικότερα, θα μπορούσε κανείς να πει οτι εφαρμόζεται το "δίκαιο του ισχυρότερου" (άλλως ο νόμος της ζούγκλας). Μην πείτε οτι υπάρχουν και τα Δικαστήρια: για να πας εκεί πρώτα πρέπει να πουλήσεις κανένα οικόπεδο και σε αντάλλαγμα θα έχεις την πιθανότητα να εισπράξεις κάποια απίθανη σαχλαμάρα μετά από πέντε και πλέον χρόνια! Υπάρχει φως; Εγώ, δεν το νομίζω - not in our lifetime! Υ.Γ. Διαβάστε ξανά τον Δον Κιχώτη!

      Delete
  4. Για το θέμα των νόμων, κάτι για την ιστορία. Οσες φορές πέρασα από κυβερνητικές θέσεις, ζητούσα, όταν γινόταν αναφορά σε αλλαγές διατάξεων, να αναφέρεται η πλήρης διάταξη που άλλαζε και όχι αρθ. παραγ. φεκ κλπ που καθιστά αδύνατον για τον μέσο πολίτη να καταλάβει τι αλλάζει. Ποτέ δεν το κατάφερα. Η απάντηση που έπαιρνα ήταν ότι αυτό απαιτεί η νομοθεσία και δεν μπορεί να γίνει διοφορετικά. Δεν είχα ποτέ την δυνατότητα να υποβάλλω εγω νόμο για τα εξακριβώσω.

    ReplyDelete
  5. Anonymous10:49 am

    Μήπως θα μπορούσε κάποιος να μας στείλει και τις αλλαγές που έγιναν προ ολίγων ημερών στο ν. 4009/11 υπό τη μορφή τροπολογιών και να μας εξηγήσει τί σημαίνουν αυτές οι αλλαγές στην πράξη;

    ReplyDelete
  6. Anonymous2:44 pm

    ΟΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΥΤΕΣ ΗΤΑΝ ΕΝΕΚΑΘΕΝ ΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΙΣ ΠΑΣΙ.
    ΜΕΤΑ ΤΗΝ AΠΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ OPENGOV ΕΠΑΝΗΛΘΑΜΕ ΣΤΟ ΧΑΟΣ ΤΗΣ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ.

    ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ ΑΕΙ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟ ΝΤΟΥΜΑΝΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΝΙΓΕΙ ΞΑΝΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΤΟΥΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ.

    ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΑΡΠΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΙΔΟΥΣ ΑΡΠΑΓΕΣ Ο,ΤΙ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ.

    ReplyDelete
  7. Η συμβατική πολιτική λογική λέει ότι ο πολιτικός δεν πρέπει να επιδιώκει την απονομή δικαιοσύνης σε θέματα που θα τον φθείρουν προσωπικά γιατί θα τον φέρουν σε αντίθεση με ισχυρά πρόσωπα και ισχυρές ομάδες στην ελίτ της κοινωνίας. Ομως, όταν τελειώσει ο πολιτικός βίος, που κάποτε τελειώνει, αυτό που μένει είναι το ήθος της στάσης του πολιτικού στα διλήμματα. Λίγοι πολιτικοί μπορούν να κοιτάζουν πίσω και να είναι εντάξει με την συνείδησή τους. Τουλάχιστον το προσπάθησα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous3:05 am

      και γιαυτό σας είμαστε πάντα ευγνώμονες.

      Delete
  8. Κώστας2:49 am

    Να φωνάξετε κ. Πανάρετε! Να φωνάξετε δυνατά, να γίνει θέμα, να τα μάθει η κοινωνία. Συνεχίζετε να έχετε ευθύνη! ΝΑ ΦΩΝΑΞΕΤΕ ΟΣΟ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ!!!!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous6:02 am

      Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Δεν μπορεί όλοι οι επαξίως κατέχοντες μόνιμες θέσεις σε ελληνικά ή ξένα πανεπιστήμια να κρύβονται πίσω από τον ένα.
      Εκλείπουν άραγε παντελώς οι σοβαροί και έντιμοι επιστήμονες από το ΕΚΠΑ και τα υπόλοιπα Πανεπιστήμια που νοιάζονται πραγματικά σε τί χέρια θα τα παραδώσουν; Εσίγησαν οι φωνές τους για πάντα με το που βγήκαν στη σύνταξη ή μήπως τους κατέλαβε χειμερία νάρκη καθώς μέτραγαν τους πετσοκομμένους μισθούς;

      ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΠΕΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΜΑΣ ;;;;;;

      Ο ΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ.

      ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΑΥΤΑ ΟΛΑ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠ΄ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ.

      ΟΤΑΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΘΥΣΙΕΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ,
      ΤΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ Π Ρ Ο Σ Τ Ι ;;;;;;

      ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΑ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΩΣ ΠΡΟΒΑΤΟ ΕΠΙ ΣΦΑΓΗ
      ΚΑΙ ΟΛΙΓΟΙ ΝΑ ΙΣΤΑΝΤΑΙ ΥΠΕΡΑΝΩ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ.

      Delete
  9. Anonymous8:32 am

    Διαβάζω στην σημερινή Καθημερινή
    (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_19/01/2013_508378):
    Σημειώνεται ότι σε δύο αντίστοιχες περιπτώσεις το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε αποφανθεί ότι ορθώς είχαν ακυρωθεί οι πράξεις διορισμού.

    Η δημοσιοποίηση του σκεπτικού με το οποίο ανεκλήθη η απόφαση ακύρωσης των εκλογών από τον Υπουργό καθίσταται πλέον απαραίτητη. Πρέπει να μάθουμε ποιά είναι τα νομικά επιχειρήματα στα οποία στηρίχτηκε ο Υπουργός για να οδηγηθεί σε συμπέρασμα εκ διαμέτρου αντίθετο με αυτό του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ποιοί είναι οι νομικοί που εισηγήθηκαν την ανάκληση;

    Επίσης: Δεν γνώριζε ο Υπουργός της απόφαση του ΣτΕ; Γιατί την αγνόησε;
    Δεν είναι υποχρεωμένη η διοίκηση να συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του ΣτΕ?

    Μήπως τελικά, εκτός από το τεράστιο ηθικό θέμα, προκύπτει και νομικό ζήτημα; Τι γνώμη έχουν οι εισσαγγελείς;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous11:10 am

      Είχα την εντύπωση ότι αίτηση θεραπείας μπορεί να υποβάλει κάποιος στο Υπουργείο Παιδείας, όταν αυτό δεν έχει ακόμα αποφανθεί οριστικά με ΦΕΚ και ότι άπαξ και δημοσιευθεί ΦΕΚ, τότε η απόφαση του Υπουργείου μπορεί να προσβληθεί μόνο δικαστικώς.
      Τώρα μας λέτε ότι δημοσιεύθηκε ΦΕΚ ακυρώσεως της εκλογής ΔΕΠ και ότι οι ΔΕΠ έκαναν ξανά αίτηση θεραπείας στον επόμενο Υπουργό, ο οποίος αναίρεσε την δημοσιευθείσα σε ΦΕΚ απόφαση του προηγούμενου Υπουργού και μάλιστα παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αποφάσεις του ΣτΕ, προς τις οποίες αντιτίθεται η εν λόγω υπουργική απόφαση. Σωστά;

      Μπορεί κάποιος νομικός να μας εξηγήσει πως γίνεται αυτό και ποιός έχει έννομο συμφέρον να προσβάλει την υπουργική αναίρεση της υπουργικής ανάκλησης των διορισμών ΔΕΠ, κατά την εκλογή των οποίων το ΝΣΚ απεφάνθη ότι παρατηρούνται παρατυπίες/-νομίες;

      Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω. Δηλαδή όσοι δεν δικαιώνονται με τον πρώτο υπουργό, περιμένουν απλά τον δεύτερο να καθαρίσει για τον πρώτο, επειδή οι δικαστικοί απεργούν για να περισώσουν την μισθολογική τους αξιοπρέπεια;

      Δηλαδή όσο η δικαστικἠ εξουσία απεργεί, υποκαθίσταται από την εκτελεστική;

      Με άλλα λόγια η εκτελεστική εξουσία έπιασε την δικαστική στον ύπνο;

      Delete
  10. Anonymous10:29 pm

    Και καλά ορισμένοι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι να έχουν κάθε δίκαιο λόγο να καταφέρονται κατά της οικογενειοκρατίας και του συντεχνιακού κατεστημένου στα αει. Οι φοιτητές που θίγονται άμεσα; Ακούσατε για κάποια κινητοποίηση, κάποια αντίδραση, έστω μια ανακοίνωση;
    Αστεία πράγματα... Εδώ δεν διαμαρτύρονται που το "κορυφαίο" ΕΜΠ δεν καταφέρνει να συντάξει έναν στοιχειώδη ετήσιο προγραμματισμό διαλέξεων μαθημάτων και διεξαγωγής εξετάσεων ανά σχολή, για να μην αναφερθεί ότι ορισμένοι καθηγητές του προτείνουν ως μοναδικό σύγγραμμα "επιλογής" ΜΟΝΟ το δικό τους (ο θεός να το πει πανεπιστημιακό σύγγραμμα).
    Και βέβαια το ΕΜΠ δεν αποτελεί εξαίρεση.

    Γ.Χ.

