Thursday, March 14, 2013

Το «Σχέδιο Αθηνά», η Τρόικα και η Προχειρότητα

Δύο -φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους- γεγονότα αναδεικνύουν ένα σημαντικό πρόβλημα της χώρας που τα συνδέει.

Το ένα είναι η μη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα. Τα ΜΜΕ τη χαρακτηρίζουν ως «ψυχρολουσία για την κυβέρνηση», μιλούν για "απογοήτευσή τους λόγω έλλειψης προετοιμασίας από την ελληνική πλευρά", για την "έλλειψη κυβερνητικής αξιοπιστίας", για "μη εφαρμογή των συμφωνηθέντων" και για "διαπίστωση από πλευράς της τρόικας σωρείας παραλείψεων, λαθών, ανακολουθιών, αλλά και προχειρότητας".

Ερχόμαστε τώρα στο σχέδιο Αθηνά. Έχω διατυπώσει τις απόψεις μου για το σχέδιο Αθηνά και για τον τρόπο που το υπαρκτό πρόβλημα στο οποίο αναφέρεται θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί εδώ. Από τότε έχουν μεσολαβήσει πολλές (ακόμα) παλινδρομήσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας με τις τελευταίες να εμφανίζονται από χθές με την μορφή διαρροών για νέες υπαναχωρήσεις.

Χωρίς να μπω πάλι στην ουσία των προβλημάτων, θέλω να παρατηρήσω το εξής: Το 2011 η τότε ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας (ο υπογράφων και η Α. Διαμαντοπούλου) αποφάσισαν να μην υπάρχουν εισακτέοι σε 24 τμήματα ΤΕΙ και σε 1 τμήμα Πανεπιστήμιου. (Για το σχέδιο "Αθηνά" δεν είναι ακριβώς προσδιορισμένος ο αριθμός των τμημάτων που θα επηρεαστούν, αφού κάθε μέρα από την λίστα αυτή διαγράφονται τμήματα τα οποία θα εξακολουθούν να λειτουργούν με τον υπάρχοντα τρόπο. Αντίθετα,  το 2011 εφαρμόστηκε χωρίς αποκλίσεις η αρχική πρόβλεψη).

Αν όμως προσπαθήσει κανείς να συγκρίνει τις δύο λίστες τμημάτων, θα δει ότι από τα 25 τμήματα που υπήρχαν στην λίστα του 2011, μόνο 3 (!) υπάρχουν στην σημερινή λίστα του "Αθηνά" και αυτά είναι τα:
  • Ζωικής Παραγωγής, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας (με έδρα τη Φλώρινα) (Καταργείται ή απορροφάται βάσει του σχεδίου Αθηνά)
  • Ζωικής Παραγωγής, ΤΕΙ Ηπείρου (με έδρα τη Άρτα) (Καταργείται ή απορροφάται βάσει του σχεδίου Αθηνά)
  • Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας και Τροφίμων, ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (με έδρα το Αργοστόλι) (Αποκτά μεταβατικό χαρακτήρα βάσει του σχεδίου Αθηνά)
 Πώς είναι δυνατόν να υπάρχει τόσο μεγάλη απόκλιση  μεταξύ των δύο αυτών προσεγγίσεων μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα; (προφανώς τα δεδομένα ελάχιστα έχουν αλλάξει).
 
Το 2011, είχαμε δημοσιοποιήσει τους λόγους, τα κριτήρια και τα στοιχεία που μας οδήγησαν στην απόφαση αυτή.
 
Σήμερα, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έχει πλήρη τεκμηρίωση για κάθε ένα από τα τμήματα που πρόκειται να κλείσουν. Δεν γνωρίζω την τεκμηρίωση αυτή (τίθεται βέβαια το ερώτημα γιατί -αν πράγματι υπάρχει τεκμηρίωση- οι αποφάσεις αλλάζουν κάθε μέρα).
 
Ενα είναι βέβαιο για κάθε καλοπροαίρετο παρατηρητή. Είτε ή τότε ηγεσία του Παιδείας, είτε η σημερινή ακολούθησαν μη ακαδημαικά κριτήρια. Αυτό όμως σημαίνει ότι χώρα είναι  αναξιόπιστη. Δεν μπορεί δύο διαδοχικές κυβερνήσεις να έχουν τον ίδιο στόχο, να έχουν τα ίδια δεδομένα και να οδηγούνται σε τόσο διαφορετικές αποφάσεις.
Υπάρχει και μια περίπτωση με ειδικό ενδιαφέρον: Το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γιατί η απόφαση του 2011 (να μην υπάρξουν εισακτέτοι στο τμήμα αυτό  για καθαρά ακαδημαικούς λόγους)  όχι μόνο ανετράπη, αλλά διπλασιάζεται ο αριθμός των εισακτέων και επανέρχονται οι απολυθέντες καθηγητές;

Νομίζω ότι αυτό αντικατοπτρίζει το γενικότερο  -και ουσιαστικό- πρόβλημα την χώρας. Την αδυναμία να διαμορφώνει πολιτικές με βάση στοιχεία και όχι στο πόδι.