    ReplyDelete
  11. Anonymous1:44 am

    Οι φοιτητές Θεολογίας τί λόγο έχουν να αντιδράσουν;
    Ως γνωστόν στις Θεολογικές Σχολές και πολύ περισσότερο στις Εκκλ. Ακαδημίες (τώρα διαβάζω ότι θέλουν και Μουσουλμανική Θεολογική στο ΑΠΘ), εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων ατόμων που συνειδητά έχουν τις έχουν επιλέξει, είτε διότι έχουν εκεί άκρες είτε διότι είναι αθεράπευτα ιδεαλιστές, οι υπόλοιποι είναι μειωμένων έως και μηδενικών προσόντων με μοναδικό προσανατολισμό τη λήψη πτυχίου απ΄το παράθυρο. Οι βάσεις των Σχολών αυτών κάθε χρόνο κραυγάζοζν για την ποιότητα των εισαγομένων. Μόνο ένα θαύμα μπορεί να μεταμορφώσει τα ΣΤΟΥΡΝΑΡΙΑ σε κανονικούς φοιτητές, που σέβονται αυτό που σπουδάζουν και δεν ανέχονται να γίνονται υποχείρια των οικογενειακών συμφερόντων μερίδας καθηγητών τους.
    Λέτε να συμβάλουν σ΄ αυτό τα πανεπιστημιακά συγγράμματα που διανέμονται στις Θεολογικές Σχολές;

    ReplyDelete
  12. Anonymous10:39 pm

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63769093

    ReplyDelete
  13. Anonymous2:11 am

    Από την αδιαφάνεια φαίνεται οτι το Υπουργείο έχει στηθεί σαν βιοτεχνία παράνομων διορισμών ημετέρων! Αλλά τι είναι πιο επιβλαβές: Οι παράνομα διορισμένοι ή ο αρχιρουσφετολόγος Υπουργός (που μεταξύ άλλων διόρισε και αυτους); Μήπως είναι ευκαιρία (στατιστικά, μια ακόμη ευκαιρία)για να απαλλαγούμε ταυτόχρονα απ' αυτούς; Επειδή δεν νομίζω οτι ιδρώνει το αυτί του Σαμαρα, έχει κανείς το email της Τρόϊκας;

    ReplyDelete
  14. Anonymous11:11 pm

    Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΖΟΥΓΚΛΑΣ ΛΟΙΠΟΝ ΞΑΝΑ ΣΤΑ ΑΕΙ/ΤΕΙ ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΥ

    Μέσα στο γενικότερο κλίμα της συνταγματικής παρακτροπής που παρατηρείται τελευταία στα νομοθετήματα της κυβέρνησης Σαμαρά, όπως π.χ. η αναδρομική ισχύ των νόμων που συρρυκνώνουν τα ήδη πενιχρά εισοδήματα των μισθωτών και των συνταξιούχων για να αυγατίσουν το μεγάλο κεφάλαιο, πολύς λόγος γίνεται για το σχέδιο ΑΘΗΝΑ του Υπουργείου Παιδέίας με σκοπό τον εξορθολογισμό στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
    Εύλογα διερωτάται κανείς όμως, με όσα μαθαίνουμε εδώ, ΜΕ ΠΟΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ θα εξορθολογίσει ο κος Υπουργός την Ανώτατη Παιδεία και ΜΕ ΠΟΙΟ ΣΚΟΠΟ,εάν και αυτός "ο πανεπιστημιακός δάσκαλος" με τόση ευκολία παρακάμπτει τους θεσμούς και διορίζει παράνομα στα πανεπιστήμια άτομα τα οποία απολύθηκαν ακριβώς επειδή είχαν προσληφθεί παράνομα. ΜΗΠΩΣ τελικά σκοπός αυτών των ενεργειών είναι να χρησιμοποιηθούν οι παράνομα διορισμένοι ως δουρειοι ίπποι για το τελειωτικό χτύπημα στην ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗ ΠΑΙΔΕΙΑ?

    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΟΥΝ οι θεσμικώς αρμόδιοι ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ?

    'Εχουμε βαρέσει διάλυση ως κράτος και δεν το πήραμε είδηση ακόμα?

    ReplyDelete
  15. Μεταξύ άλλων, με το από 28-12-12 έγγραφό του, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Θ.Π.Α. γράφει: "Δεδομένου οτι (κατά παράβαση του νόμου) δεν έχουν αναδειχθεί όργανα διοίκησης ορισμένων εκ των ΑΕΙ" και επειδή "το δημόσιο συμφέρον, στην εξυπηρέτηση του οποίου αποβλέπουν οι κανόνες δικαίου, που η Πολιτεία θεσπίζει (με τα αναγκαία κενά βεβαίως - αλλά ούτε η Πολιτεία ούτε οι εις ους αφορά σέβονται, όταν στην πορεία διαπιστωθεί οτι δεν βολεύει κάποιους ημετέρους)" και επειδή στην προκειμένη περίπτωση (λόγω των συνεχών παρανομιών των ημετέρων) "ελλοχεύει κίνδυνος από ενδεχόμενη μη λειτουργία των οργάνων διοίκησης, κρίνεται σκόπιμο να επισημανθούν τα κάτωθι: Οι πρυτάνεις/πρόεδροι ΤΕΙ κλπ συνεχίζουν από 1-1-2013 να ασκούν κανονικά τα μέχρι τούδε καθήκοντά τους έως την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την ανάδειξη νέων οργάνων"! Τα εντός εισαγωγικών είναι του κ. Γ.Γ. και τα εντός παρενθέσεως σχόλια είναι του γράφοντος. Δηλαδή, όποιοι παρανομούν, όσο περισσότερο παρανομούν τόσο περισσότερο θα επιβραβεύονται - και μάλιστα η επιβράβευση θα παρέχεται δια σεμνών και λιτών επισημάνσεων ενός Γ.Γ.;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous10:36 am

      Μια απ΄τις υπηρεσίες που προσφέρουν με θρησκευτική ευλάβεια οι νεοφιλελεύθερες πρακτικές, όπως εφαρμόζονται στην Ελλάδα, είναι οι διορισμοί γελωτοποιών στις ανώτατες βαθμίδες της εκπαίδευσης. Αυτή ειδικά η συμβολή στο κοινωνικό σύνολο δεν θα πρέπει να θεωρείται διόλου ευκαταφρόνητη.

      Delete
    2. Anonymous11:14 pm

      Πιο συγκεκριμένα περί πρακτικής, είχε στηθεί παρά το ΥΠΕΠΘ ένα Ινστιτούτο Εκπαίδευσης που έστεινε συνεργεία στην επαρχία, τα οποία στόλιζαν ημέτερες μαϊμούδες (π.χ. δέκα χρόνια διδακτορικό, μηδέν δημοσιεύσεις) με τενεκεδένιες (καθηγητικές)στολές! Επόμενο ήταν οτι μία από τις μαϊμούδες, χάρη στις δημοκρατικές διαδικασίες (μεταξύ μαϊμούδων), θα πρυτάνευε. Και περιστοιχισμένη από ομοίους της, ταξιδεύει και αναπαράγει τα εξ ων συνίσταται: τενεκέδες(πτυχία κλπ)! Έτσι οι μαϊμούδες συμβάλλουν θετικά στο κοινωνικά σύνολο της επαρχίας(σουβλατζήδες, γκαρσονιερούχοι, νομικοί σύμβουλοι κα) καταναλώνοντας τα λεφτά των Αθηναίων γονιών. Βέβαια, θα ήταν αγνωμοσύνη να μην αναφερθεί οτι το καλαμπούρι αυτό θα είχε τελειώσει, αν δεν είχε ευεργετήσει τις μαϊμούδες (με κατάργηση ΚΑΙ της βάσης εισαγωγής φοιτητών) η Μεγαλόψυχη.

      Delete
  16. Anonymous7:27 am

    Το ΕΑΠ γιατί παραμένει 15 χρόνια με (διορισμένη) διοικούσα επιτροπη? Ποια και τι είδους δημοκρατική εντολή έχει μια τέτοια επιτροπη?

    ReplyDelete
  17. Anonymous10:37 am

    900 περίπου αδιόριστοι νεοεκλεγέντες ΔΕΠ, αναμένουν εδώ και δυο χρόνια να προσληφθούν με τον περήφανο μισθό των 1069 ΕΥΡΩ http://lecture.jimdo.com/. Γι αυτούς η γραφειοκρατεία είναι ανελέητη, ιδιαίτερα όταν συμβαίνει να έχουν αυξημένα προσόντα.
    Αλλά ο Παντελεήμων σπεύδει να επαναπροσλάβει σε μόνιμες θέσεις, αμετακίνητους απ΄ την καρέκλα δηλαδή για τουλάχιστον 15 χρόνια άτομα με πασίγνωστα προσόντα για να γαλουχίσουν με τα ιδανικά τους 5 γενιές κληρικών και λαϊκών θεολόγων.
    Εάν υποτεθεί ότι τα 2 χρόνια τις αργίας τους έκαναν ιδιαίτερο και απέκτησαν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που τους έλλειπαν, γιατί δεν περίμεναν να προκηρυχθεί θέση ανάλογη για να εκλεγούν και να διοριστούν, όπως όλοι οι άλλοι?

    ReplyDelete
  18. Ο Φ Καρζής για την πολιτική διάσταση της ανάκλησης των ακυρώσεων εκλογών στο τμήμα κοινωνικής Θεολογίας http://www.athina984.gr/node/225527 44'50''-50'20''

    ReplyDelete
  19. Anonymous4:25 am

    Στην πατρΐδα μας, κατά Χριστιανόπουλο, ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous2:33 pm

      Δεν ξέρω για το μέλλον της πατρίδας, αλλά για το Υπουργείο της Παιδείας σκουπίδια ήταν και στο παρελθόν (με ελάχιστα διαλείμματα)και ιδίως είναι το παρόν.