Και επειδή δεν αρκεί να κάνει κανείς μόνο κριτική, προτείνω, πριν προχωρήσει το σχέδιο Αθηνά, να κληθούν οι δύο πολιτικές ηγεσίες να εξηγήσουν δημόσια στους πολίτες τους λόγους που οδήγησαν την καθεμιά από αυτές στην πολιτική που ακολούθησε. Εκεί θα κριθεί η αξιοπιστία της πολιτικής και οι δυνατότητές της να υιοθετήσει μέτρα που να πείθουν τους πολίτες για την αξιοπιστία τους.

Ίσως αυτό θα πρέπει να απασχολήσει το Υπουργείο Παιδείας, την κυβέρνηση  και την τρόικα, περισσότερο από τις πιέσεις και τις αντιδράσεις που υπάρχουν σήμερα για το σχέδιο Αθηνά, πριν προχωρήσει στην υλοποίησή του.


5 comments:

  1. Anonymous12:44 am

    Ο Υπουργός υπεραμύνεται της αναγκαιότητας εφαρμογής του "Αθηνά". Ωστόσο, είναι προθυμος, οσάκις το ζητήσει κάποιος συνομήλικος, φίλος απ΄ τα παλιά, να κάνει εξαιρέσεις.
    Εντέλει απόμεινε μόνον κατ' όνομα το "σχέδιο Αθηνά" άνευ σοβαρού σκοπού και περιεχομένου.

    Καλές Αποκριές!

    ReplyDelete
  2. Anonymous3:50 pm

    Όταν η κα Διαμαντοπούλου κατήργησε τη βάση του δέκα, δεν το έκανε για μην αποδεκατισθούν τα άχρηστα τμήματα ΑΕΙ/ΤΕΙ; Και όταν η ίδια αποδέχτηκε τον κ. Αρβανιτόπουλο και στη συνέχεια πρότεινε τον κ. Μπαμπινιώτη ως Υπουργό, δεν είχε δει το βιογραφικό τους, δεν ήξερε, δεν ρώτησε τι μπουμπούκια ήτανε και τι εκπροσωπούσανε; Θα έλεγα οτι η κα, οι δύο διάδοχοί της καθώς και οι δύο προκατοχοί της συνθέτουν αρμονικότατα ένα θλιβερό μπουκέτο!

    ReplyDelete
  3. Anonymous8:05 am

    Καλός ήσασταν κι εσείς όταν αλλάξατε τα ΠΔ των επαγγελματικών δικαιωμάτων των ΤΕΙ που είχαν συνταχθεί επί Στυλιανίδη/Ταλιαδούρου με σκοπό να κολλήσουν στο ΣτΕ και χιλιάδες απόφοιτοι να είναι χωρίς καμία εξασφάλιση. Ντροπή σας να μιλάτε λοιπόν κι εσείς και να έχετε και άποψη... Αγαπητικοί της γνωστής συντεχνίας.

    ReplyDelete
  4. Anonymous2:35 pm

    Το 2011, είχαμε δημοσιοποιήσει τους λόγους, τα κριτήρια και τα στοιχεία που μας οδήγησαν στην απόφαση αυτή.


    Μήπως μπορειτε να μας τα ξαναθυμήσετε;; Τότε λέγατε για περίπου 90 τμήματα αλλά με τα από πιέσεις(;;;) καταλήξατε στα 25. Ποιά είναι η λίστα με τα 90 και γιατι δεν αναφέρεστε σε αυτήν;;;;

    ReplyDelete
  5. Anonymous12:13 am

    AYTO ΘΑ ΠΕΙ ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ! ΕΧΕΤΕ ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ?

    “Δεν καταργείται το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας. Δημιουργείται ένα Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Μακεδονίας με ένα Πυλώνα Πανεπιστημιακό, με αυτοδιοίκητο το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και ένα Πυλώνα Τεχνολογικό, με αυτοδιοίκητο το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Ειδικά για το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας δημιουργείται και 3ο τμήμα (Μηχανικών Περιβάλλοντος) το οποίο θα λειτουργήσει τον επόμενο ή το μεθεπόμενο χρόνο. Ταυτόχρονα ο Υπουργός Παιδείας ζητά από την περιφέρεια Δ. Μακεδονίας να προχωρήσει γρήγορα μέσω του ΠΕΠ στην κατασκευή της Πανεπιστημιούπολης. Το τμήμα Βαλκανικών σπουδών που λειτουργούσε στη Φλώρινα απορροφάται από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.”

    Αυτό ανέφερε, σε γενικές γραμμές, πριν από λίγο μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό FLASH o βουλευτής Κοζάνης Μιχάλης Παπαδόπουλος, λέγοντας πως του τηλέφωνησε ο Υπουργός ενημερώνοντάς τον για τις τελευταίες εξελίξεις.

    Αν είναι έτσι τα πράγματα, πρόκειται όντως για μια πολύ ευχάριστη εξέλιξη της τελευταίας στιγμής, την οποία θα είμαστε σε θέση να αναλύσουμε το αμέσως προσεχές διάστημα, όταν θα έχουμε μια πλήρη και αναλυτική παρουσίαση των νέων δεδομένων.
    http://www.kozan.gr/?p=97902

    ReplyDelete