      Delete
  20. Anonymous3:20 am

    Το ζητημα δεν ειναι να διαπιστωνεις το προβλημα, αλλα να το λυνεις.
    Διαπιστωσεις κανει και ο Σαμαρας.
    Κι εδω αν δεν δωσει λυσει η ελληνικη δικαιοσυνη στις κυβερνητικες αυθαιρεσιες, ποιος αλλος θα το κανει? O ΣΥΡΙΖΑ? Aυτος με τυπους σαν τον Κουρακη μονο στον πατο μπορει να οδηγηθει με μαθηματικη ακριβεια, οπως το ΠΑΣΟΚ του Ευαγγελου...

    ReplyDelete
  21. Anonymous4:16 pm

    Κι εμείς που στηρίξαμε το νόμο βλέπουμε τώρα την εφαρμογή του και φρίττουμε. Εσείς ακυρώνατε εκλογές γιατί δε δικαιολογούταν ακριβώς το γνωστικό αντικείμενο των εκλεκτόρων και τώρα ορίζεται το εφταμελές εντελώς αυθαίρετα, αφού ούτε μητρώα δεν υπάρχουν, από τον Πρόεδρο (!). Εκλέκτορες που η μόνη σχέση που έχουν με τον υποψήφιο είναι η ψήφος του για τις εκλογές του Συμβουλίου. Καραμπινάτες περιπτώσεις σε μεγάλο ΑΕΙ της Αθήνας. Κρίμα, πιστέψαμε ότι κάτι θα άλλαζε. Ήρθαμε σε κόντρα με συναδέλφους μας για τη στήριξη και την εφαρμογή του γιατί θα έφερνε αξιοκρατία...Σας πιστέψαμε. Το χειρότερο είναι ότι αν γίνονται αυτά από την αρχή η συνέχεια είναι εξαιρατικά δυσοίωνη. Ακυρώνεται ο νόμος στην πράξη από τους ίδιους τους εφαρμοστές του. Θα έπρεπε να είναι πολυ αυστηρό τώρα το Υπουργείο σε τέτοια φαινόμενα. Να ζητά πλήρη και αναλυτική αιτιολόγηση. Αλλά τι να περιμένει πια κανείς. Άσχημη αρχή.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous5:54 am

      LATHOS KANEIS. APO TON YPOPSHFIO ORIZONTAI STIN PRAGMATIKOTHTA, OTAN TIS PROKHRYSOMENES THESEIS TIS DIEKDIKEI ENAS YPOPSHFIOS POY EINAI "TATSI MITSI KOTSI ME TON PROEDRO".

      ALLA AYTO EINAI TO EKTROMA TIS DIAMANTOPOYLOY POY FANTASIOTHIKE OTI MPOREI NA KANEI SYMMAXIES ME TO DIABOLO KAI NA TON NIKA.

      MPOREI NA ISXYRIZONTAI KAPOIOI OTI H GYNAIKA EBALE TO DIABOLO STO MPOYKALI. H DIAMANTOPOYLOY OMOS EMEINE MPOYKALA.

      Delete
    2. Anonymous11:46 am

      Δίκιο έχεις, από τον υποψήφιο ήταν και στην περίπτωση που αναφέρω, αλλά τυπικά τα ονόματα διαβάστηκαν από τον Πρόεδρο. Άσε που ούτε εισηγητική δεν υπάρχει πια. Προφορική συζήτηση επί του βιογραφικού και των συστατικών επιστολών. Ούτε αναλυτικά πρακτικά. Και για τήν κατρακύλα του Παναθηναϊκού να συζητάνε το ίδιο είναι. Αρκεί στο τέλος να πουν ότι συμφωνούν με την εξέλιξη. Ξαναλέω κρίμα.

      Delete
  22. Anonymous10:33 pm

    http://esos.gr/uploads/axiologisi/xedio_athina_g_diorthosi.ppt

    ReplyDelete
  23. Anonymous12:55 am

    ΤΕΛΙΚΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ:

    ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΟΥΝ.
    ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΞΙΖΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠ' ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΗΓΕΙΤΑΙ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ
    ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous2:22 pm

      Μακάρι να επιστρέψουν και οι υπόλοιποι αδικημένοι, όσοι βρίσκονται σε παραγωγική ακόμη ηλικία και αδικήθηκαν κατάφωρα.

      ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ

      Delete
  24. Anonymous12:16 am

    Πραγματι, καταφορη αδικια για τετοια επιστημονικα μεγεθη, που βρισκονται σε παραγωγικη ηλικια. Και πως να μην βρισκονται αλλωστε, οταν ο μπαμπας, η μαμα, ο αδελφος, η αδελφη και γενικως ολοκληρο το συγγενολοϊ φροντισαν με αυτοθυσια να προωθηθουν τα αγαπημενα τους τεκνια.

    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΣΥΜΠΑΡΙΣΤΑΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΔΙΚΗΜΕΝΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥΣ.

    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ΟΤΙ ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ ΑΥΡΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΝΑ ΠΤΥΧΙΟ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΡΥΣΜΑ, ΑΦΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΘΑ ΨΑΧΝΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ, ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΥΤΟΘΥΣΙΑ ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΘΟΥΝ ΟΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous10:21 am

      Παραθέτω, διάφορους ορισμούς για να συνεννοούμαστε. Αγαπημένοι είναι οι καθηγητές που ... - βάζουν πενταράκια χωρίς να κάνουν τον κόπο να διαβάσουν τα γραπτά; ...- αντί να ψάχνουν δουλειά σαν ταξιτζήδες, σουπερμαρκετάριοι, φωτοτυπάδες κλπ εκπαιδεύουν τους φοιτητές τους για αυτές τις δουλειές; ... - διορίζονται με προκυρήξεις που τους φωτογραφίζουν αλλά πάντοτε υπάρχουν κάποιοι άσχετοι με περισσότερα απ΄ αυτούς προσόντα; ... - (τελικά) είναι κομματάνθρωποι με προτερήματα χαμαιλέοντος ! Το καλύτερο είναι οτι κάποιοι από αυτούς γίνονται πρυτάνεις!!

      Delete
    2. Anonymous2:34 pm

      Tελικά, μπορεί κάποιος να πάρει μάστερ ή διδακτορικό στην Ελλάδα εάν ο ίδιος ἠ οι οικείοι του δεν έχουν συγγενική ή "επαγγελματική" σχέση με τους ΔΕΠ;

      Delete
  25. Anonymous2:28 am

    As paradexthoume epitelous oti i dimosia anotati ekpaideusi einai gia tous eklektous ton kathigiton kai o,ti oi ipoloipoi anoitoi pou speudoun na upostirksoun tous kathigitades einai gia katanalosi.

    Diladi arithmitika 250 foitites kathe xrono se kathena apo ta theologika tmimata einai ta thymatakia kai briskontai s autes mono kai mono gia na proothountai osoi sindeontai me simferonta pasis fyseos me tous kathigites.

    ReplyDelete
  26. Anonymous6:33 am

    Αγαπητοί φίλοι,

    Υπάρχει τεράστια υποκρισία ένθεν κακείθεν. Οι καθηγητές που απολύθηκαν έπειτα από τον έλεγχο του κ. Πανάρετου δεν εξελέγησαν μόνοι τους, ούτε με μόνους τους συγγενείς τους. Μεγάλα ονόματα παρήλασαν από τα εκλεκτορικά σώματα, τα οποία ουδέποτε βγήκαν στη δομοσιότητα. Σε παλαιότερη συνέντευξή του, που υπάρχει στο παρόν ιστολόγιο, ο κ. Πανάρετος πιθανολογεί συμμετοχή του ανώτατου πανεπιστημιακού φορέα δημόσιας διοίκησης σε ένα από αυτά τα εκλεκτορικά. Γιατί πιθανολογείτε κύριε Πανάρετε; Είχατε μήπως πλημμελή γνώση των φακέλων; Δεν τους διαβάσατε;

    http://panaretos.blogspot.fr/search?q=%CE%98%CE%B5%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1%CF%82

    Επίσης υπάρχει η φήμη - έχει γραφτεί στο μπλογκ Θέμη Λαζαρίδη που ανέδειξε το όλο ζήτημα - για συμμετοχή κορυφαίου καθηγητή της Αριστεράς και νυν βουλευτή σε ένα από αυτά τα εκλεκτορικά.

    Όλα αυτά γιατί αποσιωπήθηκαν; Γιατί πήρε η μπάλα μόνο κάποιους αφανείς καθηγητές, ενώ έμειναν στο απυρόβλητο όσοι τους ανέδειξαν. Μήπως η συνηγορία των δύο αυτών σημαντικών προσωπικοτήτων για την ποιότητα των καθηγητών που εκλέχτηκαν και εν συνεχεία απολύθηκαν θα ερχόταν να ανατρέψει το θεώρημα της παράνομης ανέλιξής τους;

    Έπειτα τι έγινε με το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας; Δέχεται ακόμη φοιτητές ή όχι;

    Με τιμή,
    ΔΡ Θεολογίας, Μέλος του Θεολογικού Κογκρέσου

    ReplyDelete
  27. Anonymous4:39 am

    το περιβολι της συγκυβερνωσας δημοκρατικης αριστερας συγκεντρωσε ολες τις κορυφες των ανθεων των ελληνικων αει, ρεπουση, πανουση, καρατζολα κλπ. ποια απ ολα τα ανθη συμμετειχαν?

    ReplyDelete
  28. Anonymous12:08 pm

    Κακά τα ψέματα, τον καλύτερο νόμο του κόσμου να φτιάξεις, όταν εφαρμόζεται από σκουπίδια το αποτέλεσμα θα είναι συνήθως σκουπίδι.

    Δεν υποτιμώ το ρόλο των θεσμών για την πρόοδο μιας κοινωνίας. Αλλα μοιάζει λίγο σαν την κότα και το αυγό. Οι καλες κοινωνίες φτιάχνουν καλούς θεσμούς. ¨Η να το πώ αλλιώς και τους καλύτερους θεσμούς να μας καπελώσει κάποιος θα πάρει δεκαετίες δείς αποτέλεσμα σε μία "χαλασμένη" κοινωνία...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous12:35 am

      Τα "μπουμπούκια" που συμμετείχαν στο Εκλεκτορικό για να εκτελέσουν παραγγελίες, τα διόρισε ο Υπουργός ή έστω είχε έλεγχο της διαδικασίας ορισμού τους. Αυτός ο ίδιος είχε θέσει και το θεσμικό πλαίσιο ή έστω είχε έλεγχο του θεσμικού πλαισίου εκλογής. Ανάλογα, πιστεύω, δουλεύει και κάθε άλλος Υπουργός σε κάθε άλλη περίπτωση: ο ρόλος του είναι μόνον να κάνει (κι άλλες) εξυπηρετήσεις στο συνάφι των ομοίων του. Βεβαίως, υπάρχουν λαμπρές εξαιρέσεις (π.χ. η ηρωϊκή κα Γιαννάκου, που πλήρωσε την αφροσύνη της να τα βάλει με τους κάφρους με την υγεία της). Συνεπώς, δεν πρόκειται για "χαλασμένη" κοινωνία που λέτε, αλλά για μία κοινωνία υπόδουλη σε "σκουπίδια" (ψεύτες, κλέφτες, απατεώνες, υποκριτές κλπ) που κρατώντας διάφορες "ταμπέλες" (δεξιός, αριστερός, κεντρώος, σοσιαλιστής, κομμουνιστής, χριστιανοδημοκράτης κλπ) συνεργάζονται για να ξεζουμίζουν τον κοσμάκη. Σ' αυτή την τεράστια πλεκτάνη, καίριο ρόλο παίζει και η ανεξάρτητη δικαιοσύνη: όποιος δεν έχει λεφτά και εξουσία και πηγαίνει εκεί να βρει το δίκιο του είναι τουλάχιστον ΒΛΑΚΑΣ.
      Τίποτα χειρότερο από αυτό το σημερινό καθεστώς δεν μπορεί να υπάρξει για την ελληνική κοινωνία. Αυτό που θα μπορούσε να κάνει η "Μερκελ", αν πράγματι ήθελε να σώσει αυτή τη Χώρα, είναι να μας απαλλάξει από τη σαπίλα δηλαδή να στείλει ένα γερμανό λοχία αλεξιπτωτιστών (με κλήρωση), υποκείμενο στους γερμανικούς νόμους, για πρωθυπουργό και ένα λόχο γερμανών καταδρομέων για υπουργούς της δουλωμένης Ελλάδας. Δύο χρόνια φτάνουν για την εξυγίανση και την εξόντωση των παράσιτων.

      Delete
  29. Anonymous12:34 pm

    Προφανως, εδω,δεν προκειται για την εφαρμογη των καλυτερων θεσμικων μεσων με σκοπο την επιτευξη του καλυτερου δυνατου αποτελεσματος, εστω και σε μια "χαλασμενη κοινωνια", αλλα προκειται για την διαβρωση των θεσμικων μεσων (νομου για την ΑΕ) μεσω πολυδαιδαλων τροπολογιων, οι οποιες οχι απλα επανεφεραν την προηγουμενη ταξη πραγματων στα ΑΕΙ & ΤΕΙ, αλλα σταδιακα αντικαθιστουν τα προηγουμενα κακα με τα χειριστα. Βλ. προαγωγες ΔΕΠ με πλεον απολυτως αδιαφανεις διαδικασιες.

    ReplyDelete
  30. Anonymous12:27 pm

    Διορίσθηκα, ως Πτυχιούχος Μόνιμος Υπάλληλος, ΝΠΔΔ, μετά από επιτυχία μου στον Πανελλήνιο Δημόσιο Διαγωνισμό

    Στο ΝΠΔΔ που υπηρετώ, τα τελευταία 13 έτη έγιναν εκατοντάδες προσλήψεις, χωρίς διαγωνισμό, κάτω από το απόλυτο καθεστώς γενικευμένης οικογενειοκρατίας και ως εκ τούτου με ενδεχόμενες παράνομες προσλήψεις και αποτελούν την μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων.

    Σε ένα καθεστώς οικογενειοκρατίας, μια συνεχής και διαρκής ηθική παρενόχληση (mobbing) και ένας επαναλαμβανόμενος εκφοβισμός και συστηματική εργασιακή ψυχολογική κακομεταχείριση (bullying), είναι βέβαιον, ότι έχει καταστροφικά αποτελέσματα για την σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων-θυμάτων και κατ’ επέκταση, των οικογενειών τους. Φυσικό είναι τα μέλη της οικογενειοκρατίας να χαρακτηρίζουν δήθεν ικανούς τα μέλη τους και τους εκτός οικογενειοκρατίας δήθεν ακατάλληλους.

    Η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου, που ζητά το υπουργείο, σε ένα τέτοιο καθεστώς οικογενειοκρατίας, παράνομων προσλήψεων αορίστου χρόνου που μπήκαν από το παράθυρο, κλικών, κομματισμού, ημετέρων, ανομίας, διαπλοκής κ.λπ., εξυπακούεται ότι σε κάθε περίπτωση θα είναι αναξιόπιστο. Αυτό είναι ο νέος Καιάδας για να σώσουν την οικογενεικρατία, τους αορίστου χρόνου που μπήκαν από το παράθυρο, την διαπλοκή, την ανομία, τις "φαμίλιες",τους ημέτερους, τους κομματικούς στρατούς. Στο καθεστώς οικογενειοκρατίας, τους έξω από αυτήν, τους εξαναγκάζουν σε αδράνεια (στο ψυγείο). Τα μέλη της οικογενειοκρατίας αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία, εκλέγουν με την ψήφο τους υπηρεσιακά συμβούλια, διοικήσεις, συλογικά όργανα, τοποθετούνται αναξιοκρατικά προϊστάμενοι κ.λπ. Είναι αστείο να ζητά το υπουργείο συμλήρωση ερωτηματολογίου, για το τι κάνει υπάλληλος-θύμα των πιο πάνω και μάλιστα με την επιβεβαίωση των προϊσταμένων, δηλαδή της ίδιας της οικογενειοκρατίας κ.λπ.!!!!!!!!

    Μετά από προσωπική οδυνηρή εμπειρία μου, που λαμβάνει χώρα τα τελευταία περίπου 2,5 έτη, ως υπάλληλος, εκθέτω τις απόψεις μου για τα εξής:

    Επιβάλλεται άμεσα η Νομοθετική ρύθμιση για την προστασία του εργαζόμενου από: Την ηθική παρενόχληση (mobbing) & τον εκφοβισμό και την εργασιακή ψυχολογική κακομεταχείριση (bullying):

    Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ειδικό νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ηθικής παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο. Στην Ελλάδα για να τεκμηριωθεί νομικά το mobbing είναι δύσκολο με την υπάρχουσα νομοθεσία!

    Και είναι επιτακτική ανάγκη η αντιμετώπιση της εργασιακής παρενόχλησης, καθώς επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες δείχνουν ότι έχει καταστροφικά αποτελέσματα για την σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων και κατ’ επέκταση, των οικογενειών τους.

    Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης άρχισαν να περιλαμβάνουν στις νομοθεσίες τους προβλέψεις για την ηθική παρενόχληση από το 1990 και ύστερα. Πολύ σημαντικό στοιχείο είναι πως σε κάποιες χώρες, αιτία για να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση αποτέλεσαν επιστημονικές έρευνες σχετικά με το φαινόμενο, οι οποίες έτυχαν μεγάλης απήχησης και ενδιαφέροντος π.χ., η Σουηδία, η Γαλλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Γερμανία κ.λπ. Επίσης και σε άλλες χώρες υπάρχει νομοθεσία στην οποία μπορεί να καταφύγει ο εργαζόμενος που έγινε στόχος κακομεταχείρισης, όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ κ.λπ.

    Ανεξάρτητα από τα πιο πάνω, θα πρέπει άμεσα να γίνει νομοθετική ρύθμιση, για την προστασία των μαρτύρων για την διαφθορά. Τούτο εξάλλου ζητά και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόνον έτσι θα αποκαλυφθούν οι επίορκοι, ώστε να διωχθούν.

    Α. Π.

    ReplyDelete
  31. Anonymous7:28 am

    ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙΑΔΑΣ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. ΑΘΛΙΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑ, ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΠΟΥ ΜΠΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ, ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΟΡΚΟΥΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ, ΤΙΣ ΚΛΙΚΕΣ, ΤΟΥΣ ΗΜΕΤΕΡΟΥΣ, ΤΙΣ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ, ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥΣ ΣΤΡΑΤΟΥΣ!!!!! ΝΤΡΟΠΗ!!!!!



    Α. Π.


    ReplyDelete